animalukr.ru

Смугастий рябий канюк

Зміст статті

Смугастий рябий канюк (Morphnarchus princeps) належить загону соколобразние.

Зовнішні ознаки смугастого пегого канюка

Смугастий рябий канюк має розміри 59 см і розмах крил від 112 до 124 см. Вага досягає 1000 р

Смугастий рябий канюк (Morphnarchus princeps)
Смугастий рябий канюк (Morphnarchus princeps)

Силует хижого птаха легко визначається по щільної конституції і досить довгим крил, кінці які мають довжину трохи більше, ніж половина його хвоста. Забарвлення оперення дорослих птахів на голові, грудях і верхні частини тіла чорно -сланцевая. Є невеликі цяточки білого. Низ і білі крила всередині з дрібними і регулярно розподіленими чорними штрихами. Хвіст темний з білою стрічкою в його середній частині, з однією або декількома тонкими світлими смугами в підставі. Кінець квадратної форми. Райдужна оболонка ока коричнева. Восковица і лапи красивого жовтого кольору.

Оперення молодих птахів схоже на пір`яний покрив дорослих канюков з дрібним лускатим малюнком на білому пір`ї крила, який контрастує з верхньої темної і нижньої світлим забарвленням.




Ця особливість характерна для смугастих рябих канюков. Дослідники виявили, що чорно-біле оперення у хижих птахів не таке вже рідкісне явище. По крайней мере, смугастий малюнок оперення повторюється кілька разів у представників інших родів і є результатом конвергенції у птахів, що мешкають в лісі. Тому в систематики хижих птахів чорно-біла смугаста забарвлення оперення не може бути надійним таксономическим маркерами. Недавні дослідження з використанням аналізу ДНК підтвердили це припущення.

Хижий птах смугастий рябий канюк в польоті
Хижий птах смугастий рябий канюк в польоті

Житла смугастого пегого канюка

Смугасті рябі канюки мешкають на середній висоті від рівня моря у вологих лісах, розташованих на пересіченій місцевості, іноді спускаючись в низини. Зазвичай всередині під пологом лісу або по краях туманних лісів. Поодинокі особини або невеликі групи в три або чотири птиці часто парять вранці з гучними криками.

На схилах вздовж узбережжя Карибського моря смугасті рябі канюки трапляються на всьому протязі на висоті від 400 до 1500 метрів на півночі, і від 1000 до 2500 метрів на півдні. Час від часу хижі птахи залітають в низинні райони, прилеглі до гір на велику висоту до 3000 метрів і більше. На схилах, що простягаються в бік Тихого океану, вони знаходиться набагато далі від вододілу, тільки в Кордильєрах тримаються до висоти 1500 метрів.

Поширення смугастого пегого канюка




Поширення смугастого пегого канюка не обмежується тільки Центральною Америкою. Цей вид хижих птахів зустрічається і в Південній Америці, уздовж Анд, на північному сході Колумбії, на північному заході Еквадору. Мешкає в гірських лісах і передгір`ях до субтропічної зони Коста-Ріки і на півночі Еквадору і Перу.

Смугасті рябі канюки мешкають на середній висоті від рівня моря у вологих лісах
Смугасті рябі канюки мешкають на середній висоті від рівня моря у вологих лісах

Особливості поведінки смугастого пегого канюка

Смугастий рябий канюк полює під пологом і на узліссі гірських лісів. Він тримається серед дерев середнього ярусу або нижче, ніж рослинність. Така позиція необхідна для раптового нападу на видобуток, яка ховається серед низькою трави, огранивать її рухливість. Смугастий рябий канюк виглядає жертву в ширяючому польоті і захоплює здобич з поверхні землі. Він часто виконує подвійні кругові рухи в повітрі, супроводжуючи їх гучними криками.

Розмноження смугастого пегого канюка

Смугасті рябі канюки гніздяться протягом сухого сезону.

Гніздо знаходиться на великому дереві або в ніші скелі, досить високо від поверхні землі. Воно часто приховано в масі епіфітних рослин. Має вигляд платформи, спорудженої з гілок і вистилає листям. Свіжі молоді пагони хижі птахи додаються в гніздо під час насиджування. У кладці одне біле яйце без строкатих плям. Самка насиджує в основному одна. Батьки приносять їжу пташенятам в гніздо. Гніздовий період в Еквадорі і Каліфорнії триває близько 80 днів.

Смугастий рябий канюк полює під пологом гірських лісів
Смугастий рябий канюк полює під пологом гірських лісів

Харчування смугастого пегого канюка

Смугасті рябі канюки харчуються переважно зміями, а також поїдають жаб, великих комах, крабів, безногих земноводних, черв`яків, а іноді і дрібних ссавців і птахів, включаючи пташенят. Полюють на малих або середніх висотах і захоплюють в основному повільну видобуток, враховуючи її розміри.

Природоохоронний статус смугастого пегого канюка

Смугастий рябий канюк має дуже великий діапазон поширення, тому не наближається до порогу чисельності для вразливих видів за низкою критеріїв. Незважаючи на те, що тенденція населення, здається, знижується, зниження, як вважають, не досить швидке, щоб викликати побоювання у фахівців. Смугастий рябий канюк має статус виду з мінімальними загрозами чисельності.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Смугастий рябий канюк