animalukr.ru

Деревна качка ітона

Зміст статті

Деревна качка Ітона або розовоногая деревна качка, або деревна желтоногая качка - вид птахів сімейства качині, загону гусеобразние. Вона ж - качка Plumed або Пернатий Tree Duck.

Зовнішні ознаки деревної качки Ітона

Деревна качка Ітона відрізняється щільним статурою, короткою шиєю, сильними довгими ногами з добре розвиненими перетинками. Птах забарвлена переважно в коричневий колір. Оперення спини оливково-буре, грудей і шиї - світло-сіре, боки руді з чорними поперечними смугами.

Дорослі качки досягають довжини тіла 40- 60 см і важать від 0.5-1.5 кг. Розмах крил становить 75-90 см.

Є сильно подовжені пір`я з боків, які знизу покривають складені крила. Хвіст більш темного коричневого відтінку. Надхвістя криють пір`я з темними слідами.




П`яти і щиколотки покриває сітчастий візерунок, типовий власне для гусей. Найбільш характерною особливістю є довгі, жовті пір`я у вигляді серпа, вони особливо контрастні у багаторічних самців і чітко виділяються на спині. Пальці ніг влаштовані таким чином, що дозволяють птиці сідати на гілку дерева. Ця особливість послужила назвою всього роду деревних качок. Ноги у птахів темно-рожеві. Очі яскраві, жовтуватого оранжевого кольору.

Деревна качка Ітона (Dendrocygna eytoni).
Деревна качка Ітона (Dendrocygna eytoni).

Поширення деревної качки Ітона

Деревна качка Ітона мешкає в Новій Гвінеї, Тасманії, в Північній і Східній Австралії: в південному Квінсленді, в північному Новому Південному Уельсі, в районі Кімберлі.

Житла деревної качки Ітона

Деревна качка Ітона населяє тропічні луки, розташовані уздовж низинних боліт. Вона зустрічається поблизу річок, озер, лагун. Житла зазвичай пов`язані з пасовищами, луками і рівнинами.

Ці птахи мешкають на тропічних луках уздовж низинних боліт.
Ці птахи мешкають на тропічних луках уздовж низинних боліт.

Міграції деревних качок Ітона

Деревні качки Ітона - осілі птахи. Вони роблять невеликі кочівлі в залежності від кількості води в різні сезони, пересуваються до узбережжя.

Особливості поведінки деревної качки Ітона




Деревні качки Ітона - громадські птиці. Поза періодом розмноження в місцях кочівель збираються великі зграї, при цьому кількість особин в групах досягає десятків тисяч. Іноді птахи утворюють ще більші скупчення. У посушливий період деревні качки Ітона здійснюють міграції. Тисячі птахів з`являються на берегах і піщаних банках ще не висохлих водойм. З настанням періоду дощів утворилися зграї розпадаються. Деревні качки Ітона потайливі птиці і поводяться в дикій природі вкрай обережно.

Днем птиці утворюють більші зграї, а решта особини тримаються поруч або на воді, як правило, приховані високою травою.

Вони активні в основному в нічний час. Годуються качки Ітона невеликими групами.
Вони активні в основному в нічний час. Годуються качки Ітона невеликими групами.

Деревна качка Ітона, на відміну від інших качок, які пірнають за їжею, об`їдає прибережні рослини. У качок розвинені зір і слух, що вкрай важливо для попередження птахів про наявність небезпеки. Деревні качки Ітона часто спілкуються зі своїми родичами гучним пронизливим свистом з викликом. Така особливість спілкування дала увазі ще одну назву - качка - свисток.

Розмноження деревних качок Ітона

Деревна качка Ітона моногамний вид, утворює постійні пари. Період розмноження збігається з сезоном дощів і триває з січня по березень. Деревні качки Ітона здатні розмножуватися при досягненні віку 1-2 року. Під час шлюбного сезону самці деревних качок поводяться агресивно по відношенню до інших конкурентам. Гнізда качки Ітона споруджують часто в порожнині дерева, а іноді і серед високої трави в районі кромки води. Будівельним матеріалом служить трава. Гніздо - неглибоке, чашеобразной форми.

Поки триває сезон розмноження, качури загрожуватимуть один одного постійно і битися за право спаровуватися з обраної самки.
Поки триває сезон розмноження, качури загрожуватимуть один одного постійно і битися за право спаровуватися з обраної самки.

Самка відкладає 10-12 гладких яєць білого кольору розміром 36-48 мм. Птах насиджує кладку 26-30 днів. Незвично, що самець допомагає вигодовувати і піклуватися про потомство. З`явилися каченята здатні плавати відразу після висихання пуху. Деревні качки Ітона піклуються про пташенят тривалий час, поки вони будуть в змозі захищати себе самі. На відміну від інших видів птахів, качки не приносять корм пташенятам, а просто показують, де знаходиться їжа. І незабаром, з невеликою допомогою своїх батьків каченята будуть годуватися самі. Підросли молоді качки стають невід`ємною частиною качиної зграї.

Харчування деревної качки Ітона

Деревна качка Ітона знаходить їжу в межах суші. Харчується переважно вночі. Птахи об`їдають, або вищипують трав`янисті рослини: ежовник, просо, збирають насіння очерету, осоки.

Пір`я у вигляді серпа особливо контрастні у багаторічних самців.
Пір`я у вигляді серпа особливо контрастні у багаторічних самців.

Вороги деревних качок

У деревної качки Ітона, як і всіх качиних, в дикій природі існує безліч ворогів. На них полюють сови, лисиці, дика собака дінго, яструби. Деревна качка Ітона є об`єктом мисливського промислу.

Природоохоронний статус деревної качки Ітона

Деревна качка Ітона не належить до видів птахів з глобальною загрозою чисельності і в цілому досить широко поширена в місцях свого проживання. Чисельність особин даного виду зберігається стабільною і тримається в межах 100 000 - 1 000000 птахів.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Деревна качка ітона