animalukr.ru

Крижні

Крижні - це найчисленніші дикі качки і найпопулярніший у мисливців вид дичини. В даний час в світі налічується 12 видів крижнів, з яких найбільшою популярністю користується звичайна. Всі вони складаються в близькій спорідненості з такими водоплавними птахами як чирки, шилохвіст, косатки, свіязі, широконоски.

Самець звичайної крижні (Anas platyrhynchos).

Зовнішній вигляд крижні - це свого роду еталон того, як повинна виглядати качка. У порівнянні з іншими видами гусеобразних птахів у крижнів більш коротка шия. Дзьоб цих пернатих уплощен, а з боків усіяний крихітними зубчиками, за допомогою яких вони фільтрують з води дрібну живність. Крила у цих птахів сильні, середньої довжини, що вказує на хороші літальні здатності. Хвіст короткий, плавно звужується з боків і тупо зрізаний на кінці. Лапи короткі, перетинчасті, сильно відставлені назад. Як і у інших качок, у крижнів розвинена куприкова заліза: її жир птиці використовують для змащення оперення і підвищення його водовідштовхувальних властивостей.

Сірі крижні (Anas superciliosa).

Довжина тіла у всіх видів крижнів коливається в межах 45-60 см, маса близько 1 кг, причому качури лише незначно перевершують качок в розмірі. А ось статевий диморфізм (різниця в забарвленні між самцями і самками) виражений явно. Самки всіх видів крижнів пофарбовані дуже скромно, в їх оперенні переважають рудо-бурі тони. Як правило, кожне перо має світлу облямівку, що в сукупності створює на тілі качки струменистий малюнок. Дзьоб у самок забарвлений в чорний колір, нерідко з жовтою облямівкою або плямою, у самців він однотонно жовтий або включає невеликі чорні плями. У селезнів крижнів пестрини або відсутні, або займають невеликі ділянки, інші частини тіла пофарбовані однотонно в бурий, сірий, чорний кольори. У селезнів звичайної крижні голова і верхня частина шиї покриті темно-зеленими пір`ям, які на сонці переливаються синім і фіолетовим кольором. Крім того, у всіх крижнів (самців і самок) на крилі є так зване «дзеркало» - ділянку оперення, також пофарбований в переливається зелений (рідше синій і фіолетовий) колір. Лапи у крижнів завжди яскраво-оранжевого кольору.

Селезні чорної крижні (Anas poecilorhyncha) в польоті демонструють характерні для цих качок «дзеркала».

Ареал проживання звичайної крижні найобширніший серед усіх гусеобразних птахів. Він охоплює всю Євразію і Північну Америку, на півночі доходить до приполярних областей, на півдні - до Мексики, Північної Африки, Середньої Азії і Гімалаїв. Звичайні крижні акліматизовані в Австралії, Новій Зеландії і ПАР. Крім того, в Північній Америці, Африці, Південно-Східної Азії, на Мадагаскарі і Гавайському архіпелазі мешкають місцеві види крижнів. Деякі з них (наприклад, лайсанская і гавайська крижні) є вузькими ендеміками, їх ареал охоплює всього кілька невеликих острівців. Всі види крижнів воліють жити на берегах проточних прісних водойм, зарослих густим очеретом, очеретом, чагарниками. Ці качки легко звикають до присутності людини і часто селяться на міських ставках і каналах.




Лайсанская кряква (Anas laysanensis) зустрічається на єдиному острові Лайсан, що входить до складу Гавайського архіпелагу.

Крижні тропічних областей ведуть осілий спосіб життя, мешкають на півночі - перелітні. У теплі краї качки відлітають у вересні-листопаді, а повертаються назад в лютому-травні. Звичайні крижні, що мешкають в Північній Америці, зимують в Мексиці і Каліфорнії, птиці зі Скандинавії відлітають на зимівлю в Західну Європу, качки зі Східної Європи частіше зупиняються на зимівлю на півночі Африки і в Малій Азії, крижні з Сибіру відлітають в Китай. На зимівниках і під час перельотів ці качки можуть утворювати зграї з сотень і тисяч особин, однак після повернення до місць гніздування вони розпадаються на невеликі групи з 10-15 птахів. Кожна така зграйка займає невелику водойму, в шлюбний період вона розпадається на пари, а в період виведення потомства качури і качки живуть порізно.

Желтоносая кряква (Anas undulata) - єдиний вид, що живе зграями круглий рік.

Більшу частину свого життя качки проводять на поверхні води, тут вони годуються, чистяться і навіть спаровуються. І тільки для сну птиці виходять на сушу і проводять ніч в затишних заростях. Злітають крижні без розгону, політ їх швидкий з енергійними помахами крил, посадка на воду така ж стрімка. На воді крижні тримаються впевнено, плавають високо, а для видобутку корми часто занурюють у воду передню частину тулуба і риються в мулі. А ось пірнати ці качки не люблять, роблять вони це тільки в разі небезпеки і можуть за раз проплисти під водою до десятка метрів, що не так вже й багато в порівнянні з іншими видами. За суші крижні пересуваються незграбно, перевалюючись, але така хода оманлива, при необхідності качка може жваво бігти, роблячи швидкі повороти. Між собою крижні обмінюються характерним крекотом, причому голоси самців і самок розрізняються вже з народження.




Самки звичайної крижні шукають корм у характерній позі «перекидання».

Відео: Гніздо крижні / Wild duck # 39; s nest

Основу їх раціону складає рослинна їжа: ряска, листя і насіння куширу, пухирчатки, рдеста, водокраса. Качки також нерідко заковтують дрібних водних тварин: ставкових равликів, комах і їх личинок, рачків, мальків риб і пуголовків (в окремих випадках навіть дорослих жаб). Крім того, крижні при нагоді охоче пасуться на полях і підбирали зернятка пшениці, рису, жита, вівса, проса.

Селезні тропічних крижнів починають токовать в жовтні, а качури перелітних видів - в лютому-березні. Перед початком токування у птахів спостерігає часткова линька, внаслідок якої самці одягаються в шлюбний наряд. Від звичайного оперення він відрізняється тільки більш насиченими відтінками і парою завитого пір`я на кінцях крил. Під час токування самці плавають, роблячи різкі посмикування головою, іноді своєрідний шлюбний танець виконує і самка. Качка споруджує на березі гніздо зі стебел очерету та прибережної трави, вистілая його пухом, вищипані з власного черевця. Нерідко вона ховає гніздо в дуплі, кущах, серед бурелому. У кладці у звичайної крижні буває від 8 до 12 яєць, рідше - до 18, крижні інших видів зазвичай відкладають від 4 до 8 яєць. Яйця крижні білі з зеленувато-оливковою відтінком, зникаючим до кінця насиджування.

Кладка крижні, захована в полудуплах.

Під час спорудження гнізда і відкладання яєць селезень охороняє ділянку і супроводжує качку, але з початком інкубації він залишає самку (вкрай рідко - охороняє її до виведення пташенят). Пояснюється це тим, що яскраве забарвлення самця може залучати до гнізда хижаків. До того ж після спарювання у селезнів починається повна річна линька, під час якої вони на деякий час втрачають здатність літати. У цей період самці поводяться дуже обережно, нерідко лінние скупчення качок віддалені від місць виведення потомства. У самок така линька проходить вже після виведення потомства. Період насиджування триває 22-29 днів, причому яйця, відкладені першими проходять довгий цикл розвитку, а ембріони в яйцях, відкладених останніми, розвиваються швидше. В результаті, всі пташенята вилуплюються протягом доби. Їм потрібно кілька годин, щоб обсохнути, після чого вони невідлучно слідують за матір`ю, яка відразу ж намагається відвести їх до водоймища. Каченята ростуть дуже швидко і вже до двох місяців стають самостійними і знаходять здатність до польоту. Статевої зрілості крижні досягають до одного року, в природі можуть доживати до 12 років, а в неволі - до 18.

Звичайна крижень з каченятами.

Незважаючи на таку велику тривалість життя в природних умовах більшість крижнів гине в ранньому віці. Їх гнізда часто розоряють наземні хижаки: лисиці, норки, єноти, кабани, змії. На дорослих птахів нападають лисиці, дикі кішки, крокодили, куниці, скунси, а також численні хижі птахи: луні, орлани, шуліки, яструби, орли, соколи, пугачі, вор ни, чаплі. Відомі випадки, коли каченят вбивали навіть великі щуки і соми.

Людина також здавна полював на крижнів і зараз ці качки складають до 50% пернатої здобичі мисливців. Для видобутку крижнів використовують різні способи: полювання з підходу або з собаками, залучення диких птахів манки, опудалами і домашніми підсадними качками. До речі, самі крижні прекрасно одомашнюються і є родоначальниками все порід домашніх качок (крім мускусних, або індоуток). Завдяки великому ареалу і високою чисельністю полювання поки не впливає на популяцію звичайної крижні, а ось ендемічних видів загрожує зникнення. У ХХ столітті в результаті освоєння земель і осушення боліт ареали диких качок скоротилися, а схрещування їх з звичайної кряквой поставило під загрозу генофонд цих видів. Так, в критичному становищі перебувають популяції лайсанской, гавайської і, особливо, мадагаскарської крижнів.

Відео: Купувати чи не купувати комплект опудал крижні AVIAN X TOP FLIGHT PREENER RESTER PACK

Мадагаскарська кряква, або чирок Меллера (Anas melleri) в заростях папірусу.

Прослухати звуки, видаються звичайної кряквой.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Крижні