animalukr.ru

Морські слони

Морські слони - це ластоногі з сімейства справжніх тюленів. У своєму загоні ці тварини найбільші і перевершують розміром всім відомих моржів. Найближчим родичем морських слонів є тюлень-хохлач, з яким у них є спільні риси. Всього існує 2 види морських слонів - північний і південний.

Самець північного морського слона (Mirounga angustirostris).

Свою назву морські слони отримали не випадково, це тварини дійсно велетенських розмірів. Довжина тіла у самців південного морського слона може доходити до 5 м, вага до 2,5 т! Самки набагато дрібніше і досягають в довжину «всього» 3 м. Від інших тюленів морські слони відрізняються загальною огрядність статури і великою кількістю підшкірного жиру. Вага жирового прошарку може становити 30% від загальної маси тварини.

Відео: Морські слони (лат. Mirounga)

Пінгвіни поруч з південним морським слоном дають уявлення про розміри цієї тварини.

Крім розмірів у морських слонів є ще одна особливість, яка робить їх схожими на справжніх слонів. Самці цих тварин мають потовщений м`ясистий виріст на носі, схожий на короткий хобот. У шлюбний період хобот використовується для прикраси, залякування і як резонатор, що підсилює грізний рик.

Самці північного морського слона під час шлюбного бою.




Самки хобота не мають.

Самка північного морського слона.

Шкура морських слонів товста і груба як у моржа, але покрита коротким густим хутром як у справжніх тюленів. У дорослих морських слонів забарвлення бура, у молодих - сріблясто-сіра.

Відео: Твої веселі друзі-звірята. Серіал для дітей з 26 серій. 13 серія. морський Слон

Молодий південний морський слон (Mirounga leonina).




Територіально обидва види також розділені: південні морські слони живуть на узбережжі Патагонії і субантарктических о-вах, а північні живуть на західному узбережжі Північної Америки - від Мексики і Каліфорнії до Канади. Обидва види воліють селиться на галькових пляжах і пологих кам`янистих узбережжях. Морські слони на відміну від інших тюленів утворюють досить великі лежбища, що налічують до тисячі особин.

Самка південного морського слона на лежбище.

Цікаво, що у південних морських слонів існують два типи лежбищ - для розмноження і для нагулу. Нагульні лежбища віддалені від «пологових будинків» на кілька сотень кілометрів, тому морські слони регулярно здійснюють міграції. Харчуються ці звірі в основному головоногими молюсками, рідше рибою. Загалом морські слони досить спокійні і навіть апатичні тварини. Через свого великого ваги на суші вони неповороткі і поводяться мляво.

Сезон розмноження буває тільки раз на рік і починається в серпні-жовтні (у Південній півкулі це весна). Першими на пологові лежбища прибувають статевозрілі самці і самки, трохи пізніше припливає молодняк. Під час шлюбного періоду самці перетворюються до невпізнанності. Якщо в звичайний час вони просто сплять на березі, то під час гону втрачають спокій і сон. Кожен самець займає певну ділянку пляжу і не пускає на нього інших самців. Коли конкуренція наростає противники сходяться в жорстокому бою. Вони гучно ревуть, надувають свої носи і смішно вражають ними в повітрі щоб залякати противника. Але смішно це виглядає тільки для стороннього спостерігача тому, що самі самці в бійках кусають одне одного до крові і часто завдають супернику важкі каліцтва.

Самці південного морського слона в кривавому поєдинку.

А вся справа в тому, що кожна самка заходить на територію самця стає його обраницею і злучається з ним (якщо, звичайно, її не відіб`є суперник). Так самці формують навколо себе гареми з 10-30 самок. Вагітність триває 11 місяців, таким чином пологи і спаровування відбуваються практично одночасно. Самки народжують по одному великому дитинчаті, важить «немовля» 20-30 кг! Дитинчата морських слонів народжуються чорними. Матері годують їх молоком трохи більше місяця, після чого молодняк переміщається на периферію лежбища і ще кілька тижнів не заходить в воду. Весь цей час дитинчата живуть за рахунок запасів підшкірного жиру, накопичених під час годування молоком. Через деякий час у тварин відбувається линька, після якої вони залишають місця розмноження.

Морський слон під час линьки.

Незважаючи на великі розміри багато морські слони (в першу чергу молодняк) гинуть в пащах косаток і акул. Іноді самці вмирають від ран і загального виснаження під час гону, до того ж дорослі самці в тісноті лежбища часто тиснуть дитинчат. В цілому ці тварини не надто плідні, до того ж їх чисельність була сильно підірвана промислом. Раніше полювання на морських слонів вели заради витоплювати жиру (до 400 кг від одного самця!), М`яса і шкур. Зараз промисел вже припинений, але чисельність північних морських слонів досі низька.

Позіхає морської слон.

Відео: Мультики для дітей: ОКТОНАВТИ! Октонавти і величезний морський слон. морські пригоди


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Морські слони