animalukr.ru

Малий яструб

Зміст статті

Малий яструб (Accipiter gularis) належить загону ястребообразние.

Зовнішні ознаки малого яструба

Малий яструб довжину тіла 34 см, а розмах крил від 46 до 58 см. Його вага досягає 92 - 193 грам.

Малий яструб (Accipiter gularis)
Малий яструб (Accipiter gularis)

Цей невеликий пернатий хижак з довгими загостреними крилами, пропорційно коротким хвостом і дуже довгими і вузькими лапами. Його силует сильно схожий на вигляд інших яструбів. Самка відрізняється від самця забарвленням оперення, більш того, птах жіночої статі значно більше і важче, ніж її партнер.

Оперення у дорослого самця вгорі шиферно - чорнувате. Щоки сірі до сірувато-коричневого кольору. Деякі пір`я білого кольору прикрашають шию. Хвіст сірий з 3 темними поперечними смугами. Горло біле плямисте з розпливчастими смугами, які утворюють ледь помітну широку смугу. Низ тіла, в основному, сіро - білуватий, з чіткими рудуватим плямами і тонкими коричневими штрихами. В області ануса оперення біле. У деяких птахів, груди і боки іноді повністю руді. У самки оперення синювато-коричневе, але верх здається більш темним. По центру горла видно штрихи, внизу різкіші, чіткі, дуже коричневі і не розмиті.

Малий яструб - невеликий пернатий хижак
Малий яструб - невеликий пернатий хижак

Молоді малі перепелятники відрізняються від дорослих птахів забарвленням оперення.




У них верх темно - коричневий, з рудими просветлениями. Їх щоки більш сірі. Брови і шия білуваті. Хвіст повністю такий же, як у дорослих птахів. Низ повністю біло -кремовий, з коричневими смугами на грудях, що переходять в панелі з боків, стегон, і плями на череві. Забарвлення оперення як у дорослих перепелятників стає після линьки.

Райдужка у дорослих птахів оранжево - червона. Восковица і лапи жовті. У молодих райдужка каряя, лапи зеленувато-жовті.

Житла малого яструба

Малі перепелятники поширюються на півдні тайги і в субальпійських зонах. Вони зустрічаються в типово - змішаних або широколистяних лісах. Крім того, спостерігаються іноді в чистих соснових лісах. Усередині всіх цих місць проживання, вони тримаються часто уздовж річок або поблизу водойм. На островах Nansei малі перепелятники населяють субтропічні ліси, але в Японії вони з`являються в міських парках і садах, навіть в районі Токіо. Під час зимової міграції вони часто зупиняються на плантаціях і ділянках в процесі регенерації, в селах і в районах, більш відкритих, де лісові масиви і чагарники переходять в рисові поля або болота. Малі перепелятники рідко піднімаються від рівня моря до висоти 1800 метрів, найчастіше нижче 1000 метрів над рівнем моря.

Малий яструб мешкають в лісах
Малий яструб мешкають в лісах

Поширення малого яструба

Малі перепелятники поширюються в східній Азії, але межі його ареалу не надто точно відомі. Вони мешкають в південній Сибіру, в околицях Томська, на верхній Обі і Алтаї до західної Oussouriland. Територія проживання через Забайкаллі триває на схід до Сахаліну і Курильських островів. У південному напрямку включає північ Монголії, Маньчжурії, північно-східний Китай (Хебей, Хейлунцзян), північну Корею. Біля берегів зустрічається на всіх островах Японії і на островах Nansei. Малі перепелятники зимують в південно-східній частині Китаю, в більшій частині Индокитайского півострова, півострова Таїланду, і далі на півдні до острова Суматра і Ява. Вид утворює два підвиди: A. g. Gularis розподіляється по всьому ареалу, за винятком Nansei. A. g. iwasakii населяє острова Nansei, але більш точно Окінаву, Ishikagi, і Iriomote.

Особливості поведінки малого яструба




У період розмноження поведінку малого яструба зазвичай приховане, птиці, як правило, залишатися під прикриттям лісу, але взимку вони використовують відкриті сідала. Під час міграцій малі перепелятники утворюють досить щільні скупчення, в той час як в іншу частину року, вони живуть поодиноко або парами. Як і багато представників accipitrid s, малі перепелятники демонструють свої польоти. Вони практикують кругові віражі на великій висоті в небі або політ з хвилеподібною траєкторією у вигляді гірки. Іноді вони летять з дуже повільними змахами крил.

У період розмноження поведінку малого яструба потайне
У період розмноження поведінку малого яструба потайне

Починаючи з вересня місяця, майже всі малі перепелятники мігрують на південь. Повернення в місця гніздування відбувається з березня по травень. Летять вони від Сахаліну, через Японію, острова Nansei, Тайвань, Філіппіни до Сулавесі і Борнео. Другий шлях йде з Сибіру через Китай і до Суматри, Яви і Малих Зондських островів.

Розмноження малого яструба

Малі перепелятники розмножуються, в основному, з червня по серпень.

Однак молоді птахи в польоті були помічені в Китаї в кінці травня, а в Японії на місяць пізніше. Ці пернаті хижаки споруджують птиці гніздечко з гілок, вистилають шматочками кори і зеленим листям. Гніздо знаходиться на дереві в 10 метрах від поверхні землі, часто неподалік від головного стовбура. Кладка в Японії містить 2 або 3 яйця, в Сибіру 4 або 5. Насиджування триває від 25 до 28 днів. Невідомо точно, коли молоді яструби залишають своє гніздо.

Мали1 перепелятник в польоті
Мали1 перепелятник в польоті

Харчування малого яструба

Малі перепелятники споживають в основному дрібних птахів, вони також полюють на комах і дрібних ссавців. Воліють ловити в першу чергу горобиних птахів friquets, які мешкають на деревах на околицях міст, але також переслідують вівсянок, синиць, славок і повзики. Іноді вони нападають на більші жертви, такі як блакитні сороки (Cyanopica cyanea) і голуби bizets (Columbia livia). Частка комах харчовому раціоні може досягати від 28 і 40%. На дрібних ссавців, таких як землерийки, малі перепелятники полюють тільки тоді, коли вони надзвичайно численні. Кажани і рептилії поповнюють харчовий раціон.

Способи полювання цих пернатих хижаків не описані, але, мабуть, вони такі ж, як у європейських родичів. Малі перепелятники зазвичай ховаються в засідці і вилітають несподівано, застаючи жертву зненацька. Вони вважають за краще дослідити свою територію, послідовно облітаючи її межі.

Малі перепелятники полюють на дрібних птахів, комах і дрібних ссавців.
Малі перепелятники полюють на дрібних птахів, комах і дрібних ссавців.

Природоохоронний статус малого яструба

Малий яструб вважається рідкісним видом в Сибіру і в Японії, але його чисельність може бути недооцінена. Останнім часом цей вид хижих птахів став більш помітним, з`являючись навіть у передмістях. У Китаї він зустрічається набагато частіше, ніж яструб Horsfield (яструб soloensis). Площа поширення малого яструба оцінюється від 4 до 6 мільйонів квадратних кілометрів, а його загальна чисельність наближається до 100 000 особин.

Малий яструб класифікується як вид з найменшими погрозами чисельності.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Малий яструб