animalukr.ru

Косатка

Зміст статті

Косатка (Anas falcata) належить сімейству качині, загону гусеобразние.

Зовнішні ознаки косатки

Косатка має розмір тіла близько 54 см. Розмах крил досягає від 78 до 82 см. Вага: 585 - 770 грам.

Самець легше самки. Тіло важке і масивне тіло. Шапочка округла. Дзьоб тонкий. Його хвіст короткий. За цими ознаками косатку легко відрізнити від інших качок. Забарвлення пір`яного покриву самця і самки відрізняється, крім того проявляються сезонні коливання в кольорі оперення.

Косатка (Anas falcata)
Косатка (Anas falcata)

У дорослого самця в гніздовий період пір`я чубчика і голови пофарбовані в зелені, бронзові і пурпурні відтінки. На лобі є біла плямочка трохи вище дзьоба. Шия попереду і горло білі, оточені вузькою чорною коміром. Груди блідо - сірого кольору з чорними ділянками. Черево, боки і верхня частина усипані великими дрібними блідо - сірими цятками. Подхвостье жовтувато-біле, облямоване чорним. Пір`я scapulaires, сірі, подовжені і гострі. Третинні чорні і сірі, подовжені, гострі і вигнуті.

Унікальна серповидная форма пір`я - цікавий характерна ознака косатки.

Спина, крижі і деякі хвостові пір`їни чорнуватого відтінку. Всі покривні пера крила мають широкі білі ділянки. Всі первинні пір`я сіро-чорнуваті, побічні з зеленувато-чорним металевим блиском. Самець поза гніздовим періоду має забарвлення оперення, таку ж, як у качки.

Оперення молодих качок схоже на оперення самок.
Оперення молодих качок схоже на оперення самок.

У самки оперення скромніших відтінків. Однак, тім`я потилицю і верх темніше, фарбування крил така ж, як у самця. Третинні пір`я коротші і менш вигнуті. На голові короткий чубчик. Оперення голови і шиї коричнево - сіруватого відтінку з численними темними прожилками. Груди і решта оперення темно-коричневе з темними ділянками.




Середина черева більш бліда, жовтуватого відтінку. По нижній частині живота розташовані темні плями. Верх тіла і спина темно-коричневі зі світло-коричневими просветлениями. Кінці пір`я на крижах жовтуваті, такого ж відтінку деякі хвостові пір`їни. Хвіст сірого кольору з темними плямами і на кінці блідий. Всі покривні пера крила - коричнево - сірі зі світлою бахромою. Побічні пір`я, чорні з блідо-зеленими ділянками. Вигнуті махові пера у самки відсутні. Підкрила світлого тону, з більш вираженими плямами на малих покривних пір`ї.

Косатка - птахів водно-болотних угідь.
Косатка - птахів водно-болотних угідь.

Самка косатки дуже схожа на сіру качку, хоча відрізняється від неї невеликим чубчиком на голові і зеленим дзеркальцем. Дзьоб чорний. Райдужна оболонка ока коричнева. Ноги сірі з жовтуватим відтінком.

Оперення молодих качок схоже на оперення самок.

Житла косатки

косатка - Птахів водно-болотних угідь. Під час сезону розмноження, вона селиться недалеко від затоплених луків, на озерах в долинах. Зустрічається на рівнинах, відкритих або слабо лісистих. Взимку мешкає в основному біля річок, озер, затоплених луків низького рівня, рідше по краю лагун і прибережних лиманів.

Взимку мешкає біля річок, озер, затоплених луків
Взимку мешкає біля річок, озер, затоплених луків

поширення косатки

Косатка є ендеміком південно-східної Азії. Це широко поширений вид качок, але дуже обмежений. Площа гніздування велика і дуже компактна, охоплює більшу частину півдня Східного Сибіру до басейну Ангари на заході, північній Монголії, Heilungskiang в Китаї. Включає Сахалін, Hokka do і острова Kouryles.




Зимує на більшій частині рівнини в Китаї і Японії.

Мігрує в Корею і на південь до В`єтнаму. Невелика кількість птахів мігрує до північно-східної Індії, але косатка залишається рідкісним видом качок на заході субконтиненту в Непалі. У виняткових умовах, коли посуха обрушується на західні райони зимівлі, ізольовані групи птахів з`являються в Західному Сибіру, в Ірані, Іраку, Афганістані, Йорданії і навіть в Туреччині.

Косатки в місцях свого проживання утворюють досить змінні групи.
Косатки в місцях свого проживання утворюють досить змінні групи.

Особливості поведінки косатки

Косатки в місцях свого проживання утворюють досить змінні групи. В основному птиці зустрічаються парами або невеликими групами. Проте, в зимовий період, і під час міграцій вони збираються у великі зграї. Крім того, в середині літа, самці утворюють великі скупчення під час линьки. Переліт на південь починається з середини вересня.

Косатки утворюють сезонні моногамні пари.
Косатки утворюють сезонні моногамні пари.

розмноження косатки

Косатки прибувають на місця гніздування в період з середини квітня по середину травня. Гніздовий період припадає на травень-липень, трохи пізніше починається в північних районах. Косатки утворюють сезонні моногамні пари. Ритуал залицяння у цих качок дуже складний.

У шлюбний період самка видає м`які звуки, піднявши голову.

При цьому вона струшується і чепурить пір`я крил, щоб сподобатися самцеві. Селезень, в свою оередь видає хрипке «ДАК-ГАК», потім він трясе пір`ям, витягує шию і видає закличний свисток, піднявши голову і хвіст догори.

Гніздо качки влаштовують в безпосередній близькості від води в густій високій траві або під кущами. У кладці 6 до 9 жовтуватих яєць. Насиджування триває близько 24 днів. Самці допомагають самкам піклуватися про пташенят, коли вони дуже малі.

Гніздо качки влаштовують в безпосередній близькості від води
Гніздо качки влаштовують в безпосередній близькості від води

харчування косатки

Косатки харчуються, борсаючись і плаваючи в відкритій воді. Це в основному вегетаріанці, які харчується травою і насіння. Годуються на посівах рису. Вони доповнює свій харчовий раціон молюсками і комахами.

Природоохоронний статус косатки

В даний час косатки не відчувають особливих загроз для чисельності, але охороняються Законом договір про Мігруючих птахів. За даними МСОП цей вид зберігає досить стабільний стан. Косатки населяють широкий географічний діапазон, і кількість птахів не відчуває сильних коливань. З метою збереження виду, вживаються заходи для регулювання полювання на всіх водоплавних птахів, включаючи косаток.

Косатки харчуються, борсаючись і плаваючи в відкритій воді.
Косатки харчуються, борсаючись і плаваючи в відкритій воді.

Зміст косатки в неволі

Косаток містять влітку в вуличних вольєрах площею не менше 3 м2. Взимку качок переводять в утеплене приміщення, де температура опускається п`яти градусів. Вольєру оснащують жердочками і гілками. Встановлюють басейн з проточною водою. Для підстилки використовують м`яке сіно.

Косатки в період міграцій виявляють занепокоєння і можуть полетіти, тому птахам іноді підрізають крила, якщо вони містяться у відкритій вольєрі. Годують качок зерновими кормами:

  • пшеницею,
  • просом,
  • кукурудзою,
  • ячменем.
  • Дають пшеничні висівки, вівсяні пластівці, соєвий і соняшниковий шроти. Додають в їжу рибну і м`ясо-кісткове борошно, крейда, дрібних черепашок. Підгодовують вітамінними кормами:

  • подрібненим листям подорожника,
  • кульбаби,
  • салату.
  • Готують вологі мішанки з висівок, тертої моркви, каші, а в гніздовий період підмішують білковий корм. Косатки уживаються з іншими видами сімейства качині.


    Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Косатка