animalukr.ru

Птах осоїд

Зміст статті

Осоїд - птах, що відноситься до загону Сокілоподібні, сімейству яструбині. Гніздяться осоїди в Європі і Азії.

Ці пернаті живуть практично на всій території Європи - в Іспанії, Італії, Франції та інших країнах Східної Європи. На півночі ареал проживання цих птахів обмежений Скандинавією і Великобританією. У Великобританії велике скупчення осоїд спостерігається в Нью-Форесті. Цей регіон південної Англії рясніє пасовищами, лісами і пустками.

Осоїд (Pernis apivorus).
Осоїд (Pernis apivorus).

В Азії осоїди гніздяться в лісовій території Росії до самого Алтаю. Зиму ці пернаті проводять в тропічній Африці, а областях на південь від Сахари. Крім того представники виду долітають і до південного краю Африки.

Зовнішній вигляд осоеда




Осоїд має великі розміри. Довжина тіла цих пернатих становить 52-60 сантиметрів. Крила в розмаху варіюються в межах 135-150 сантиметрів.

У Росії осоїд - місцевий житель.
У Росії осоїд - місцевий житель.

Самки трохи більші за самців. Голова у птиці невелика, хвіст довгий.

Оперення на спині темно-бурого кольору. На череві чергуються між собою темні і світлі смуги. Махові крила світло-коричневі з темними смугами. Кінчики пір`я темні, практично чорні. Хвіст світлий, має темні широкі смуги. Райдужка очей жовтого кольору. Дзьоб чорний. Лапи жовті з чорними кігтями. У самців оперення на голові має сіро-блакитний відтінок, а у самок - коричневий. Осоїди літають дуже швидко і маневренно.

Осоїд - хижий птах.
Осоїд - хижий птах.

Поведінка і харчування осоеда




Літають ці птахи низько над землею. Перестрибуючи з гілки на гілку, осоїди ляскають крилами, при цьому бавовна виходить гучним. Птахи постійно нахиляють голову то в одну, то в іншу сторону.

Раціон вузькоспеціалізований. Осоїди харчуються личинками ос, бджіл та джмелів. Ці пернаті розкопують гнізда ос своїми кігтями і добираються до видобутку. Лоб від укусів бджіл захищає дуже міцне оперення. Кігті зігнуті злегка, оскільки вони в основному використовуються для розривання гнізд.

Крім цього, осоїди харчуються і комахами - великими жуками і гусеницями. Також вони полюють і на більш велику здобич - жаб, гризунів, змій, і ящірок.

У польоті розкривається вся велич осоеда.
У польоті розкривається вся велич осоеда.

розмноження

Ці пернаті будують гнізда на деревах у лісових галявин. Гніздо розташовується на висоті 3-15 метрів від землі. Самка відкладає яйця в період з травня по червень. Кладка складається з 2-3 яєць червонувато-коричневого кольору.

Інкубаційний період триває 1 місяць. Висиджування яєць займається і самка і самець. Нове покоління швидко підростає, у віці 1,5 місяця пташенята вже починають літати. На південь осоїди відлітають в серпні-вересні, але іноді можуть відлітати пізніше - на початку жовтня.

Осоїд розоряє осині гнізда.
Осоїд розоряє осині гнізда.

чисельність

Чисельність популяції не висока. Райони гніздування знаходяться на значній відстані один від одного. Чисельність виду безпосередньо залежить від наявності комах, коли ос і бджіл багато, то чисельність популяції збільшується. Зниження кількості осоїд відбувається після дощового літа. У роки багаті їжею, осоїди активно гніздяться і їх чисельність нормалізується.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Птах осоїд