animalukr.ru

Саранових канюк

Зміст статті

Саранових канюк (Butastur rufipennis) - хижий птах загону Сокілоподібні.

Зовнішні ознаки саранового канюка

Саранових канюк має розміри тіла 44 см. Розмах крил досягає 92 - 106 см.

Саранових канюк (Butastur rufipennis)
Саранових канюк (Butastur rufipennis)

Вага від 300 до 408 г. Це хижий птах середнього розміру з низьким вигином невеликої голови. Ноги відносно довгі, але є невеликі кігті. При посадці його довгі крила досягають кінчика хвоста. Всі ці характерні ознаки, і особливо млявий і ледачий політ, відрізняють його від інших споріднених видів. Саранових канюк має струнке тіло пірамідальної форми. Самці і самки виглядають однаково, хоча особини жіночої статі на 7% більший і приблизно на 10% важче.

Забарвлення оперення досить скромна, проте, ефектна.

Дорослі саранчовие канюки зверху сірувато-бурі, з тонкими прожилками темного кольору на тілі і плечах. На голові оперення темно - коричневе, з темними наствольними плямами по всьому пір`ю. Є помітні вуса. Нижня частина тіла руда з смугами, темними на грудях. На крилі велика червона пляма. Горло світлого кремового відтінку в чорнувата обрамленні, яке розділене на дві рівні частини вертикальною лінією. Дзьоб жовтий біля основи з чорним кінчиком. Восковица і ноги жовті. Кігті чорні. Райдужна оболонка ока блідо-жовта.

Забарвлення оперення досить скромна, проте, ефектна.
Забарвлення оперення досить скромна, проте, ефектна.

Молоді канюки мають яскраво-руде оперення в смужку на голові, на шиї з темними наствольними плямами. Пір`я, що криють і спина сіро-коричневі з нальотом рудого відтінку. Вуса менш чіткі. Дзьоб блідо - жовтий. Хвіст однорідного кольору з темними смугами. Райдужна оболонка ока коричнева.

Поширення саранового канюка




Саранових канюк поширюється в Африці і тропічної Азії. Територія проживання включає Бенін, Буркіна-Фасо, Камерун, Центральноафриканської Республіки, Чад. А також Конго, Кот-д`Івуар, Джібуті, Еритреї, Ефіопії, Гамбії, Гани. Цей вид хижих птахів мешкає в Гвінеї, Гвінеї-Бісау, Кенії, Малі, Мавританії, Нігеру. Зустрічається в Нігерії, Сенегалі, Сьєрра-Леоне, Сомалі, Судані, Танзанії, Того, Уганді. Відомо чотири підвиди, хоча можливі деякі збіги між двома з них. Один підвид гніздиться в Японії і Північній Азії.

Саранових канюк поширюється в Африці і тропічної Азії.
Саранових канюк поширюється в Африці і тропічної Азії.

Житла саранового канюка

Житла саранового канюка дуже різноманітні: вони зустрічається серед колючих чагарників аридной зони і в заростях напівпустельних рослин. Хижі птахи спостерігаються в лугах, порослих чагарниками і в чагарникових саванах. Вони займає охоче пасовища з окремими деревами і посівні ділянки.

Іноді саранчовие канюки селяться на околиці лісу, на краю болота. Тим не менш, цей вид хижих птахів надає явну перевагу відкритим посушливим районам, але особливо цінують канюки місця, де недавно пройшла смуга пожежі. У Західній Африці саранчовие канюки здійснюють короткі міграції на початку сезону дощів, коли сильно виростає трав`янистий покрив. У гористій місцевості саранчовие канюки зустрічаються від рівня моря до 1200 метрів.

Саранові канюки частину року живуть парами.
Саранові канюки частину року живуть парами.

Особливості поведінки саранового канюка

Саранові канюки частину року живуть парами. Вони під час міграцій і протягом сухого сезону утворюють скупчення від 50 до 100 особин. Особливо багато птахів збирається на ділянках після згарищ.




У шлюбний період ці птахи ширяють і виконують кругові польоти, супроводжувані гучними криками.

При цьому вони виконують безліч трюків, демонструють стрибки, запаморочливі гойдалки, гірки та бічні сальто. Видовищність цих польотів посилюється показом рудуватих крил, які блищать в сонячних променях. Коли закінчується сезон розмноження, то саранчовие канюки стають млявими, і проводять більшу частину свого часу, сидячи на голих гілках сухих дерев або телеграфних стовпах.

У сухий сезон і під час дощів, ці птахи кочують в південному напрямку. Відстань, на яке переміщаються хижі птахи, зазвичай становить від 500 до 750 кілометрів. Період міграцій припадає на жовтень - лютий.

У шлюбний період ці птахи ширяють і виконують кругові польоти, супроводжувані гучними криками.
У шлюбний період ці птахи ширяють і виконують кругові польоти, супроводжувані гучними криками.

Розмноження саранового канюка

Сезон гніздування у саранових канюков починається в березня і триває до серпня. Птахи споруджують міцне і глибоке гніздо з гілок, сучків близько 13 - 15 сантиметрів глибиною і діаметром 35 сантиметрів. Усередині вистилається зеленим листям. Висить гніздо на дереві на висоті між 10 і 12 метрами від поверхні землі, але іноді набагато нижче. У кладці від одного до трьох яєць блакитно-білого кольору з декількома цяточками, плямами або прожилками коричневого, шоколадного або рудуватого тону.

Харчування саранового канюка

Саранові канюки харчуються майже виключно комахами, що живуть в заростях трави. Вони поїдають термітів, які виходять на поверхню після дощу або пожежі. Хижі птахи полюють на невеликих наземних ссавців і рептилій. Комах ловлять в польоті або на землі. Часто заковтують павуків і стоніг. У деяких місцях саранчовие канюки годуються крабами. Підбирають невеликих птахів, ссавців і ящірок, які загинули під час пожеж в підліску.

Сезон гніздування у саранових канюков починається в березня і триває до серпня.
Сезон гніздування у саранових канюков починається в березня і триває до серпня.

Серед членистоногих воліють:

  • коників,
  • кобилок,
  • богомолів,
  • термітів,
  • мурах,
  • жуків,
  • палочніков.
  • Як правило, хижі птахи виглядають видобуток в засідці, сидячи на дереві на висоті від 3 до 8 метрів, і пікіруючи вниз для захоплення. Крім того птиці полюють також пересуваючись по землі, особливо після вигоряння трави. Іноді саранчовие канюки переслідують свою здобич в повітрі. Дуже часто хижі птахи йдуть за стадами копитних, вихоплюючи комах, які вони наполохали при пересуванні.

    Саранові канюки харчуються майже виключно комахами, що живуть в заростях трави.
    Саранові канюки харчуються майже виключно комахами, що живуть в заростях трави.

    Причини зменшення чисельності саранового канюка

    Чисельність саранових канюков знижується локально через надмірне випасання худоби та періодичних посух. Спад гніздування станься в Кенії. На висновок пташенят негативно вплинула зміна екологічних умов в Судано - Сахеліанском регіоні Західної Африки в результаті надмірного випасу худоби і вирубки лісів. Скорочення кількості опадів в Західній Африці в майбутньому становити загрозу для існування саранових канюков. Отрутохімікати, які застосовують проти сарани, можуть становити загрозу для цього виду хижих птахів.

    Стан виду в природі

    Цей вид хижих птахів все рідше зустрічається в Кенії і північній Танзанії поза гніздовим періоду, що свідчить про те, що чисельність особин скорочується досить істотно, також в Судані і в Ефіопії. Площа розповсюдження наближається до 8 мільйонів квадратних кілометрів. Світова чисельність оцінюється в понад 10 000 пар, що становить 20000 статевозрілих особин.

    На підставі цієї інформації саранчовие канюки не підходять до порога критеріїв для вразливих видів. Незважаючи на те, що чисельність птахів продовжує знижуватися, цей процес відбувається не так швидко, щоб викликати занепокоєння. Вид саранових канюк відчуває мінімальні загрози чисельності.


    Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Саранових канюк