animalukr.ru

Малий полосатик - самий «молодший» з китів

Зміст статті

Малий полосатик - вид китів, що має найменші розміри серед представників сімейства.

Цей вид ділиться в свою чергу на 3 підвиди: карликові, північні і південні (антарктичні) малі полосатики. Але варто зазначити, що дана класифікація умовна, і у вчених немає єдиної думки в цьому питанні. Вся справа в тому, що про малих полосатик не так багато інформації, а карликовий підвид, що живе в теплих екваторіальних водах, взагалі практично не вивчений.

Малий полосатик (Balaenoptera acutorostrata).
Малий полосатик (Balaenoptera acutorostrata).

Зовнішній вигляд малого полосатика

Самки цих китів більші за самців, їх середня довжина тіла складає 7,5 метрів, а максимально вони доростають до 9,1-10,7 метрів.

Середня довжина тіла самців становить 6,9 метрів, а максимальні розміри складають 8,8-9,8 метрів. Вага у самок і самців доходить в середньому до 14 тонн. Молодняк важить близько 4-5 тонн.

Спина у малих полосатиків темно-сіра або чорна, а черево біле. На плавцях особин північного підвиду є білі смуги.




Китовий вус має жовтуватий колір, а у деяких підвидів він світло-або темно-жовтий. З обох сторін рота налічується по 240-360 пластин китового вуса. У цих китів є спеціальні горлові складки, які служать для того, щоб глотка сильніше розтягувалася. Завдяки цій здатності кити можуть за один раз захопити велику кількість їжі.

Малі полосатики - різновид китів.
Малі полосатики - різновид китів.

Малі полосатики розвивають максимальну швидкість 38 кілометрів на годину. Плавають ці кити на глибині до 300 метрів, при цьому вони можуть перебувати без повітря близько 20 хвилин.

Поведінка і харчування полосатиков

Раціон харчування малих полосатиків складається з риби і планктону. Малі полосатики полюють на дрібну рибку, що плаває великими зграями. Ці кити кидаються в саму гущу косяка, широко розкриває пащу і заковтує все живе, що зустрічається на шляху.




Потім кит виштовхує з пащі воду своєю мовою, а планктон і риба залишаються всередині, оскільки китовий вус не дає їм вирватися назовні. Видобуток, що осів на пластинах, кит злизує мовою. Таким чином, харчуються малі полосатики.

Ці малі кити - справжні хижаки.
Ці малі кити - справжні хижаки.

Кити цього виду віддають перевагу груповому житті, їх колективи складаються з 3-4 особин. Малі полосатики є справжніми мандрівниками і дослідниками океанських глибин, так деякі антарктичні жителі допливають до північної півкулі і опиняються поруч з берегами Аляски.

Північні жителі так само плавають на величезні відстані: в кінці 2007 році північного малого полосатика виявили на мілині в басейні річки Амазонки, в районі непрохідних джунглів. Кіта виявили на відстані 1600 км до гирла річки. Місцеві жителі знайшли кита вже мертвим. У довжину тіло малого полосатика становило 5,5 метрів.

Розмноження і тривалість життя

Полосатики живуть в природі близько 50 років.
Полосатики живуть в природі близько 50 років.

Період вагітності у самок триває 10 місяців. Тіло новонароджених китів в довжину складає 2,5-2,8 метра. Мати вигодовує маля молоком близько 6 місяців. Самки стають статевозрілими у віці 5 років, а самці - в 8 років. Самка приносить потомство кожні 2 роки. Пік народжуваності спостерігається в літній час.

Тривалість життя малих полосатиків в природному середовищі становить 45-50 років. Багато вчених заявляють, що максимально ці кити можуть прожити до 60 років. Але насправді визначити точну тривалість життя малих полосатиків не складає можливості, тому дані цифри можна назвати орієнтовними.

чисельність

Про точну чисельність малих полосатиків даних немає. Всі відомості отримані з різних джерел, і вони вкрай суперечливі. Якщо брати в розрахунок думки різних комісій, то можна зробити висновок, що антарктичному малому Полосатики не грозить зникнення, оскільки чисельність популяції становить близько 665 тисяч особин. У південному регіоні, на думку багатьох дослідників, кількість цих китів зменшилася з 80-х років приблизно на 50%.

У багатьох країнах вилов цих ссавців заборонений.
У багатьох країнах вилов цих ссавців заборонений.

Якщо говорить про північних морських Полосатики, то тут ситуація дещо інша. У 2008 році чисельність підвиду становила приблизно 103 тисячі особин, але на сьогоднішній день передбачається, що ця кількість зросла. Це пов`язано з тим, що в 1986 році вступив в силу закон, що забороняє китобійний промисел малих полосатиків.

Лише в окремих країнах ловля цього виду, як і раніше триває. Такі країни, як Норвегія, Японія та Ісландія досить дивно пояснюють свої дії, стверджуючи, що трупи цих морських ссавців їм потрібні для проведення наукових досліджень. Але в цих країнах діють квоти: в Японії дозволено відловлювати 505 малих полосатиків щороку, а от в Норвегії цей показник набагато більшому - цифра становить тисячу двісті вісімдесят шість особин. Найменша кількість китів, дозволених до лову, в Ісландії, це всього 165 особин.

Вид малий полосатик сьогодні занесений до Червоної книги. Популяція північного підвиду знаходиться в стабільному стані, сьогодні їй не загрожує зникнення. Популяція південного підвиду вважається численної, але її точну кількість не визначено.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Малий полосатик - самий «молодший» з китів