animalukr.ru

Африканський луньов яструб

Зміст статті

Африканський Луньов яструб (Polyboroides typus) належить загону Сокілоподібні.

Зовнішні ознаки африканського Луньов яструба

Африканський Луньов яструб має розмір близько 65 см і розмах крил від 118 до 152 см. Вага тіла становить 635 - 950 грам.

Цей досить велика хижий птах, який впізнається, за характерними зовнішніми ознаками. Самка і самець схожі, але особа жіночої статі на 3% більше за розміром тіла і на 26% важче.

Африканський Луньов яструб
Африканський Луньов яструб

Дорослі африканські Луньов яструби в основному, сірі. У пір`яний покрив виділяються чорні плями неправильної форми, які більш помітні у самки. Є пір`я з чорними кінцями і тонкими білими кінчиками. Хвіст сірий. В області особи гола шкіра жовтого кольору. При порушенні птиці вона стає червоного кольору. У дорослих африканських Луньов яструбів райдужна оболонка ока темно - коричнева. Лапи жовті.

Оперення у молодих птахів вгорі темно - коричневого кольору з червоними хвилястими просветлениями.

Шкіра обличчя має чорнуватий відтінок. Забарвлення внизу варіює, вона може бути знизу темної, з тонкими смугами, білими плямами на грудях і розпливчастими рудуватим штрихами на череві. Нижче забарвлення змінюється, стає рудого кольору з візерунками у вигляді темних смуг на грудях і сітчастими темними або червоними смугами на череві. Індивідуальні відмінності у окремих особин значні.

У молодих птахів на відміну від дорослих, восковица зеленувато-жовтого кольору. Перехід до фарбування оперення, як у дорослих птахів красивого сірого відтінку здійснюється завдяки линьки. Молоді птахи протягом 2-го і 3-го року змінюють коричневе оперення з біло - чорними смугами на череві і стегнах на пір`яний покрив сірого кольору.

Дорослі африканські Луньов яструби в основному, сірі
Дорослі африканські Луньов яструби в основному, сірі

Житла африканського Луньов яструба




Африканські Луньов яструби населяють різноманітні місця проживання. Зустрічаються в лісових масивах на вологих узліссях і галявинах. Живуть також в саван рідколісся, в горбистій місцевості з ярами, крутими схилами, в галерейних лісах, які розташовані уздовж берегів річок і озер.

Цей вид хижих птахів спостерігається в орних землях, посадках евкаліпта і на кокосових плантаціях. Вони селяться в евкаліптових алеях, що ростуть всередині міста. Також мешкають в заростях колючих кущів біля річки. Час від часу, з`являються в тінистих ущелинах біля пустелі. Африканські Луньов яструби піднімаються від рівня моря в гори до висоти 3000 метрів.

Поширення африканського Луньов яструба

Африканські Луньов яструби є вихідцями з африканського континенту і поширюються на південь від Сахари. Їх територія проживання охоплює всі райони від південної Мавританії до мису Доброї Надії, за винятком пустельних районів Намібії і Ботсвани. Зустрічається в східному Судані, Екваторіальної Гвінеї, в західному Заїрі до південної Анголи.

На цій величезній території 14 мільйонів квадратних кілометрів офіційно визнається два підвиди:

  • P. t. typus поширюється в Судані та Ефіопії - в Східній Африці, в Заїрі до Південної Африки.
  • P. t. pectoralis зустрічається в Західній Африці.
  • Африканські Луньов яструби ОБТАН поодиноко або парами
    Африканські Луньов яструби ОБТАН поодиноко або парами

    Особливості поведінки африканського Луньов яструба




    Африканські Луньов яструби мешкають поодиноко або парами.

    Всі демонстраційні польоти самців дуже характерні. Вони виконують кругові рейси повільними рухами з широкими крилами, а потім виконують короткочасний спуск вниз занурення. Якщо поблизу з`являється самка, то самець може спуститися до неї. Під час гола шкіра обличчя у самця різко червоніє, а потім так само швидко набуває жовтого кольору. Аналогічно змінюється колір обличчя шкіри, коли обидві птиці зустрічаються недалеко від гнізда.

    Розмноження африканського Луньов яструба

    Африканські Луньов яструби розмножуються в різні терміни, в залежності від регіону: вересень-березень у Західній Африці, в жовтні - січні в Східній Африці, у вересні-березні в Замбії, у вересні-лютому в Південній Африці (рідко в інші місяці). Гніздо має дуже різні розміри: від 50 до 100 сантиметрів в діаметрі і від 20 до 30 сантиметрів в глибину. Усередині є вистилання із зеленого листя. Гніздо знаходиться на висоті між 10 і 21 метрами від поверхні землі на пальмі Borassus (в Західній Африці) або на баобаб, евкаліпта, молочаї або іншому великому дереві. Воно висить на бічній гілці і приховано листям дерева. Іноді птахи гніздяться на великому кущі, дереві, що росте на скелі і рідко на карнизі.

    У кладці одне або 2 яйця. Насиджування триває приблизно 35 або 36 днів. Пташенята перебувають у гнізді 6 і 8 тижнів (45-55 днів). Пара африканських Луньов яструбів вигодовує тільки одного пташеняти.

    Африканський Луньов яструб виглядає здобич
    Африканський Луньов яструб виглядає здобич

    Харчування африканського Луньов яструба

    Харчовий раціон африканських Луньов яструбів значно змінюється в залежності від регіону проживання. У Західній Африці вони споживають невелику кількість ящірок, дрібних ссавців (гризунів), дрібних птахів і комах. У Східній Африці і в південній Африці основу харчування пернатих хижаків складають птиці, їх яйця. Додатково вони споживають ссавців, кажанів cavernicoles, ящірок, земноводних, рибу, ловлять здобич будь-якої категорії тварин, які їм попадаються.

    У Західній Африці мисливський ділянку африканського Луньов яструба може досягати 140 або 150 гектарів. Залежно від категорії видобутку пернатий хижак використовує різні методи полювання. Він може повільно парити, кружляти з широкими крилами, полювати з сідала або патрулювати ті місця, де може бути видобуток. Вони оглядають дерева, скелі і карнизи будинків, нападають на колонії стрижів і чапель. А внизу африканські Луньов яструби уважно досліджують всі найдрібніші куточки лісу. Вони навіть здатні підніматися по стовбурах дерев, використовуючи для опори свої крила.

    Цей вид хижих птахів має важливі пристосування для результативної полювання:

  • маленьку голову, яка може протиснутися в щілину;
  • лапи, дивно гнучкі, що дозволяють захопити птахів або невеликих ссавців і витягувати їх укриття.
  • Незважаючи на свій відносно велику вагу, африканський Луньов яструб виявляє дивовижну спритність, і здатний чіплятися за гніздо tisserin тримаючи голову вниз.

    Африканський Луньов яструб - дуже спритний хижак
    Африканський Луньов яструб - дуже спритний хижак

    Природоохоронний статус африканського Луньов яструба

    Загальна чисельність африканських Луньов яструбів становить від 100 000 до 1 мільйона особин, які поширюються на понад 10 мільйонах квадратних кілометрів. Щільність розподілу досить мінлива, в залежності від регіону. У Західній Африці цей вид хижих птахів досить широко розселяється, але в Східній Африці і в густий лісистій частині центру континенту, це, швидше за все, рідкісний вид.

    Африканський Луньов яструб не відчуває суттєвих загроз, у нього відсутні реальні вороги в природі і він легко адаптується навіть в сильно деградованої середовищі існування. З цієї причини, африканський Луньов яструб класифікується як вид, стан якого не викликає побоювань.


    Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Африканський луньов яструб