animalukr.ru

Квочка - новий вид чайки

Зміст статті

Квочка або чайка мала черноспінная відноситься до загону Сивкоподібні, сімейству чайкових.

Зовнішні ознаки квочка

Квочка орнітологи зараховують до так званої групи сріблястих чайок, які дуже близькі за своїми зовнішніми особливостям, їх відрізняють біле забарвлення оперення голови у дорослих птахів і червона пляма на вигині подклювья. У зв`язку з цим багато фахівців аж до недавнього часу вважали квочка підвидом сріблястою чайки, а інші припускали, що східна квочка - підвид квочка.

Квочка (Larus fuscus).
Квочка (Larus fuscus).

Існує припущення, що квочка, або її предок в минулому жив в Центральній Азії, і за часів потепління в міжльодовиковий період став поширюватися спочатку на північ, а потім і на схід, утворюючи все нові і нові форми, що відрізняються більш світлим оперенням верхньої частини тіла.

Коли зустрілися нова популяція зі старою, то птахи вже не схрещуються, хоча і зберегли загальну генетичний зв`язок. Можливо, таким чином, з`явився новий вид чайок - квочка.

У Європі зустрічаються два підвиди: західний з темно-сірої спиною і крилами, і мешкає на півночі і сході, з чорною спиною і крилами. У Данії та північній Норвегії можна зустріти перехідні форми.

Квочка досить великий птах 48-56 см, з розмахом крил 117-134 см і вагою близько 771 г. Оперення дорослих птахів на голові, шиї і по низу тіла і хвоста повністю біле. Верхня частина тіла буро-чорна або темно-сіра. Друге махове перо має білу облямівку на кінці і біле передвершинному пляма. Дзьоб прямий, стислий з боків і злегка загнутий вниз на кінчику, забарвлений в яскраво-жовтий колір, з яскравим червоним плямою на вигині подклювья. Райдужна оболонка ока світло-жовта, очей оточений червоним шкірясті кільцем. Ноги жовті або жовто-помаранчеві.

Самці і самки за забарвленням оперення не відрізняються один від одного.
Самці і самки за забарвленням оперення не відрізняються один від одного.

Молоді птахи виглядають інакше, світле шлюбне оперення вони набувають тільки на четвертий рік життя. Гніздовий наряд строкатий, складається з чорнуватих і світлих сірувато-вохристих плям. Дзьоб повністю чорний, а райдужна оболонка коричнева.




У другу зиму спина стає монотонно шиферно-сірого кольору, але тьмяного відтінку. Голова, шия, низ тіла помітно світлішають, але також густо вкриті темними плямами. У третю зиму чайки стають схожими на дорослих особин, але на шиї і кінчику хвоста ще видно коричневі пір`я.
Поширення.

Квочка зустрічається в Ісландії, Великобританії, Скандинавії, Бретані, Фінляндії, Карелії, Естонії, на Онежском і Ладозькому озерах, Фарерських островах, на Білому і Балтійському морі і в Мурманськом краї, у Фінській затоці, а також на берегах Онезького і Ладозького озер. Територія проживання виду тягнеться уздовж західного і північного узбережжя Європи від Піренейського півострова до Скандинавії, а на російському узбережжі уздовж Північного Льодовитого океану на захід від Таймиру.

Квочка гніздиться на атлантичному узбережжі Європи і вздовж північного узбережжя РФ.
Квочка гніздиться на атлантичному узбережжі Європи і вздовж північного узбережжя РФ.

Житла квочка

Квочка мешкають вздовж морського узбережжя і великих озерах. Місця гніздування пов`язані зі скелястими берегами морів і великих озер, рідше птиці оселяються серед вересових пусток осторонь від водойм. Улюбленими місцями є скелясті острови, вкриті лісовою рослинністю.

міграції квочка

Квочка в основному перелітний птах. У Східній і Північній Європі робить далекі міграції до 7500 км і досягає екваторіальної Африки. Птахи також летять в прибережні райони Середземного, Каспійського, Чорного, Червоного морів і Перської затоки. З Скандинавії і Західної Європи квочка мігрують на Піренейський півострів і берега Північної і Західної Африки.




Птахи з Сибіру зимують на Близькому Сході і заході Індії, Пакистані. Іноді випадково залітає на східне узбережжя Північної Америки.

Вважають, що квочка або її предок раніше мешкав в Центральній Азії.
Вважають, що квочка або її предок раніше мешкав в Центральній Азії.

гніздування квочка

До місць гніздування квочка прилітають уже сформованими парами. Час прильоту в різних районах відрізняється. На півночі птахи прилітають в колонію в ап¬реле - травні або навіть на початку червня. Колонія багато років розташовується в одному і тому ж місці і містить кілька десятків пар.

У період розмноження квочка демонструють шлюбна поведінка: видають гучні крики, згинають тіло, годують свого партнера.

Поведінка птахів в цей період таке ж, як у всіх сріблястих чайок. Гніздо квочка споруджують на скелястих, покритих рослинністю ділянках, відомі випадки, коли птахи гніздилися на деревах. В Уельсі, де птахів не переслідують, квочка поселяються на дахах будинків. Самка і самець будують гніздо протягом декількох днів. Воно досить недбале, але просторе.

Будівельним матеріалом служить торішня трава, мох, пір`я, тріски. Квочка відкладають 2-3 яйця темно-коричневого або оливкового кольору з темними цятками розміром 6-7.5 см. Вони сильно схожі на яйця сріблястою чайки.

Насиживают самка і самець протягом 24-27 днів. Пташенята з`являються в травні або червні. Вони відносяться до полувиводковому типу і покриті ніжним пухом. Перші дні виводок знаходяться в гнізді або неподалік від нього. Дорослі птахи годують їх напівперевареною їжею, отригівая її в дзьоб пташенят.

Гніздо квочка споруджують на скелястих ділянках.
Гніздо квочка споруджують на скелястих ділянках.

У віці 10 днів пташенята здійснюють ознайомчі прогулянки на відстань до 30 метрів, а літати починають через 30-40 днів. Після вильоту з гнізда молоді квочка набувають темно-коричневий колір оперення, але вже через кілька тижнів вони линяють, надягають зимове вбрання. Нові пір`я ростуть швидко, тому птахи не втрачають здатності до польоту і незабаром залишають колонію. Статевої зрілості квочка досягають через 4-5 років.

харчування квочка

Квочка полює на воді, або пірнаючи з поверхні водойми, або з повітря. На суші пересувається по березі, виглядаючи здобич на березі, іноді годується на звалищах і біля рибальських траулерів. Крім того, квочка часто забирає рибу у інших птахів.

Годується молюсками, рибою, комахами, дощовими черв`яками, рідше полює на дрібних гризунів. Харчується яйцями і пташенятами інших птахів, плюндруючи чужі гнізда.

Слухати голосові квочка

Голос квочка звучить - "кіау- кіау- киау".


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Квочка - новий вид чайки