animalukr.ru

Чубатий яструб

Зміст статті

Чубатий яструб або Baza чубатий (Aviceda subcristata) належить загону Сокілоподібні.

Зовнішні ознаки чубатого яструба

Чубатий яструб має розміри тіла 46 см. Розмах крил становить від 80 до 105 см. Вага досягає 260 - 448 м

Чубатий яструб або Baza чубатий (Aviceda subcristata)
Чубатий яструб або Baza чубатий (Aviceda subcristata)

Забарвлення оперення голови, шиї і верхньої частини грудей красивого сіро-синього кольору. Потилицю з тонким чорнуватим або темно-сірим чубчиком. Пір`я на спині і верх крил темного сірувато - синього відтінку. Кілька буруватих пір`я присутній на плечах і нижньої частини крил. Груди внизу біла, з широкими смугами темно - коричневого кольору. Пір`я хвоста сіросині, подхвостье блідосіре. Райдужна оболонка очей жовта. Ноги короткі, товсті з розвиненими кігтями. Краї наддзьобка з двома чітко вираженими зубчастими виступами.

Забарвлення оперення молодих чубатих яструбів менш мереживна.

Житла чубатого яструба

Чубатий яструб мешкає в тропічних районах. У всьому діапазоні свого поширення хижий птах населяє теплі помірні ліси або лісові масиви, обов`язково з відкритими ділянками.

Пернатий хижак дотримується краю лісу з щільним густим деревостанів, а в савані проміжки з`являється між зростаючими деревами.

Він мешкає на первинних лісових галявинах, на вирубках в низинах і передгір`ях, лісах - галереях вздовж річки і в лісах з широким листям, адаптованих до посухи. Скрізь уникає відкритих ландшафтів і зон, вільних від дерев або ділянок, яким загрожує вирубка. Іноді селиться поблизу води, в лісистих міських місцепроживання і приміських парках і садах взимку.

Чубатий яструб літає серед дерев, практично позбавлених листя, часто ширяє над кронами. Зазвичай зустрічається поодинці, парами або сімейними групами, іноді до 20 птахів.

Чубатий яструб мешкає в тропічних районах.
Чубатий яструб мешкає в тропічних районах.

Поширення чубатого яструба




Чубатий яструб - ендемічний вид Австралії. Він зустрічається не тільки на материку, але і на Новій Гвінеї і островах, які докладають до нього, а також на сході Зондських островів. В Австралії, цей вид хижих птахів широко поширюється уздовж північного узбережжя північної і Дербі, в Kimberleys, в околицях Сіднея.

Територія проживання включає Моллуккскіе острова і далі на схід через Соломонові острови, острови Папуа і Нову Гвінею до північній і східній Австралії.

Проте, чубатий яструб досить рідкісний вид в посушливих районах і на західному схилі.

Чубатий яструб з видобутком
Чубатий яструб з видобутком

Особливості поведінки чубатого яструба

Під час сезону розмноження чубаті яструби стають менш помітними і зайвий раз не демонструють свої польоти. Часом вони злітають на значну висоту, виконуючи шлюбний ритуал.

Птахів важко виявити, за винятком випадків, коли хижі птахи скупчуються в основному поблизу узбережжя. Взимку і навесні вони роблять місцеві кочівлі між регіонами на рівнині і серед пагорбів. У період з березня по вересень, можна побачити смуги перелітаючих птахів з кількістю до 30 особин.




Чубаті яструби вистежують видобуток майже виключно на верхівках дерев.

Вони, як правило, захоплюють свою жертву в листі або зовні кущів, активно проникаючи в саму гущу листя і в переплетення гілок.

Чубаті яструби іноді висять догори ногами на гілках дерев, збираючи комах. Такий спосіб полювання вимагає великої спритності та високої майстерності в мистецтві маневрування між деревами. Іноді птахи сидять на кінцях гілок ближче до вершини, відкинувши голову назад і розгорнувши крила. В цьому випадку чубаті яструби виглядають в листі комах і личинок.

Під час сезону розмноження чубаті яструби стають менш помітними і зайвий раз не демонструють свої польоти
Під час сезону розмноження чубаті яструби стають менш помітними і зайвий раз не демонструють свої польоти

Розмноження чубатого яструба

Період розмноження чубатих яструбів припадає на жовтень і може тривати до початку січня. Сезон гніздування сильно залежить від кліматичних умов, і, в разі сухої погоди, відкладається до половини або навіть кінця січня.

Початок сезону відзначено криками і акробатичними польотами пари птахів. Самець і самка можуть високо літати разом, здійснюючи хвилеподібні рухи, то занурюючись вниз, а потім піднімаючись на висоту сильними махами крил. Іноді самець здійснює стрімкий спуск з гори, описуючи невелику дугу, потім недалеко від землі робить новий підйом, і повторює маневр.

У рідкісних випадках, Baza чубатий виконує сальто, перш ніж почати спуск. Хижий птах, що летить прямим курсом, може раптом перевернутися на спину і знову прийняти колишню позу. Всі ці дії супроводжуються призовними криками.

Гніздо - досить легке спорудження із прутів і сухих гілок, вистелене всередині зеленим листям.

Розміри гнізда - дванадцять-п`ятнадцять дюймів в діаметрі і восьми дюймів в глибину, з лотком шість дюймів в діаметрі і глибиною два дюйма. Воно розташоване на великому дереві на висоті 6 -35 метрів над землею, часто на високій, окремо зростаючої пальмі. Нерідко гніздо пара птахів влаштовує недалеко від дороги або поблизу селища.

Самка відкладає два - три, дуже рідко чотири яйця. Зазвичай вона спокійно сидить на яйцях, але стає агресивною при появі хижаків. Самець допомагає насиджувати кладку. Інкубаційний період триває 29 днів, а весь період гніздування становить 32-35 днів Обидві птиці вигодовують пташенят, одна доросла птиця залишається в гнізді, а друга приносить їжу.

Чубатий яструб в польоті
Чубатий яструб в польоті

Харчування чубатого яструба

Чубатий яструб споживає дрібних ящірок, земноводних. Полює на дрібних птахів і дрібних ссавців. Він також принагідно ловить богомолів, палочніков і великих коників, які іноді складають основну частину його харчового раціону.

Природоохоронний статус чубатого яструба

Чубатий яструб має надзвичайно великий спектр поширення, і, отже, не підходить до критичного порогу для вразливих видів за основними критеріями. Але існують певні загрози, які в даний час викликають побоювання. Особливо негативним є вплив викидів сполук свинцю в сильно урбанізованих районах і використання отрутохімікатів при обробці посівів культурних рослин.

Поширення цього виду хижих птахів на островах і на краях Австралії, а також фрагментація суцільного лісу, сприяли утворенню місць, придатних для проживання чубатого яструба на неосвоєних ділянках. Вид викликає найменші побоювання.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Чубатий яструб