animalukr.ru

Лунь рябий

Зміст статті

Рябий лунь (Circus melanoleucos) представник загону Сокілоподібні.

Зовнішні ознаки пегого луня

Рябий лунь має розміри тіла 49 см, розмах крил: від 103 до 116 см.
Вага досягає 254 - 455 м Силует хижого птаха відрізняється довгими крилами, довгими ногами і довгим хвостом. Забарвлення оперення самки і самця різна, але розміри самки приблизно на 10% більше і важче.

Рябий лунь (Circus melanoleucos)
Рябий лунь (Circus melanoleucos)

У дорослого самця оперення голови, грудей, вгорі тіла, покривні первинні пір`я повністю чорні. Є невеликі ділянки сіруватого кольору з білими просветлениями. Крижі білий тонко розмальований сірими штрихами. Забарвлення черева і стегон рівномірно біла. Пір`я хвоста білі з сірої смугастістю. Пір`я хвіст сірі з сріблястими обертонами. Менші верхні криючі пір`я крила світло-сірі з білими облямівками, які сильно контрастують з чорним серединним смужкою. Зовнішні першорядні махові чорні. Внутрішні пір`я і другорядні махові сірі, з сріблястим відливом, як хвіст. Пір`я подхвостья блідо-сірі. Першорядні махові внизу чорні, другорядні махові пера сірого тону. Райдужна оболонка жовта. Восковица блідо-жовта або зелена. Ноги жовтого або оранжево-жовтого кольору.

Оперення самки вгорі коричневе з прожилками кремового або білого відтінку.

Пір`я особи, голова і шия рудуваті. Спина темно - бура. Верхні пір`я, що криють хвоста жовті і білі. Хвіст сірувато-коричневого кольору з п`ятьма видимими широкими коричневими смугами. Низ білий з прожилками темно-червонувато-коричневого тону. Райдужна оболонка ока коричнева. Ноги жовті. Восковица сіра.

Молоді рябі луні мають темно-руде або коричневе оперення, блідіше на тімені і потилиці. Остаточний колір пір`яного покриву у молодих луней з`являється після повної линьки.




Райдужна оболонка коричнева, восковица жовта, а ноги оранжевого кольору.

Житла пегого луня

Рябий лунь мешкає в більш-менш відкритих місцях. Зустрічається в степах, серед лугів, густих заростей болотистих беріз. Тим не менш, цей вид хижих птахів віддає явну перевагу водно-болотним угіддям, таким як берега озер, луки вздовж річки або болота з плавнями. У зимовий період рябий лунь з`являється на пасовищах, оброблюваних землях, відкритих пагорбах. Особливо часто поширюється на рисових полях, болотах і місцях, де ростуть очерет. На затоплених ділянках прибуває на прольоті, в вересні або жовтні, але залишається там після того, як вони висохнуть. У цих місцях він летить низько і методично досліджує поверхню землі, іноді сідає на пеньки, стовпи або купини землі. У гористій місцевості живуть від рівня моря до 2100 метрів. Чи не гніздяться не вище 1500 метрів.

Рябий лунь мешкає поодиноко
Рябий лунь мешкає поодиноко

Поширення пегого луня

Рябий лунь поширюється в центральній і східній Азії. Населяє Сибір, східну трансбайкальскую територію до Уссурійська, північно-східну Монголію, північний Китай і Північну Корею, Таїланд. Гніздиться також у північно-східній Індії (Ассам) і в північній Бірмі. Зимує в південно-східній частині континенту.

Особливості поведінки пегого луня

Рябі луні часто живуть поодиноко.




Проте, вони ночують в невеликих скупченнях, іноді разом з іншими спорідненими видами. В інших випадках вони також літають разом, коли виявили ділянку, багатий їжею, а також під час міграцій. У шлюбний період демонструють кругові польоти, поодинці або в парі. Самець виконує запаморочливі стрибки в напрямку літаючого партнера, супроводжуючи руху гучними криками. Він також показує хвилеподібний політ у вигляді гірки. Ці паради польотів проводяться в основному на початку сезону розмноження. На даному етапі самці часто підносять їжу самці.

У шлюбний період демонструють кругові польоти, поодинці або в парі
У шлюбний період демонструють кругові польоти, поодинці або в парі

Розмноження пегого луня

У Маньчжурії і в Кореї сезон гніздування рябих луней доводиться на середину травня і до серпня. В Ассамі і Бірмі птахи розмножуються з самого квітня місяця. Парування відбувається на землі, і незадовго до відкладання яєць на гніздо. Гніздо плоскої форми побудовано з трави, очерету та інших навколоводних рослин. Він має діаметр від 40 до 50 см в діаметрі. Розташовується на сухій ділянці серед заростей очерету, очерету, високої трави або низьких чагарників. Гніздо може використовуватися птахами кілька сезонів розмноження.

Кладка складається з 4 або 5 яєць білого або зеленуватого відтінку з декількома бурими плямами. Кожне яйце відкладається через 48 годин. Кладку насиджує в основному самка, але якщо вона по будь - якої причини гине, то самець сам виводить потомство.

Термін насиджування більше 30 днів.

Пташенята з`являються протягом одного тижня, і старший пташеня має розміри набагато більше, ніж молодший. Самець приносить їжу на ранніх стадіях виведення, потім обидві птиці вигодовують потомство.

Пташенята здійснюють свої перші вильоти в середині липня, але залишається біля гнізда протягом деякого часу, їжу їм приносять батьки. Молоді рябі луні стають самостійними в кінці серпня на півночі і в кінці червня-липня на південній околиці ареалу. Весь цикл розвитку триває близько 100-110 днів. В кінці серпня рябі луні збираються в зграї перед осіннім відльотом, але вони менш товариські в цей час, ніж в деяких інших луней.

Харчовий раціон пегого луня залежить від сезону, регіону та індивідуальних звичок птиці.
Харчовий раціон пегого луня залежить від сезону, регіону та індивідуальних звичок птиці.

Харчування пегого луня

Харчовий раціон пегого луня залежить від:

  • сезону;
  • регіону;
  • індивідуальних звичок птиці.
  • Проте, основну видобуток складають дрібні ссавці (зокрема, землерийки). Рябий лунь споживає також жаб, великих комах (коники і жуків), пташенят, ящірок, дрібних поранених або хворих птахів, змій і риб. Час від часу поїдають падаль.

    Методи полювання, які використовує рябий лунь, такі як у інших представників роду Circus. Хижий птах низько літає над землею, потім різко спускається вниз, щоб захопити здобич. Взимку основною їжею є жаби, що живуть на рисових полях. Навесні рябий лунь відловлює в основному дрібних ссавців, ящірок, наземних птахів і комах. Влітку більше полює на птахів розмірами з сороку або ворону.

    Природоохоронний статус пегого луня

    Загальна територія поширення пегого луня за оцінками становить від 1.2 і 1.6 мільйонів квадратних кілометрів. У місцях проживання гнізда розташовані один від одного на відстань близько 1 км, що відповідає приблизно щільності гніздування у інших пернатих хижаків. Кількість птахів оцінюється в кілька десятків тисяч видів. Житла пегого луня скорочуються через осушення земель і перетворення їх в сільськогосподарські угіддя. Але цей вид досить широко поширений в межах свого ареалу. Його чисельність не береться істотним загрозам, але має тенденцію до зниження, хоча цей процес відбувається не так швидко, щоб викликати побоювання у фахівців.


    Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Лунь рябий