animalukr.ru

Скельний канюк

Зміст статті

Скельний канюк (Buteo rufofuscus) належить сімейству яструбині, загону Сокілоподібні.

Зовнішні ознаки скельного канюка

Скельний канюк має розмір близько 55 см, розмах крил - 127 - 143 см.

Скельний канюк (Buteo rufofuscus)
Скельний канюк (Buteo rufofuscus)

Вага - 790 - 1370 грам. Тіло щільне, кремезне покрито пір`ям чорно-рудого кольору. Голова менше і тонше, ніж у більшості інших представників роду Buteo. У скельного канюка досить довгі крила, які виступають за дуже короткий хвіст, коли птах сидить. Самець і самка однакові за забарвленням оперення, особини жіночої статі приблизно на 10% більше і майже на 40% важче.

Скельний канюк має сланцево - чорне оперення, в тому числі на голові і горлі. Виняток становлять крижі і хвіст яскравого рудого кольору. Все пір`я спини мають змінні білуваті просвітлення. Нижня частина горла чорна. Груди перетинає широка руда смуга. Черево чорне з білими смугами. В області ануса є рудуваті пір`я.

Забарвлення оперення молодих птахів сильно відрізняється від кольору пір`яного покриву дорослих канюков.
Забарвлення оперення молодих птахів сильно відрізняється від кольору пір`яного покриву дорослих канюков.

У скельного канюка проявляється поліморфізм в забарвленні оперення. Деякі особини мають широкі білі кордону на спині. Інші птахи нижче повністю коричневі за винятком подхвостья, яке рудого кольору. Зустрічаються скельні канюки з мелірованими внизу пір`ям в коричневий, чорний і білий тони. У деяких канюков груди майже повністю біла. Хвіст темний. Крила нижче повністю замшеві -рижіе або білуваті з зносом.

Забарвлення оперення молодих птахів сильно відрізняється від кольору пір`яного покриву дорослих канюков.




У них хвіст рудий, поділений на смуги з невеликими темними плямами, які залишаються іноді і по досягненню 3-річного віку. Остаточне фарбування оперення у молодих птахів встановлюється в три роки. У скельного канюка райдужна оболонка червонувато-коричнева. Восковица і лапи жовті.

Житла скельного канюка

Скельний канюк мешкає в горбистій або гористій місцевості на степу, на луках, сільськогосподарських землях, особливо в районах, де є скельні виступи для гніздування. Віддає перевагу ділянки далеко від поселень людини і пасовищ. Його місце існування включає як прості скелясті уступи, так і більш високі скелясті гірські хребти.

Скельний канюк мешкає в горбистій або гористій місцевості в степу
Скельний канюк мешкає в горбистій або гористій місцевості в степу

Ці птахи полюють, в основному, в альпійських луках, але також в заростях subd sertiques, які межують з узбережжям Намібії. Скельний канюк поширюється від рівня моря до 3500 метрів. Він дуже рідко зустрічається нижче 1000 метрів.

Поширення скельного канюка

Скельний канюк - ендемічний вид Південної Африки. Його територія проживання охоплює майже всю площу Південної Африки, крім Лімпопо і частина Mpuma Ленга. Він також мешкає на крайньому півдні, в Ботсвані і в західній частині Намібії. Цілком можливо, що кочує до Зімбабве і Мозамбіку. З`являється в Центральній і Південній Намібії, Лесото, Swziland, південній частині Південної Африки (Східний Кейп). Цей вид хижих птахів не утворює підвиди.

Ці птахи полюють, в основному, в альпійських луках
Ці птахи полюють, в основному, в альпійських луках

Особливості поведінки скельного канюка




Скельні канюки мешкають поодиноко або парами. У шлюбний період вони не виконують кругові повітряні трюки. Самець просто показує політ в кілька занурень зі звисаючими ногами. Він прямує до самки з гучними криками. Політ скельного канюка відрізняється піднятими кониками крил, якими птах похитує з боку в бік.

Більшість пар є територіальними, вони ведуть сидячий спосіб життя і не залишають гніздову ділянку протягом всього року.

Деякі птахи кочують на тривалий відстань понад 300 кілометрів. Всі молоді скельні канюки рухливі, в порівнянні з дорослими птахами. Деякі летять на північ і проникають в Зімбабве, де вони тримаються іноді з іншими видами хижих птахів.

Скельні канюки мешкають поодиноко або парами.
Скельні канюки мешкають поодиноко або парами.

Розмноження скельного канюка

Скельні канюки гніздяться з кінця зими до початку літа у всьому діапазоні, і більшість розмножується на початку серпня і вересні. Хижі птахи споруджують велике гніздо із прутів, яке часто знаходиться на крутій скелі, рідше на чагарнику або дереві. Його діаметр близько 60 - 70 сантиметрів і глибина 35. Вистилки служать зелене листя. Гнізда використовуються повторно протягом декількох років.

У кладці 2 яйця. Іноді виживають обидва пташеня, але частіше залишається тільки один. Насиживают кладку самка і самець по черзі приблизно 6 тижнів, але самка сидить більше. Молодий скельний канюк оперяються приблизно через 7-8 тижнів. Через 70 днів він залишає гніздо, але тримається поруч з дорослими птахами протягом деякого часу.

Більшість пар є територіальними, вони ведуть сидячий спосіб життя і не залишають гніздову ділянку протягом всього року.
Більшість пар є територіальними, вони ведуть сидячий спосіб життя і не залишають гніздову ділянку протягом всього року.

Харчування скельного канюка

Скельні канюки полюють на комах (термітів і сарану), дрібних рептилій, ссавців і птахів середнього розміру, таких як gangas і турачи. Найпоширенішою здобиччю є щури і миші. Падло, в тому числі тварин, загиблих на дорогах, мангусти, зайці і мертвих овець також складають більшу частину його харчового раціону. Вони поїдають залишки трупів антилоп, таких як газель і benteboks, які залишаються після бенкету великих птахів - падальщиков.

Скельні канюки полюють регулярно з крила, виглядаючи жертву в польоті.

Потім планують різко вниз, щоб захопити здобич. Хижі птахи час від часу сідають на паркани, стовпи, які розташовані поблизу доріг, шукаючи підходящу їжу. Вони підбирають пташенят, що випали з гнізда. Але ці хижаки не завжди парять в повітрі, вони, як правило, вважають за краще ловити свою жертву в русі.

Скельні канюки гніздяться з кінця зими до початку літа
Скельні канюки гніздяться з кінця зими до початку літа

Природоохоронний статус скельного канюка

Щільність населення на південному сході Південної Африки (Трансвааль) оцінюється в 1 або 2 пари на 30 квадратних кілометрів. За оцінками чисельність скельного канюка становить близько 50 000 пар на 1 600 000 квадратних кілометрів. Проте, в низинних районах і на оброблюваних землях скельний канюк зустрічається рідко.

Кількість птахів не наближається до порогу для вразливих видів, його діапазон поширення досить великий. З цих причин скельний канюк оцінюється як вид, який не викликає особливих побоювань з мінімальними загрозами чисельності.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Скельний канюк