animalukr.ru

Карликовий кит: чи дійсно він найменший?

Зміст статті

Карликовий кит - окремий вид підряду вусатих китів. Цей вид найменший серед інших побратимів.

У чому особливості цієї тварини? Чому його так назвали і чим воно відрізняється від інших китів? Де живе? Подивимося на фото цієї тварини і постараємося дізнатися про нього якомога більше.

Карликовий кит (Caperea marginata).
Карликовий кит (Caperea marginata).

Зовнішній вигляд карликового кита

Свою назву ці кити отримали по праву. Максимальні розміри самок не перевищують 6,45 метрів. Самку саме такого розміру виявили на мілині на острові Тасманія. Максимальний розмір тіла самця, також знайденого на мілині, складав 6,1 метр.

Середні розміри самок - 6,2 метра при вазі 3,2 тонни, самці трохи дрібніше самок - в середньому довжина їхнього тіла становить 5,5 метрів, а вага - 2,9 тонни.

Зверху тіло карликових китів має темно-сірий або чорний колір, а черево завжди світло-сіре. На череві часто буває біла поздовжня смуга. Десни у карликових китів білі, а китовий вус - кремовий.




У пащі є більше 400 пластин довжиною до 70 сантиметрів і шириною до 14 сантиметрів. Спинний плавник розташовується ближче до задньої частини тулуба, він має серповидную форму і досягає у висоту 25 сантиметрів. Бічні плавники вузькі і більш короткі, вони значно темніше забарвлення черева, тому добре виділяються на його тлі. Хвіст у карликових китів сильний і широкий, зверху він має темне забарвлення, а знизу світлий. По краях хвіст облямований чорною смугою.

Спійманий карликовий кит.
Спійманий карликовий кит.

Ареал проживання карликових китів

Живуть ці кити тільки в Південних районах океанів. Найбільш комфортною для них є вода, температура якої не перевищує 5-20 градусів.

Зустрічаються карликові кити в Новій Зеландії і Південної Австралії. Велика популяція цих морських ссавців мешкає поруч з островом Тасманія. Також кити цього виду зустрічаються у водах Південної Америки і Африки.




Групи карликових китів живуть поблизу берегів Чилі і Аргентини, а також біля ПАР і Намібії. У водах Мадагаскару цих китів чомусь немає.

Ці ссавці - жителі південних вод.
Ці ссавці - жителі південних вод.

На півдні карликові кити допливають до дрейфуючих льодів, тобто вони є місцевими жителями арктичних вод.

Поведінка і харчування карликового кита

Раціон харчування складається з безхребетних і ракоподібних. На яку глибину можуть занурюватися кити цього виду - не відомо. Під водою вони проводять не більше 3-4 хвилин, після спливають і, відпочивши на поверхні, знову пірнають на глибину. Під час плавання все тіло вигинається, тому карликові кити нагадують рибу величезних розмірів.

Живуть карликові кити невеликими групами, з 8-10 особин. Плавають ці ссавці повільно. Нерідко карликові кити плавають поруч з сейваламі і малими смугастика. Але на відміну від цих родичів, карликових китів практично не стосуються китобої. При цьому карликових китів можна зустріти в водах океану вкрай рідко. Чисельність популяції невідома.

Карликові кити перебувають під міжнародною охороною.
Карликові кити перебувають під міжнародною охороною.

Розмноження і потомство

Новонароджені діти в довжину становлять близько 2 метрів. Мати годує дитинча молоком протягом 6-ти місяців. За цей час кит доростає до 3,5 метрів. Молодняк, як правило, плаває неподалік від берегів.

Статеве дозрівання наступає, коли розміри кита складають 5 метрів, при цьому точний вік невідомий. Про те, скільки живуть карликові кити, також немає точної інформації, але орієнтовно тривалість життя становить близько 50 років.

охорона популяції

Сьогодні карликові кити перебувають під охороною Конвенції про збереження мігруючих видів тварин. Також цей вид китів захищає Меморандум щодо збереження китоподібних. Тому можна говорити про те, що популяція повністю захищена в правовому відношенні.

Карликовий кит, мабуть, зазнав нападу косатки.
Карликовий кит, мабуть, зазнав нападу косатки.

Вороги карликового кита

Головним природним ворогом цих морських ссавців є косатка. Але від зубів цих хижаків гине незначне число китів. У всі часи величезні види приводив до зникнення тільки людина.

Останнім часом посилилася боротьба з браконьєрством, що вселяє оптимізм. Адже наше покоління повинно передати своїм нащадкам планету в тому ж вигляді, в якому вона була спочатку.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Карликовий кит: чи дійсно він найменший?