animalukr.ru

Крижень - найбільша дика качка, ареал проживання, харчування, розмноження

Однією з найбільш поширених у всьому світі водоплавних птахів є качка кряква. Всеїдність і висока пристосованість до зовнішніх умов дозволили птиці Крижень розселитися на всіх континентах, окрім Антарктиди. Особливістю цього виду є значна різниця в забарвленні між самками і самцями, що дозволяє безпомилково визначати стать качки.

Завдяки невибагливості і гарним показникам зростання, багато фермерських господарств і просто любителі займаються розведенням крижні.

Опис і характеристики

Опис крижні слід почати з ваги, адже серед усіх видів качок, які проживають в природних умовах, кряква вважається найбільшою: ближче до осені селезень крякви може набирати до 2 кг, влітку середня вага дорослого самця - близько 1,5 кг. Вага самки коливається від 0,8 до 1,4 кг, в залежності від кількості доступних кормів.

Довжина тіла качки в середньому - 60 см, розмах крил може досягати одного метра, середня довжина крила становить 28 см у селезнів і 26 см - у самок.

Судячи з оперення селезня і самки крижні важко повірити, що вони належать до одного виду. Забарвлення самки більш пристосований для виживання в природних умовах, оскільки вона має маскувальний коричнево-руде забарвлення оперення. Черевце має більш темний відтінок. Дзьоб може бути темно-сірого або оливкового кольору. Лапи помаранчеві або червоні.

Зовнішній вигляд селезня і самки качки крижня

Оперення дорослого самця більше нагадує роботу талановитого художника: голова і шия мають темно-зелений відтінок з яскраво вираженим відливом. На шиї чітко видніється біла облямівкою. Груди і зоб селезня мають темно-каштанового відтінку. Нижня частина має світло-сірий окрас. Лапи у самців оранжевого, рідше - червоного кольору. Дзьоб - оливкового.

Спільним елементом в забарвленні самок і самців є своєрідні фіолетові дзеркальця на зовнішній частині крил, які чітко видно при зльоті качок або струшуванні ними крилами.




Каченята мають однаковий коричнево-жовте забарвлення.

Чорна кряква зовні схожа на самку крижні звичайної. Статевий диморфізм слабко виражений. Самці трохи більше самок. Спина у чорній крижні темно-бура, боки світліші, низ білий з коричневими вкрапленнями. Відмінним ознакою є чорний дзьоб, вершина якого яскраво-жовта. Лапи оранжевого кольору.

Місця проживання

Качка кряква, як і будь-який інший вид качок, проживає безпосередньо біля водойм або боліт. Перевагу віддає мілководним озерам і річкам з повільною течією. Головним критерієм вибору місця проживання є наявність очерету, густих чагарників, старих повалених дерев на березі водойми. Такі природні маскувальні загородження необхідні качкам для ночівлі та висиджування яєць, тому на водоймах з голими берегами вони не зупиняються.

Самка качки крижня сідає на воду

Незважаючи на те, що кряква звичайна - досить полохлива птиця, їх часто можна побачити на міських водоймах. При постійній годівлі вони звикають до людей, і можуть підпливати до своїх годувальників зовсім близько.




Крижень відноситься до перелітним птахам, тому зимовий період проводить на територіях з більш м`яким кліматом: Південна Європа, Іран, Ірак, Південний Китай, північ Індії, Мексиканську затоку і ін. Невелика частина качок може залишатися на зиму на незамерзаючих водоймах.

живлення

Так чим харчується качка кряква? Представники цього виду абсолютно невибагливі до свого раціону, тому вони харчуються тим, що знаходиться в даний момент в водоймі. Протягом дня можна побачити періодичні занурення качок в воду за кормом, при цьому з води видніється лише задня частина і лапи, що стирчать вгору. Витягаючи голову, качка шукає на дні їжу: дрібну рибку, невеликих жаб, ікру, водорості, різні коріння і інше. Особливим делікатесом для крижні є ряска, якої зазвичай затягує гладь водойм зі стоячою водою.

Своєрідний спосіб видобутку корми обмежує крякву у виборі місця проживання, адже глибина водойми повинна бути не більше довжини, на яку вона може зануритися.

У літню пору качки можуть перелітати на поля з пшеницею, житом або іншими зерновими для додаткового харчування.

розмноження

В однорічному віці качки готові до спаровування. Шлюбні пари утворюються з осені, тому зимівлю вони проводять разом. Залежно від місця проживання та необхідності перельоту в теплі краї, сезон розмноження може бути в діапазоні від квітня до серпня.

Коли підходить час, самка спільно з селезнем будує гніздо, обов`язково в декількох кроках від води. Воно являє собою невелику заглибленість, яка вистилається сухими залишками рослинності. Самець крижні охороняє самку і гніздо на протязі всього періоду кладки. Коли самка приступає безпосередньо до висиджування яєць, селезень залишає її і відлітає на линьку.

Самка качки крижня з каченятами

Кладка може становити від 7 до 12 яєць, вагою близько 50 г. Білі яйця крижні мають характерний зеленуватий відтінок. При відлученні самка накриває яйця пухом, який збирається в гнізді. Якщо яйця з якоїсь причини були знищені, самка робить повторну кладку, хоча вони часто бувають незаплідненими.

Приблизно через 26-28 днів висиджування практично одночасно починають вилуплюються каченята. Через 10-12 годин мати веде молодняк на воду. Зростає потомство швидко - через два місяці їх вага може становити близько 0,8-1,0 кг.

Полювання

Качка кряква має дуже смачне і поживне м`ясо. Крім того, до осені вони набирають пристойну вагу, що для мисливців є додатковим стимулом.

Полювання на крякву є досить цікаве заняття. Поведінка дикої качки крижня в природних умовах можна охарактеризувати як вкрай обережне, тому, щоб підстрелити її, треба вдатися до деяких хитрощів. Де можна знайти крякву? Природно на водоймах. Але якщо просто так з`явитися поблизу, то вони швидше за все полетять, залишивши мисливця ні з чим. Тому, біля водойми, куди часто прилітають птахи, будують курінь з підручних природних матеріалів, знайдених на місці: очерет, гілки дерев та ін. В цьому курені мисливець чекає птахів. У разі наближення їх можна залучити спеціальним манком на крякву, що імітує крякання качок, або пустивши на воду гумовий опудало крижні. Побачивши або почувши родичів, качки опускаються на воду.

Зазвичай стріляють дробом 6-8 розміру. Дістати з води підстрелений трофей можна за допомогою мисливської собаки, наприклад, спанієля.

Оскільки кряква є найбільшою дикою качкою, то є бажаним трофеєм для кожного мисливця. Для тих же, хто не може або не хоче займатися полюванням, є проста альтернатива - вирощувати її в домашніх умовах.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Крижень - найбільша дика качка, ареал проживання, харчування, розмноження