animalukr.ru

Морський голубок - витончений володар небес

Зміст статті

Систематичне положення. Морський голубок відноситься до загону Сивкоподібні, сімейству чайкових.

Зовнішні ознаки морського голубка

Морський голубок - маленька чайка витонченого складання, з тонким дзьобом і довгою шиєю. Розміри птахів досягають 43 см, розмах крил близько 90 см.

Верхня частина тіла світло-сірого забарвлення, нижня біла, черевце і груди з рожевим оттенком- першорядні махові пера чорного кольору виглядають контрастно на фоні білого оперення тіла і голови. Краї століття яскраво-червоні. Ноги і дзьоб темно-червоного кольору, у молодих голубів вони рожеві з червоним відливом.

У зимовому вбранні на крилах розкидані чорні і білі плями, як у озерної чайки, але лоб більш похилий. Сидячий голубок відрізняється від інших чайок вищий посадкою, довгою шиєю, однотонно забарвленим дзьобом і струнким силуетом. Райдужна оболонка у дорослих птахів світліше. Самці і самки не відрізняються один від одного.

Морський голубок (Larus genei).
Морський голубок (Larus genei).

Поширення морських голубків




Морський голубок фрагментарно поширений в Південній Європі, Північно-Західній Африці, Західній Азії.

В Євразії територія проживання виду знаходиться в Західному Середземномор`ї, Південно-Східної Азії і Східному Казахстані. Окрема популяція мешкає в Західній Африці. У Росії основні райони гніздування розташовані в Прикаспії, Передкавказзя, Причорномор`я, Східному Приазов`ї. Морський голубок ділянками гніздиться на солоних і солонуватих водоймах Південного Казахстану.

У молодих птахів верхня сторона сіра, нижня біла, сірі плями на голові і потилиці.
У молодих птахів верхня сторона сіра, нижня біла, сірі плями на голові і потилиці.

Міграції морського голубка

Вид перелітний, мандрівний, місцями осілий. На прольоті і кочевках зустрічається на схід до Балхаша, Павлодарського Заіртишья і долини Іртиша. Птахи зимують на Каспійському морі, в південній частині Мангишлака, а також на півдні на Чорному, Каспійському, Червоному морях, в басейні Середземного моря, в Перській затоці.

Житла морських голубків

Морський голубок мешкає в прибережних зонах солоних і солонуватих водойм. Населяє лагуни, дельти річок, ставки, солончаки, іноді внутрішні озера і водосховища степовій і напівпустельній зон. Зимує на морських узбережжях.

Морський голубок рідко зустрічається у відкритому морі далеко від узбережжя.
Морський голубок рідко зустрічається у відкритому морі далеко від узбережжя.

Розмноження морських голубків




У місця гніздування морської голубок прилітає в квітні - на початку травня, невеликими зграйками біля десяти птахів. Утворює щільні колонії на піщаних островах, покритих мізерної рослинністю або соляних болотах. Поселення птахів налічує кілька сотень пар. В одних і тих же місцях морські голубки можуть гніздитися кілька років поспіль. Гнізда містяться в невеликих ямках і вистилаються сухими травами, пір`ям, водоростями, розташовуються на відстані 20-30 см одна від одної.

В кінці квітня - початку травня самка відкладає 2-5 яєць. Іноді після сильного шторму хвилі змивають гнізда, тоді слід повторна кладка. Насиджування триває 22 дні. Виводять потомство самець і самка.

Морський голубок харчується переважно маленькими рибами, а також комахами і різними ракоподібними.
Морський голубок харчується переважно маленькими рибами, а також комахами і різними ракоподібними.

Пташенята залишають гніздо через 3 дні після появи з яєць. Кілька виводків збираються разом і утворюють великі скупчення пташенят, за якими доглядають кілька дорослих чайок. Цікаво, що батьки безпомилково знаходять у великій групі саме своїх пташенят і годують тільки їх. Молоді птахи в кінці червня - початку липня місяця стають на крило. Вони здатні дати потомство тільки на 2-3 рік. Осінні міграції починаються в серпні - вересні, іноді птиці затримуються з відльотом до кінця жовтня.

Слухати голосові морського голубка

Крики морського голубка звучать, як різке і гугняве «Керр ... Керр ...».

Самка відкладає 2-3 яйця в поглиблення на піску або глині.
Самка відкладає 2-3 яйця в поглиблення на піску або глині.

Морський голубок харчується дрібною рибою, водними безхребетними, ракоподібними, черв`яками, яких збирає з поверхні води. У пошуках їжі робить далекі перельоти в степ, в цьому випадку птахи харчуються сараною і кониками.

Особливості поведінки морських голубків

Політ у морського голубка легкий і рівний. У колоніях часто уживається разом з чайконосой і крячок рябодзьобий, чеграва, шилоклювки, мартин каспійський. Поза періодом гніздування годується дружними зграйками.

У морського голубка спокійний і рівний характер.
У морського голубка спокійний і рівний характер.

Причини зменшення чисельності морських голубків

Причини зменшення чисельності морського голубка пов`язані з ростом рекреаційного навантаження в місцях гніздування рідкісного виду і рибальства. Внаслідок цього посилюється фактор занепокоєння. Крім того існує занадто мало ізольованих місць, придатних для будівництва гнізд. Можливо також затоплення пташиних гнізд при зміні рівня води. Проживання поблизу чайки реготухи негативно впливає на розмноження морського голубка.

Статус і охорона морських голубків

Морського голубка відносять до рідкісних видів птахів. Крім того, він занесений до Червоної книги.
Морського голубка відносять до рідкісних видів птахів. Крім того, він занесений до Червоної книги.

Категорія 3, рідкісний вид, занесений до Додатка 2 Червоної книги РФ. Категорія загрози зникнення глобальної популяції в Червоному Списку МСОП, відповідно до критеріїв Червоного Списку МСОП - вид, що викликає найменші побоювання. Для збільшення чисельності рідкісної чайки необхідне створення особливо охоронюваних територій в основних місцях гніздування морського голубка, обмеження господарської діяльності в цих місцях, зменшення фактора занепокоєння, скорочення площі гніздування чайки - реготухи, розоряє гнізда.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Морський голубок - витончений володар небес