animalukr.ru

Фиджийский яструб

Зміст статті

Фиджийский яструб (Accipiter rufitorques) належить загону Сокілоподібні.

Зовнішні ознаки фіджійського яструба

Фиджийский яструб - середнього розміру хижий птах. Довжина тіла 42 см і розмах крил 58 до 73 см. Вага досягає 209 м

фиджийский яструб
фиджийский яструб

Оперення вгорі тіла і нижче контрастне Крила і хвіст короткі. Лапи виглядають дуже характерно, що дозволяє легко виділити цей вид хижих птахів від інших пернатих хижаків, що мешкають на островах.

Дорослий самець має відтінки оперення ніжніші, ніж більшість інших accipitrid s. Його верхня частина красивого синьо-сірого відтінку. Димчастий хвіст має рівномірний колір. Первинні пір`я трохи темніше. Щоки світліші. Шия оточена рожево - бордовим коміром. Горло біле з хвилями, смуги темні. Решта нижні частини тіла світло-рожевого відтінку з переходом в світло-сірий колір.

Доросла самка, як правило, більш руда, на шиї і більш сіра і з рожевим оперенням внизу.

Нижні частини іноді з смугами білого кольору. Молоді фіджійські яструби мають верх темно - коричневий з окантовкою рудого відтінку. Голова в смужку і комір, який закриває шию, блідіший, ніж у дорослих птахів. Хвіст і вторинні пір`я з малопомітними смугами сірого - коричневого кольору. Низ кремовий. Плями і смуги буро-чорного тону прикрашають груди і черево. Бока світло-коричневі, стегна з плямами.

У дорослих фіджійських яструбів райдужна оболонка ока жовто-оранжева Такого ж кольору восковица і лапи. У молодих яструбів вони мають блідо - жовтий колір.

Фиджийский яструб зустрічається в різноманітних середовищах існування
Фиджийский яструб зустрічається в різноманітних середовищах існування

Житла фіджійського яструба




Фиджийский яструб зустрічається в різноманітних середовищах існування: густих тропічних лісах, лісових масивах, відкритих просторах, які зазнали промисловому впливу людини, а також на орних землях, де росте лише кілька дерев. Хижі птахи мешкають навіть в міських парках або на околицях міст. Цей вид розповсюджується від рівня моря до 1 200 метрів.
Поширення фіджійського яструба

Як випливає з назви, добре, фиджийский яструб - ендемічний вид архіпелагу Фіджі. Він зустрічається, швидше за все, на великих і середніх островах, таких, як Вануа-Леву, Віті-Леву, Тавеуні і Kadavu і групі Lomaiviti (Ovalau, Коро і Гау). Цей вид є monotypique і не утворює підвиди.

Фиджийский яструб мешкає поодиноко або парами
Фиджийский яструб мешкає поодиноко або парами

Особливості поведінки фіджійського яструба

Фіджійські яструби мешкають поодиноко або парами. Однак часто трапляються гучні зграйки, що складаються з молодих птахів, які навчаються літати. Біля гнізда, ввечері або коли вилітають молоді яструби, ці птахи видають особливі верескливі пронизливі крики.

Фіджійські яструби роблять кругові рейси на великій висоті.




Траєкторія польотів у вигляді гірки і піруетів для них не характерна. У шлюбний період, деякі пари птахів ганяються один за одним, видаючи, довгий, пронизливий свист і виконуючи запаморочливі стрибки, при цьому їх тіло приймає форму літери «V».

Фиджийский яструб харчуються дуже різноманітною їжею
Фиджийский яструб харчуються дуже різноманітною їжею

Розмноження фіджійського яструба

Сезон гніздування у фіджійських яструбів триває в основному з серпня по грудень, але деякі гнізда трапляються з лютого по травень. Гніздо грубе і примітивне, побудовано їх з сучків, які лежать досить вільно. На дні чаші є вистилання з листя.

Гніздо розташовується на висоті до 25 метрів на дереві, позбавленому листя. Для цього фіджійські яструби вибирають рослини із сімейства бобові, такі як шовкове дерево (Albizia) або дерево дощу (Samanea). У кладці звичайно 2 або 3 яйця, колір яких не описаний. Виживають зазвичай два пташеня. Інформація про розвиток і вигодовуванні потомства відсутня.

Харчування фіджійського яструба

Фіджійські яструби харчуються дуже різноманітною їжею. Харчовий раціон включає в себе птахів малого і середнього розміру, таких як мартин, Acridotheres tristis, але іноді голубів (Ducula latrans) і молодих пташенят. Хижі птахи харчуються багатьма видами комах, ящірками, невеликими зміями, а також щурами і мишами, які були завезені на острови. Крім того, фіджійські яструби також поїдають кілька видів риб і ракоподібних. Молоді птахи іноді харчуються падаллю.

Полюють фіджійські яструби з оглядового майданчика, або в засідці, яка добре приховує хижака. Втім, іноді вони виглядають видобуток, сидячи на видному місці. Всі форми рослинності, серед яких ховається пернатий мисливець гарні, щоб спробувати створити ефект несподіванки нападу.

Під час полювання у фіджійських яструбів політ швидкий і звивистий.

Вони також повільно досліджують крони дерев, з`ясовуючи присутність видобутку. Переслідують жертву наполегливо і цілеспрямовано, проникаючи на повній швидкості в густі кущі або в крону дерева, широко розставивши крила, щоб не упустити видобуток. Захоплюють жертву при повільному і непомітному ковзанні або активно заганяють, намагаючись наздогнати вислизає здобич.

Молоді птахи іноді харчуються падаллю
Молоді птахи іноді харчуються падаллю

Природоохоронний статус фіджійського яструба

Цей вид хижих птахів досить поширений в місцях свого проживання. Точні відомості про щільність розселення птахів відсутні, але деякі гнізда розташовуються в місцях проживання на 400 метрів один від одного. Площа поширення оцінюється в 18 000 квадратних кілометрів, але ці птахи здатні адаптуватися до всіх типів середовища існування, де є дерева.

Серед інших видів хижих птахів, що мешкають на архіпелазі, у фіджійського яструба відсутні прямі конкуренти. Загальна чисельність популяції перевищує, ймовірно, десятки тисяч особин. Цей вид пернатих хижаків піддається переслідуванню мисливців, тому що хижі птахи часто полюють на курей, але відстріл істотно не впливає на розмір популяції.

Чисельність фіджійського яструба не наближається до порогу для вразливих видів і залишається досить стабільною, тому стан цього виду викликає найменші побоювання.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Фиджийский яструб