animalukr.ru

Черноплечій димчастий шуліка - спритний польовий мисливець

Зміст статті

Черноплечій димчастий шуліка належить загону денні хижі птахи.

Зовнішні ознаки черноплечего димчастого шуліки

Черноплечій димчастий шуліка - маленька витончена птах з довжиною тіла 35 - 38 см і розмахом крил 80 і 95 см. Середня вага становить 291 грамів. Оперення дорослих шулік блідо-сірого кольору, вище і позаду очей, внизу тіла - біле.

Черноплечій димчастий шуліка (Elanus axillaris).
Черноплечій димчастий шуліка (Elanus axillaris).

Усередині спереду крило чорне. У польоті виділяються чорні «плечі». У черноплечего димчастого шуліки червона райдужна оболонка очей. Дзьоб короткий, з гострим, гачкуватим кінчиком. Ніздрі і восковіна яскраво-жовті, а сам дзьоб чорний.

Пальці на ногах також жовті, причому три пальці спрямовані вперед, а один відстоїть стоїть назад. За забарвленням оперення самці і самки не відрізняються, а за розмірами тіла крупніше. Оперення молодих черноплечіх димчастих шулік схоже на пір`яний покрив дорослих птахів, але у них верх грудей з іржаво - коричневого кольору, а спина і крила з помітними білими плямами. Райдужна оболонка очей молодих птахів коричнева.

Поширення черноплечего димчастого шуліки

Черноплечій димчастий шуліка мешкає в Австралії. Поширюється в південно-східних і південно-західних районах материка з родючими грунтами. В глибинних пустельних районах досить рідкісний вид. Залітає на північ Тасманії і острова протоки Торреса.

Вперше цей вид був вперше описаний Англійським орнітологом Джоном Летем в 1802 р
Вперше цей вид був вперше описаний Англійським орнітологом Джоном Летем в 1802 р

Житла черноплечего димчастого шуліки

Черноплечій димчастий шуліка за краще триматися на полях з окремо зростаючими деревами. Він часто полює вздовж узбіч доріг, високо літаючи в повітряному просторі.

Хоча черноплечій димчастий шуліка гніздиться на деревах, проте, він є птахом полів.

Цей вид хижих птахів з`являється навіть по околицях населених пунктів на пустищах або нерегулярно скошуваних ділянках.




Їх можна зустріти на прибережних дюнах, що висихають болотах і сільськогосподарських угіддях.

Природоохоронний статус черноплечего димчастого шуліки

Черноплечій димчастий шуліка має надзвичайно великий спектр поширення і його чисельність збільшується, тому він належить до видів з найменшими погрозами чисельності. Хоча черноплечій димчастий шуліка - рідкісний птах на островах, але на материку це звичайний пернатий хижак.

Черноплечій димчастий шуліка має надзвичайно великий спектр поширення.
Черноплечій димчастий шуліка має надзвичайно великий спектр поширення.

Причини зменшення чисельності черноплечего димчастого шуліки

Освоєння орних земель в Австралії, сприятливо вплинуло на розселення черноплечего димчастого шуліки, так як розчищення місцевості і іригація сільськогосподарських земель і великі посіви зернових культур забезпечили сприятливі умови для розмноження мишей.

Як показали дослідження, шкаралупа яєць цього виду НЕ тоншає від використання ДДТ для обробки посівів.

Хоча деякі особини гинуть від отруєння пестицидами, які застосовують проти мишоподібних гризунів. Чисельність черноплечего димчастого шуліка зменшується в тих районах, де випасають велику кількість овець.




Вони ущільнюють грунт, тому миші не можуть жити на таких пасовищах.

Черноплечіе димчасті шуліки утворюють постійні пари.
Черноплечіе димчасті шуліки утворюють постійні пари.

Харчування черноплечего димчастого шуліки

Черноплечій димчастий шуліка полює виключно на мишоподібних гризунів, які складають 90% його харчового раціону. Крім того, він ловить пацюків, коників, кроликів, ящірок, дрібних птахів, рідко кроликів.

Черноплечій димчастий шуліка робить істотний вплив на чисельність мишей.

Дорослі птахи ловлять щодня двох або трьох гризунів, в рік приблизно тисячу мишей.

Один з шулік приніс не менше 14 мишей до гнізда, в якому були неоперених пташенята, всього за 1 годину.

Особливості поведінки черноплечего димчастого шуліки

Черноплечіе димчасті шуліки полюють поодиноко або парами, в тому випадку, якщо їжі багато, утворюють малочисельні сімейні групи. При нестачі мишей демонструю територіальне поведінку. При цьому, побачивши конкурента, шуліка клацає хвостом при приземленні, повторюючи цей рух кілька разів. Такий показ повинен зупинити претендента на мисливську територію, якщо це не відбувається, то в хід йдуть гострі кігті і дзьоб.

Самець і самка, як правило, полюють в парі.
Самець і самка, як правило, полюють в парі.

Як полює черноплечій димчастий шуліка?

Як правило, птах тримається на висоті 10 - 12 метрів і пильно дивиться вниз, оглядаючи околиці, і знову ширяє в повітрі. Років - основний спосіб полювання черноплечего димчастого шуліки. Іноді птах полює з дерева, на якому має постійне місце для сидіння.

Ловить мишей тільки вдень, іноді в сутінках, в зв`язку зі способом життя цих дрібних гризунів. Виявивши мишку, черноплечій димчастий шуліка тихо знижується, виставивши вперед ноги, а крила високо піднімає. Видобуток захоплює кігтями, 75% нападів є успішними. Миша з`їдає в польоті або піднімає на висоту і забирає.

Розмноження черноплечего димчастого шуліки

Сезон розмноження у черноплечіх димчастих шулік припадає на серпень і до січня і приурочено до термінів появи у мишей потомства. Птахи утворюють постійні пари. Самець демонструє перед самкою кругової політ з кружляння, при цьому він тріпоче крилами, наче метелик. При цьому самець наближається до самки з видобутком в пазурах. Самка вихоплює їжу з пазурів самця на льоту.

Самець годує самку, а вона відриває невеликі шматочки м`яса і віддає їх пташенятам.
Самець годує самку, а вона відриває невеликі шматочки м`яса і віддає їх пташенятам.

Будують гніздо обидві птахи. Воно має вигляд великої недбалої дрібної чаші, що складається з тонких гілок. Гніздо зазвичай приховано в кроні дерева на висоті від 5 до 20 метрів над землею. Вистилки служать листя, шерсть і екскременти корови. Іноді птахи використовують старі гнізда ворони або сороки. У кладці три - чотири білуватих яйця овальної форми, розмірами 42 x 31 мм, посипаних червоно-коричневими плямами на широкому кінці яйця. Самка насиджує 30 днів, іноді її змінює самець.

Пташенята з`являються абсолютно безпорадними, тому вона не покидає гніздо протягом 3 тижнів.

Коли пташенята стають здатними проковтнути цілу миша, то обоє батьків ще тривалий час годують своє потомство по черзі. Через 5 тижнів молоді шуліки можуть літати і добувати їжу самостійно. Вони освоюють нову мисливську територію, яка може перебувати за 1 000 км від місця гніздування.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Черноплечій димчастий шуліка - спритний польовий мисливець