animalukr.ru

Птах малий буревісник

Зміст статті

Малий буревісник - птах, який гніздиться в Північній Атлантиці, Ірландії і Великобританії.

Також ці пернаті зустрічаються на Канарських і Азорських островах. Крім того мешкає малий буревісник в східних районах Середземного моря і в Північній Америці. Зимовий час ці птахи проводять на Азовському і Чорному морі.

Малий буревісник (Puffinus puffinus).
Малий буревісник (Puffinus puffinus).

Зовнішній вигляд малого буревісника

Малий буревісник в порівнянні з іншими представниками роду має невеликі розміри.




Довжина тіла цих пернатих становить 30-38 сантиметрів, важать вони від 350 до 500 грам. Розмах крил коливається в межах 76-89 сантиметрів.

Буревісники - морські птахи.
Буревісники - морські птахи.

Верхня частина тіла покрита пір`ям темно-сірого або чорного кольору, а живіт і груди мають біле оперення. Крила зверху темно-сірі, темно-коричневі або чорні, а знизу вони білі. Крила мають білу окантовку. Дзьоб віддає блакитним відтінком, а його кінчик чорний.

Поведінка і харчування малого буревісника

Раціон харчування складається з дрібної риби: кільки, оселедця, сардин. Крім риби малі буревісники харчуються головоногими і ракоподібними, а також різноманітними наземними комахами.

Буревісники харчуються рибою і іншою морською живністю.
Буревісники харчуються рибою і іншою морською живністю.



Живуть малі буревісники не менше 50 років. Пари птахи утворюють на все життя. Зиму ці пернаті поводять не тільки на Чорному морі, деякі особини долітають до Аргентини і Бразилії. Для малих буревестников пролетіти відстань до 10 тисяч кілометрів не складає ніяких труднощів. За своє життя ці птахи долають близько 8 мільйонів кілометрів.

Пару ці птахи вибирають на все життя.
Пару ці птахи вибирають на все життя.

Годуються малі буревісники найчастіше в море, при цьому вони, як правило, групуються в невеликі зграї. Під час гніздування вони збираються в величезні колонії. Днем малі буревісники в основному мовчать, а вночі вони влаштовують різноголосий хор.

розмноження

Малий буревісник найчастіше влаштовує гнізда в норах. Нори птиці копають самостійно, їх довжина може доходити до 1 метра. Якщо грунт занадто твердий і його не можна прокапали, то самка відкладає яйце в щілині між скель. Кладка складається з єдиного яйця білого кольору. Інкубаційний період триває приблизно 2 місяці.

У період розмноження птах відкладає одне яйце.
У період розмноження птах відкладає одне яйце.

Через 2 місяці після народження батьки перестають годувати пташеняти, і він починає самостійне життя. Покинувши нору, пташеня відправляється до моря.

Слухати голосові малого буревісника


Цей шлях довгий, тому небезпечний для малюка. Переміщається пташеня в нічні години, а вдень ховається в будь-якому затишному місці. День - найбільш небезпечний час для пташеняти, оскільки в цей час будь-який хижак може його легко помітити. Якщо малюк добирається до моря, то починає там харчуватися, пірнати і вчиться літати. Коли підросли пташенята стають на крило, вони приєднуються до своїх побратимів.

Малий буревісник не знаходиться на межі знищення. Чисельність популяції становить приблизно мільйон особин.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Птах малий буревісник