animalukr.ru

Качка-косатка: що у них з морською хижачкою спільного?

Зміст статті

Качка-косатка отримала свою назву зовсім не тому, що вона має щось спільне з хижої косатки, а завдяки довгим третьорядні махові пір`я, які іменуються косицами. Саме тому самців в деяких місцях називають КОСАТУ селезня.

У Європейській частині нашої країни ці птахи маловідомі, але на Сході їх вважаються одними з найкрасивіших качок. Саме тому ці красуні є для мисливців бажаним трофеєм. Мисливці часом плутають качок-косаток з Шилохвіст і сірими качками, це відбувається поза періодом розмноження, коли у самців такої ж забарвлення, як у самок.

Птахівники Приамур`я вважають качок-косаток перспективним об`єктом для розведення, оскільки вони мають дуже смачне м`ясо.

Опис качок-косаток

Довжина тіла у цих качок трохи менше, ніж у крижнів. Як у всіх качок, у самців і самок сильно відрізняється оперення. Вага селезнів косаток становить 750-800 грам.

Качка-косатка (Anas falcata).
Качка-косатка (Anas falcata).

Шлюбний наряд селезнів настільки красивий, що словами його описати складно. Відмінною особливістю самця є яскраво-зелена голова, яку прикрашає довгий чубчик. Груди сіра, на зобу і підборідді є світлі плями. Дзеркальце на крилах сіро-зеленого кольору. Подовжені пір`я - косиця синього оксамитового кольору і зі світлим обрамленням. Пальці на ногах сірі, а перетинки між ними чорні. Дзьоб чорного кольору.




Літній наряд самців схожий на оперення самок. У самок косаток забарвлення більш скоромний: верхня частина тіла захисної темно-бурого забарвлення, а нижня частина тіла рудувата. На грудях є характерний лускатий малюнок. Косиця не виражені. Лапи і дзьоб чорні. Розміри самок менше в порівнянні з самцями, качки важать 640-660 грам.

Часто цю красиву качку містять в неволі, завдяки чому вона поширилася дуже широко.
Часто цю красиву качку містять в неволі, завдяки чому вона поширилася дуже широко.

Спосіб життя качок-косаток

Живуть ці качки в найрізноманітніших водоймах тайги, також зустрічаються в полустепних і степових озерах. Качки-косатки ведуть перелітний спосіб життя. Гніздяться вони в заростях і буреломі поруч з невеликими озерами і болотами. Великих озер вони уникають.

Політ у цих качок легший, ніж у крижнів, але такий же стрімкий. Особливості життя качки-косатки вивчені в повному обсязі. Самки крякають тихо, але дуже грубо, крякання схоже з голосом крижні. А самці видають непередавані звуки, починається звук зі свисту, а потім переходить в деренчання, голос селезня нагадує шлюбний заклик кроншнепа.

Ця справжня качка перелітний і взимку мігрує в Південно-Східну Азію.
Ця справжня качка перелітний і взимку мігрує в Південно-Східну Азію.

На сході Росії косатки є типовим гнездящимся видом. Вони численні на Далекому Сході, в Туві і Забайкаллі. Зимують качки в Південному Китаї, Японії та В`єтнамі.




Ці пернаті поводяться обережно, але якщо їх не турбувати, то вони можуть гніздитися неподалік від людського житла. Приміром, на озері Еворон вони розмножуються поруч з мисливської базою.

Біологія качок-косаток

З місць зимівлі в райони гніздування качки-косатки повертаються в квітні або травні. Пари вони складають ще взимку. Самці починають доглядати за самками під час міграційного перельоту. У цей час зграйки цих пернатих зустрічаються на піщаних берегах і косах.

Качки-косатки живуть на відкритих вологих рівнинах, луках і озерах.
Качки-косатки живуть на відкритих вологих рівнинах, луках і озерах.

Селезні ганяють один одного, при цьому голосно свистять. У шлюбний період косатки втрачають будь-яку обережність. У цей час селезня, як правило, немає справи до пошуку їжі, у відстріляних самців в шлунках там ні нічого, крім річкового піску. Самці кидають всі свої сили на пошук відповідних партнерок.

Гнізда будуються в затишних важкодоступних місцях. Кладка робиться пізно - в травні-червні. В гнізді однієї пари може бути 7-10 яєць жовтувато-рожевого кольору. Самки не покидають гніздо до останнього, часто вони злітають прямо з-під ніг. Інкубаційний період триває 24 дні.

КОСАТУ качури харчуються в основному, добуваючи рослини на поверхні води або, пощипуючи траву.
КОСАТУ качури харчуються в основному, добуваючи рослини на поверхні води або, пощипуючи траву.

Спочатку селезень знаходиться неподалік від самки, а потім разом з іншими самцями йде в затишні місця, де у них відбувається линька. В процесі зміни пір`я самці перестають літати, тому вони стають для хижаків легкою здобиччю.

Пташенята починають масово вилуплюватися в липні. Малюки розвиваються швидко, вже в серпні вони починають літати.

Качки-косатки їдять виключно рослинну їжу, вони є найбільшими вегетаріанцями серед качок Приамур`я. У раціон входять насіння, стебла і коріння приблизно 50-ти видів рослин.

Кладка косатки розташована на поверхні землі, поблизу води або під прикриттям високих рослин.
Кладка косатки розташована на поверхні землі, поблизу води або під прикриттям високих рослин.

Чисельність популяції качок-косаток

Негативний вплив на чисельність качок-косаток надають весняні пали. Орнітологи відзначають, що від них качки-косатки страждають більше за інших пернатих. Крім того, чисельність качок може знижуватися при різкому підйомі рівня води, так як в цьому випадку значно скорочується кількість корму. У несприятливі роки качках-косатки доводиться раніше залишати райони гніздування і шукати більш підходящі місця.

Качка-косатка нерідко зустрічається за межами своєї звичайної області проживання.
Качка-косатка нерідко зустрічається за межами своєї звичайної області проживання.

Нерідко вони відправляються на зимівлю, не маючи достатньої кількості жиру, тому при перельоті більшість тварин гинуть від виснаження.

Також на чисельність качок негативно впливають мисливці. На Далекому Сході ці качки служать одним з головних об`єктів промислу. На острові Ханке качки-косатки знаходяться на третьому місці з кількості здобутих мисливцями качок.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Качка-косатка: що у них з морською хижачкою спільного?