animalukr.ru

Осоїд

Зміст статті

Осоїд (Pernis apivorus) належить загону Сокілоподібні.

Зовнішні ознаки осоеда звичайного

Звичайний осоїд - невелика хижий птах з розмірами тіла 60 см і розмахом крил: 118 до 150 см. Його вага становить 360 - 1050 р

Осоїд (Pernis apivorus)
Осоїд (Pernis apivorus)

Забарвлення оперення звичайного осоеда надзвичайно мінлива.

Низ тіла темно-бурий або темно-коричневий, іноді жовтий або майже білий, часто з рудим відтінком, плямами і смугами. Верх в основному буре або буро - сірий. Хвіст сіро-бурий з широкою темною смугою на кінчику і двома блідими і вузькими смугами біля основи рульового пір`я. На сірому тлі знизу помітні 3 темних смуги. Дві чітко виділяються, а 3-тя частково ховається під кроющими нижніми.

На крилах множинні великі строкаті плями утворюють уздовж крила кілька смуг. По задньому краю крила проходить помітна темна смуга. На кистьовому згині є велика пляма. Горизонтальні смуги на крилах і хвостових пір`я є відмінними ознаками виду. У осоеда звичайного довгі і вузькі крила. Хвіст по краю округлий, довгий.

Голова досить маленька і вузька. У самців голова сіра. Райдужна оболонка ока золотистого кольору. Дзьоб гострий і гачкуватий, з чорним кінцем.

Звичайний осоїд зустрічається в Європі і Західній Азії
Звичайний осоїд зустрічається в Європі і Західній Азії

Лапи жовтого кольору з сильними пальцями і потужними короткими кігтями. Всі пальці, у великій мірі покриті дрібними щитками з безліччю кутів. Звичайний осоїд сильно нагадує канюка. Слабо виражені надбрів`я і невелика голова нагадують зозулю. У польоті проти світла на темному силуеті птиці переглядають першорядні махові пера, ця ознака дозволяє легко розпізнати летить осоеда. Політ нагадує пересування ворони. Ширяє звичайний осоїд рідко. Ковзає в польоті зі злегка зігнутими крилами. Кігті на лапах тупі і короткі.




Розміри тіла самки більше, ніж у самця.

Птахи також відрізняються забарвленням оперення. Забарвлення пір`яного покриву самця зверху сіра, голова попелясто-сірого відтінку. Оперення у самки вгорі буре, а знизу в більшій мірі смугасте, ніж у самця. Молоді осоїди відрізняються сильною мінливістю забарвлення пір`я. У порівнянні з дорослими птахами у них більш темне забарвлення оперення і помітні смуги на крилах. Спина зі світлими плямами. Хвіст з 4, а не з трьома смужками, вони менш помітні, ніж у дорослих особин. Поперек зі світлою смугою. Голова світліше тіла.

Восковица жовта. Райдужна оболонка ока коричнева. Хвіст коротше, ніж у дорослих осоїд.

Звичайний осоїд в польоті
Звичайний осоїд в польоті

Поширення звичайного осоеда

Звичайний осоїд зустрічається в Європі і Західній Азії. У зимовий період мігрує на значні відстані в південну і в центральну Африку. В Італії звичайний вид в період міграцій гніздяться. Спостерігається в районі Мессинську протоки.

Житла звичайного осоеда




Звичайний осоїд мешкає в лісових масивах з листяних порід і сосни. Населяє старі евкаліптові ліси, що чергуються з галявинами. Зустрічається на узліссях і уздовж пусток, де відсутні сліди діяльності людини. В основному вибирає місця зі слабким розвитком трав`яного покриву. В горах піднімається до висоти 1800 метрів.

Звичайний осоїд мешкає в лісових масивах
Звичайний осоїд мешкає в лісових масивах

Харчування звичайного осоеда

Звичайний осоїд харчується, головним чином, комахами, вважаючи за краще розоряти осині гнізда і знищувати їх личинок. Вона ловить ос, як в повітрі, так і витягуючи їх дзьобом і кігтями з глибини до 40 см в глибину. Коли гніздо знайдено, звичайний осоїд розриває його, щоб витягти личинок і німф, але одночасно споживає також дорослих комах.

Для харчування отруйними осами у хижака є важливе пристосування:

  • щільна шкіра навколо підстави дзьоба і біля очей, захищена короткими жорсткими пір`ям, схожими на лусочки;
  • вузькі ніздрі, які мають вигляд щілини і в які не проникають оси, віск і грунт.
  • Навесні, коли комах ще мало, хижі птахи поїдають дрібних гризунів, яйця, молодих птахів, жаб і дрібних рептилій. Час від часу споживають дрібні плоди.

    Звичайний осоїд харчується, головним чином, комахами
    Звичайний осоїд харчується, головним чином, комахами

    Розмноження звичайного осоеда

    У місця свого гніздування звичайні осоїди повертаються в середині весни, і починають будувати гніздо на тому ж місці, що і в попередньому році. У цей момент самець виконує шлюбні польоти. Він спочатку піднімається по похилій траєкторії, і потім зупиняється в повітрі і робить три-чотири помаху, піднімаючи крила вище спини. Потім повторює кругові польоти і помахи над місцем гнізда і близько самки.

    Гніздо пара птахів споруджує на бічній гілці великого дерева.

    Воно утворено сухими і зеленими гілками з листям, які вистилають всередині чашу гнізда. Самка відкладає 1 - 4 білих яйця з коричневими плямами. Кладка відбувається в кінці травня, з дводенними перервами. Насиджування відбувається з першого яйця і продовжується 33- 35 днів. Висиджують потомство обидві птиці. В кінці червня - липні з`являються пташенята. Вони не залишають гніздо до 45 днів, але навіть після вильоту пташенята перебираються з гілки на гілку на сусідні дерева, намагаються ловити комах, але повертаються назад за їжею, яку приносять дорослі птахи.

    У цей період самець і самка вигодовують потомство. Самець приносить ос, а самка збирає німф і личинок. Піймавши жабу, самець знімає з неї шкіру далеко від гнізда і приносить самці, яка годує пташенят. Два тижні батьки приносять їжу часто, але потім молоді осоїди самі починають добувати личинок.

    У місця свого гніздування звичайні осоїди повертаються в середині весни, і починають будувати гніздо на тому ж місці, що і в попередньому році.
    У місця свого гніздування звичайні осоїди повертаються в середині весни, і починають будувати гніздо на тому ж місці, що і в попередньому році.

    Вони стають самостійними приблизно через 55 днів. Пташенята здійснюють перші вильоти в кінці липня або на початку серпня. Мігрують звичайні осоїди в кінці літа і протягом вересня. У південних районах, де хижі птахи ще знаходять їжу, вони мігрують з кінця жовтня. Летять осоїди звичайні осоїди або поодиноко або невеликими зграями, часто спільно з Канюка.

    Природоохоронний статус звичайного осоеда

    Звичайний осоїд відноситься до видів птахів з мінімальною загрозою чисельності. Кількість хижих птахів досить стабільно, хоча дані постійно змінюються. Звичайний осоїд все ще знаходиться під загрозою незаконного полювання в південній Європі під час міграцій. Неконтрольований відстріл призводять до зниження чисельності в популяції.


    Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Осоїд