animalukr.ru

Канюк - родич яструба

Зміст статті

Канюк звичайний або Сарич - хижий пернатий сімейства яструбиних.

Канюк заселяє всю територію Європи. Проживають птиці і в Азії - в лісистій місцевості. У зимовий час канюки перелітають трохи південніше, тому міграція незначна. Тільки один підвид цього виду вважається перелітним, його представники спрямовуються з середньої смуги Росії в південні райони Азії і Африки.

Канюк звичайний (Buteo buteo).
Канюк звичайний (Buteo buteo).

Зовнішній вигляд канюка

Самки за розмірами перевищують самців. Довжина тіла канюков варіюється в межах 50-58 сантиметрів. Розмір крил у розмаху досягає 115-130 сантиметрів.

Довжина крила становить приблизно 40 сантиметрів. Хвіст має розмір 25-28 сантиметрів. Важать ці пернаті від 450 до 1300 грам.

Забарвлення оперення у канюков різноманітний. Практично, неможливо зустріти представників виду однакового забарвлення. Деякі особини мають чорно-буре оперення, а на хвості є поперечні смуги. У інших особин груди і спина білі, а інші частини тіла сіро-бурого кольору з темними плямами. Зустрічаються також світло-коричневі мишоїди з поперечними смугами або плямами чорного кольору. Існують і інші найрізноманітніші забарвлення.

Канюк - хижий птах.
Канюк - хижий птах.



Ноги у канюков блідо-жовті, дзьоб блідо-блакитний біля основи і темний на кінці. Рогівка очей має червоно-бурий колір, але з віком вона стає сірою. У молодняку більш строката забарвлення, ніж у дорослих представників виду, а рогівка у них світло-коричневого кольору.

Поведінка і харчування звичайного канюка

Цих пернатих можна дізнатися відразу, коли вони сидять, оскільки вони мають характерну позу - птиці зіщулюються і підтискають одну ногу. Під час такого відпочинку, птах не перестає пильно оглядати територію і відшукувати видобуток.

Політ повільний, але безшумний і легкий. Іноді канюки підлягає парять в повітрі. Виявивши жертву, хижак стрімко кидається вниз, щільно притискаючи крила до тіла. Розправляє крила канюк практично біля самої землі, пролітає відстань до жертви і вистачає її кігтями.




Велика частина раціону складається з щурів і мишей, крім того ці хижі пернаті полюють на жаб, хом`яків, молодих зайців і кротів. Також мишоїди поїдають змій. Серед пернатих жертвами канюков стають фазани, куріпки, чорні дрозди і жайворонки.

Канюк звичайний схожий на яструба.
Канюк звичайний схожий на яструба.

За добу хижак поїдає до 30 невеликих гризунів. А в рік канюки знищують близько 11 тисяч гризунів. Тобто ці хижі птахи приносить користь навколишньому середовищу, знищуючи шкідливих тварин. При великій кількості мишей, канюк не звертає ніякої уваги на інших звірів і птахів.

Позитивним фактором є те, що канюки винищують гадюк. Але ці хижаки не мають імунітету від зміїної отрути, тому іноді гинуть від укусів. Правда такі випадки зустрічаються досить рідко, найчастіше в сутичці перемагає канюк.

Цей пернатий хижак має хороший слух, нюх і гострий зір. Канюки - досить розумні птахи, в неволі представники цього виду часто виявляють кмітливість і навіть витонченість.

У польоті птах показує свою величавість.
У польоті птах показує свою величавість.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний сезон у канюков починається в кінці квітня. У цей час самці б`ються між собою за увагу самок. Сформовані пари будують гнізда або просто підлаштовують старі. Гнізда канюки будують на хвойних або листяних деревах поблизу стовбура, на висоті 5-15 метрів. Найчастіше вони споруджують гнізда на розвилці з товстих гілок.

Птахи укладають між розвилкою товсті гілки, до центру гнізда сучки стають все тонше. Саме поглиблення канюки збирають з тонких прутиків, листя і трави. Дно гнізда утеплюється шерстю, пір`ям і мохом.

Гніздо звичайного канюка.
Гніздо звичайного канюка.

Кладка складається найчастіше з 3-4 яєць. Яйця у канюков блідо-зеленого кольору з бурими вкрапленнями. Насиджування займається самка, а самець - годуванням другої половини. Самка висиджує яйця протягом 5 тижнів. Пташенята вилуплюються на початку червня. Тіло пташенят покрито темно-сірим пухом.

Слухати голосові канюка

Годують пташеняти обоє батьків протягом 1,5 місяців. Після молодняк починає літати і вже в серпні залишає батьків. В умовах дикої природи ці пернаті живуть в середньому 23-25 років, максимум вони доживають до 30-32 років.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Канюк - родич яструба