animalukr.ru

Полярна чайка - птах з арктики

Зміст статті

Ареал проживання полярної чайки - арктичні райони Канади і Гренландії, що відрізняються суворим кліматом.

В особливо холодні зими полярна чайка перелітає трохи південніше - в Ісландію, в північно-східні райони Сполучених Штатів, на Британські острови і Великі озера. У континентальній Європі полярна чайка зустрічається вкрай рідко.

Полярна чайка (Larus glaucoides).
Полярна чайка (Larus glaucoides).

Від сильних морозів птицю захищає густий шар м`якого пуху, який зверху покритий особливою водонепроникною мастилом, завдяки чому пір`я НЕ намокають.

Зовнішній вигляд полярної чайки




Полярна чайка відноситься до сімейства чайкових. Оперення у полярних чайок світле, без темних тонів. Дорослі особини мають світло-сіре оперення.

Лапи полярних чайок світло-рожеві, а дзьоб має зеленувато-жовтий відтінок. Крила птаха в порівнянні з іншим тілом набагато темніше, хвіст теж темніше тіла, але світліше крил.

Самець і самка полярної чайки.
Самець і самка полярної чайки.

Дитинчата полярних чайок мають світліше забарвлення, ніж батьки. У довжину доросла особина досягає 50-65 сантиметрів, при цьому розмах крил варіюється від 120 до 140 сантиметрів. Середня вага полярної чайки - 1 кілограм, вона може важити трохи більше чи менше, але не менше 800 грам і не більше 1100 грам.

Харчування полярної чайки




Чайки - всеїдні пернаті. Основа раціону складається з риби і молюсків. Крім цього полярні чайки не гребують різними відходами з морських суден. Також вони харчуються яйцями інших пернатих.

Чайки - стайня птиці.
Чайки - стайня птиці.

Полярні чайки хапають здобич з поверхні води, іноді вони трохи занурюються в воду. Їдять птиці також під час плавання або при ходьбі по суші. Цих пернатих приваблюють сміттєві звалища, які люди влаштовують поруч з узбережжям. Також величезні колонії чайок накопичують в місцях, де переробляють і чистять рибу, наприклад, на заводах або поруч з риболовецькими суднами.

Полярні чайки - дуже красиві птахи.
Полярні чайки - дуже красиві птахи.

З рослинної їжі полярні чайки споживають ягоди і насіння. Годуються пернаті і на суші, при цьому віддаляються від берега на кілька десятків кілометрів.

Розмноження і тривалість життя

Гніздяться полярні чайки невеликими групами, але деякі пари вважають за краще будувати гнізда на самоті від своїх побратимів. Птахи будують гнізда на скелях і каменях поруч з берегом. Конструкція гнізда нескладна: прямо на камені укладаються водорості, мох і трава.

Чайки харчуються водними тваринами і рослинною їжею.
Чайки харчуються водними тваринами і рослинною їжею.

Самка відкладає 2-3 яйця світло-коричневого відтінку. Період висиджування яєць займає 25-27 днів. Тіло новонароджених пташенят покрито світло-сірим пухом. У їх забарвленні присутні виражені пестрини, завдяки такій забарвленням пташенята маскуються серед каменів від хижаків. Через місяць після народження потомство починає літати.

Слухати голосові полярної чайки

На 4-му році життя полярні чайки стають статевозрілими. З цього часу молодь приступає до утворення пар і гніздування. У дикій природі полярні чайки живуть в середньому 18-22 роки.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Полярна чайка - птах з арктики