animalukr.ru

Малий лебідь

Зміст статті

Малий лебідь - окремий вид загону гусеобразние, сімействі качині. Живуть ці пернаті в субарктичних і арктичних широтах.

Місця гніздування малого лебедя - тундра Євразії від тихоокеанського узбережжя до Кольського півострова.

Малий лебідь (Cygnus bewickii).
Малий лебідь (Cygnus bewickii).

цей вид лебедів складається з 2-х популяцій - східної і західної. Півострів Таймир є кордоном між цими популяціями. У місця гніздування малі лебеді прилітають в середині травня, а залишають північні райони в кінці жовтня. Західна популяція проводить зиму в Західній Європі: в Нідерландах, Данії, в Англії і на Британських островах.

Східна популяція малих лебедів відправляється набагато далі, птахи прилітають в південні райони Китаю і на острів Тайвань, а деякі пернаті летять ще далі - в Японії і Кореї. Окремі представники виду летять на південь Каспійського моря і Іран.




Раніше улюбленим місцем проживання цих пернатих було Аральське море, але сьогодні воно стало місцем екологічної катастрофи, тому його уникають не тільки малі лебеді, а й інші птахи.

Лебеді - граціозні створіння природи.
Лебеді - граціозні створіння природи.

Зовнішній вигляд малого лебедя

У порівнянні з іншими представниками роду малі лебеді мають скромні розміри. Довжина їх тіла становить 1,15-1,4 метра, при цьому важать вони 3,5-7,5 кілограм.




В середньому самці важать 6,4 кілограм, а самки трохи менше - 5,7 кілограм. Розмах крил варіюється в межах 1,7-2 метрів. Західна популяція трохи поступається в розмірах східної.

Розміри цих лебедів невеликі, в порівнянні з іншими побратимами.
Розміри цих лебедів невеликі, в порівнянні з іншими побратимами.

Забарвлення дзьоба складається з 2-х кольорів жовтого і чорного, жовтого відтінку починається біля основи, а до кінця дзьоб стає зовсім чорним, при цьому велика частина дзьоба чорна. У східних малих лебедів жовтого відтінку на дзьобі менше, ніж у західних лебедів. Оперення у цих пернатих біле, а ноги темні. Між статями не існує зовнішніх відмінностей.

Харчування і чисельність малого лебедя

Пара у малих лебедів утворюється на все життя.
Пара у малих лебедів утворюється на все життя.

Харчуються малі лебеді в основному рослинною їжею - наземними і водними рослинами. Раціон їх харчування складається з трави, водоростей, ягід, бульб картоплі, буряка. Невеликий відсоток дієти відводиться тваринної їжі - молюсків і риби.

Що стосується чисельності, то в популяції малих лебедів налічується близько 50 тисяч особин. При цьому західна популяція трохи поступається в чисельності східної. Найменше пернатих спостерігається в зимовий час в Ірані, туди прилітає не більше 1000 мінімальних лебедів. У Східній Азії зимує близько 20 тисяч представників даного виду, а в Європі - близько 18 тисяч. Решта пернаті відправляються на зимовище в інші регіони.

розмноження

Малі лебеді, як і всі представники сімейства, утворюють моногамні пари на все життя. Птахи гніздяться розрідженими групами. Оскільки вони гніздяться на величезному просторі тундри, то відстань між гніздами може перевищувати 2-3 кілометри.

Малі лебеді - птахи перелітні.
Малі лебеді - птахи перелітні.

Ці лебеді будують свої гнізда в заболоченій місцевості на височини. Гніздо являє собою купу, звалені з гілок, на вершині якої є поглиблення, вистелене пір`ям. Для цієї мети самка вискубує пір`я у себе з грудей.

Кладка складається з 3-5 яєць. Період їх висиджування триває 30 днів. Тіло новонароджених пташенят покрито світло-сірим пухом, але через 40 днів у пташенят з`являються пір`я. Через 2 місяці молодняк починає літати. З батьками пташенята залишаються до наступної весни. На 3-му році життя пернаті стаютьстатевозрілими.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Малий лебідь