animalukr.ru

Південний морський котик (arctocephalus)

Зміст статті

Південний морський котик - представник сімейства вухатих тюленів. Хоча цей звір має великі розміри, виглядає він витончено.

У Південній півкулі мешкає кілька видів котиків. Найбільшим видом є капский котик, що живе на узбережжях ПАР, Південної Австралії і Намібії. Самці в довжину досягають 2,5 метра, важать в середньому 180 кілограм. Самки дрібніші за самців - довжина їхнього тіла досягає 1,7 метра, а вага не перевищує 80 кілограмів.

Південний морський котик (Arctocephalus).
Південний морський котик (Arctocephalus).

На Галапагоських островах в Тихому океані мешкає інший вид, представники якого значно дрібніші.

Самці досягають в довжину близько 1,5 метра і при цьому важать 65 кілограм, а довжина тіла самок становить в середньому 1,2 метра, а вага всього 30 кілограм.

Ще один вид - південноамериканські котики, що мешкають на південному узбережжі Південної Америки. Вони мають середні габарити тіла. Самці доростають до 1,9 метра і важать близько 160 кілограм, а довжина тіла самок досягає 1,4 метра, при цьому середня вага становить 50 кілограм.

В Арктиці мешкає кергеленскій морський котик. Цей вид забрався на холодний південь далі своїх побратимів. Вони живуть в малонаселених суворих землях, які знаходяться в безмежних водах Південного океану. Кергеленскіе морські котики оселилися на островах, які знаходяться недалеко від Антарктиди. Деякі острови розташовуються зовсім поруч з крижаним материком.

Південні морські котики пристосувалися до холодного клімату.
Південні морські котики пристосувалися до холодного клімату.



Найдальший острів - архіпелаг Кергелен, відстань між ним і холодним материком становить всього 2 тисячі кілометрів. Поруч з Антарктидою знаходяться Південні Шетландские і Південні Оркнейські острови. Для морських котиків ці острови є рідною домівкою. Вони є корінними мешканцями острова Південна Георгія і Південних Сандвічевих островів. Колонії південних морських котиків облаштувалися на островах Херда, Маккуорі і Буве.

Тобто південні морські котики пристосувалися до холодного клімату, вони є сусідами пінгвінів, і не відчувають дискомфорту в крижаних землях.

Південних морських котиків, що мешкають в Антарктиді, називають антарктичними морськими котиками.
Південних морських котиків, що мешкають в Антарктиді, називають антарктичними морськими котиками.

Зовнішній вигляд південних морських котиків

Південних морських котиків, що мешкають в Антарктиді, ще називають антарктичними морськими котиками. Самці морських котиків за розмірами сильно перевершують самок. Довжина тіла у самців доходить до 2-х метрів, вага при цьому варіюється в межах 160-170 кілограм. А довжина тіла самок досягає 1,4-1,5 метра, і вага не перевищує 50-60 кілограм.

Забарвлення тіла у більшості особин сірувато-коричневий, при цьому черево помітно світліше спини і боків. У самців є шикарні гриви чорного кольору, які місцями віддають благородною сивиною. Але зустрічаються особини і шоколадного або темно-жовтого кольору.




Хутро у самок темно-коричневий, майже чорний, а деякі самки повністю чорні. Тіло новонароджених південних морських котиків покрите волосяним покровом чорного кольору. У міру зростання забарвлення молодняка кілька разів змінюється. Через 1-1,5 року вони набувають оливково-сіре забарвлення, а ще через рік хутро починає віддавати красивим сріблясто-сірим відтінком. З січня по лютий південні морські котики линяють.

Хутро у самок темно-коричневий, майже чорний, а деякі самки повністю чорні.
Хутро у самок темно-коричневий, майже чорний, а деякі самки повністю чорні.

Розмноження і тривалість життя

У жовтні-листопаді приходить час шлюбного періоду. Південні морські котики збираються в величезні колонії на вузькій прибережній смузі, кількість особин в них може досягати тисячі. Ці звірі не утворюють пар. Навколо самців збираються гареми з самок.

Під час шлюбного періоду самці конкурують між собою, влаштовуючи битви. В результаті біля кожного самця накопичується близько 10-15 самок. Господар гарему ревно захищає своїх дам. Якщо на одну з самок претендує конкурент, то між самцями відразу виникає конфлікт. Найчастіше конфлікти не закінчуються побоями, але в деяких випадках в хід йдуть зуби, і тоді самці стають каліками.

В кінці листопада - початку грудня самка народжує дитинча, довжина тіла якого доходить до 50-55 сантиметрів, а вага складає близько 5-ти кілограм. Протягом року мати вигодовує дитинча грудним молоком, але з 6-ти місяців починає підгодовувати його молюсками, а трохи пізніше - рибою.

Через тиждень після народження малюків, самки знову спаровуються. Період вагітності становить 11 місяців. Самки стають статевозрілими у віці 3-х років, а самці на 2 роки пізніше. Тривалість життя цих тварин в середньому становить 20 років.

Поведінка і харчування південних морських котиків

Раціон харчування цих звірів складається з риби, ракоподібних і головоногих молюсків.
Раціон харчування цих звірів складається з риби, ракоподібних і головоногих молюсків.

Гареми розпадаються досить швидко. Після запліднення самок, особини починають розходитися в різні боки. Вони відразу починають линяти. Після линьки морські котики переміщаються в море, в якому і проводять більшу частину часу.

Раціон харчування цих звірів складається з риби, ракоподібних і головоногих молюсків. У воді морські котики знаходяться на протязі декількох днів, а ночують на морській поверхні. Тварини укладаються на бік, згортаються калачиком і так відпочивають, погойдуючись на морських хвилях.

Коли настають холоди, кергеленскіе морські котики, що мешкають поруч з Антарктидою, перебираються трохи північніше, але не надто далеко від літніх місць проживання. При цьому вони не підходять до кордону дрейфуючих льодів. А коли наближається літо, вони повертаються назад і знову повторюють свій життєвий цикл.

Вороги південних морських котиків

У південних морських котиків є 2 головних природних ворога - косатки і люди. Найнебезпечнішим є людина, оскільки за останні 200 років популяція морських котиків була практично знищена через їх хутра. Щорічно люди знищували сотні тисяч невинних тварин. Це призвело до того, що стався надлишок шкур, і вони різко впали в ціні, але це не зупинило масового винищення морських котиків.

Сьогодні промисел цих звірів заборонений, завдяки чому чисельність популяції стала поступово збільшуватися. Найбільш сприятлива ситуація відбувається на острові Південна Георгія, на якому мешкає близько 2-х мільйонів південних морських котиків. На інших островах особин набагато менше, але їх кількість впевнено збільшується.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Південний морський котик (arctocephalus)