animalukr.ru

Пісочник морський - що це за птах?

Зміст статті

При сонячному освітленні забарвлення морського зуйка зливається з кольором солончакової або піщаного ґрунту, що скоріше можна помітити тінь від спокійно стоїть птиці, ніж самого зуйка.

Розмір тіла морського зуйка трохи більше горобця 15-17 см. Розмах крил досягає 42-45 см, а вага - 30-70 м

Верхня частина тіла морського зуйка буро-сірого кольору, низ - білий. Верх голови блідо-охристого відтінку, лоб білий, поперек тімені проходить чорна смужка. Таке оперення робить птицю зовсім не помітною на тлі навколишнього ландшафту. Прикрашає кулика чорний «галстук», який переривається спереду шиї. Дзьоб короткий і прямий, чорного кольору. Такий же кольору лапи. У польоті на крилах помітна тонка світла лінія. Самці і самки практично не відрізняються один від одного.

Поширення морських зуйков

Кордон поширення виду в Європі проходить не на північ від 58 ° північної широти. У Росії пісочник морський гніздиться в основному на півдні європейської частини Росії біля берегів Каспійського і Чорного морів.

Пісочник морський (Charadrius alexandrinus).
Пісочник морський (Charadrius alexandrinus).



На схід від зустрічається в Середній Азії і Казахстані. Перелітний і місцями осілий вид, який має 5 підвидів, поширених в основному частково майже на всіх континентах. Зимує на узбережжях Середземноморського басейну, в Африці, Індії, Пакистані.

Житла морських зуйков

Улюблені місця проживання морського зуйка розташовані по твердим солончакам уздовж берегів озер, рідше на сухих глинистих просторах, віддалених від води на кілометр і більше, по піщаним і галечниковим ділянкам. Кулик дотримується вологих узбереж лагун, дельт, солонуватих і солоних водойм, дрібно-галькових літораль або піщаних, іноді внутрішніх водойм.

Улюбленими місцями проживання морських зуйков є солончаки.
Улюбленими місцями проживання морських зуйков є солончаки.

Шлюбна поведінка морських зуйков

Пісочник морський, як і всі кулики, робить струмові польоти, які схожі на шлюбну поведінку самця малого зуйка з ритмічно повторюваними ніжними трелями «тьікі-тьікі-тьікі».

Гніздування морського зуйка




До гніздування морські зуйки приступають в кінці квітня - початку травня. Птахи поселяються в невеликих дифузних колоніях, які зберігаються тривалий час. Іноді поодинокі пари займають нові ділянки або місця, що освоюються людиною. Гніздо розташовується в невеликій ямці серед кущиків солянок, що вистилає сухими травами і обкладеного камінчиками або раковинами. У кладці 3-4 яйця червонувато-жовтого або оливково-бурого відтінку з рівномірно розкиданими темними цяточками.

Забарвлення самки морського зуйка майже така ж, тільки на тімені відсутня чорний колір.
Забарвлення самки морського зуйка майже така ж, тільки на тімені відсутня чорний колір.

Насиживают обидві птиці, самка - днем, самець - вночі протягом 24-27 днів. У другій декаді червня з`являються пташенята, іноді період гніздування триває довше звичайного часу. У разі небезпеки дорослі птахи активно відводять переслідувачів, припадаючи на крило, а пташенята швидко розбігаються і ховаються в заростях солянок. Молоді зуйки здатні до польоту вже у віці шести тижнів. У куликів цього виду зазвичай тільки одна кладка в році. Відліт морських зуйков відбувається непомітно в залежності від термінів підйому молодих на крило, частіше це кінець липня - початок серпня.

Харчування морських зуйков

Харчується пісочник морський комахами і їх личинками, а також молюсками, рачками, інші водними безхребетними.

Морські зуйки відносяться до рідкісних видів птахів.
Морські зуйки відносяться до рідкісних видів птахів.

Причини зменшення чисельності зуйков

Основною причиною зменшення чисельності морського зуйка є зростаюча рекреаційне навантаження в основних місцях перебування виду. Посилення фактора занепокоєння навряд чи сприяє нормальному гніздування птахів. Своє негативне вплив багатодітній родині і випас худоби, знищення яєць, пташенят і дорослих птахів, собаками, хижацтво реготухи.

Природний статус морського зуйка

Категорія 3. Морський зуйок - рідкісний, ймовірно, епізодично гніздяться вид, занесений до Додатка 2 Червоної книги РФ. Категорія загрози зникнення глобальної популяції в Червоному Списку МСОП.

Зуйки харчуються комахами, а також молюсками й ракоподібними.
Зуйки харчуються комахами, а також молюсками й ракоподібними.

Охорона морських зуйков

Пісочник морський знаходиться під охороною міжнародних угод: BONN 2, BERNA 2, AEWA, SPEC 3. Рідкісний птах включений до переліку видів Російсько-індійської конвенції з охорони перелітних птахів (1984).

Місця річного гніздування охороняються на території Хакасії в орнітологічному заказнику «Урочище Трехозёркі» і заповіднику «Хакаський». Необхідна широка пропаганда охорони рідкісного виду птахів серед населення. Для вивчення сучасного стану виду потрібні додаткові обстеження водойм в місцях гніздування пернатих і розробка конкретних заходів по збереженню унікального кулика.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Пісочник морський - що це за птах?