animalukr.ru

Карликовий броненосець

Зміст статті

Карликовий броненосець - тварина з сімейства броненосці, живе поблизу с Магеллановою протокою, в західних районах Чилі та південних районах Аргентини.

Як середовище проживання карликові броненосці вибирають напівпосушливі і посушливі луки з піщаним ґрунтом, оскільки вона ідеально підходить для риття нір.

Карликовий броненосець (Zaedyus pichiy).
Карликовий броненосець (Zaedyus pichiy).

Зовнішній вигляд карликового броненосця

У довжину ці звірята разом з хвостом досягають 27-33 сантиметрів, при цьому розмір хвоста дорівнює приблизно 11 сантиметрів.

Дорослі особини важать від 700 до 1500 грам. Самки трохи дрібніше самців.

Забарвлення панцира може бути різним, від практично чорного до світло-жовтого. Панцир утворюють тазовий і плечовий щиток. Ці щитки розділені на окремі рухомі ділянки. У передній частині лопаточного щитка розташовується додаткова потилична смуга. Голова також захищена щитком трикутної форми темно-коричневого кольору.

Карликовий броненосець - хижак. Але вживає і рослинну їжу.
Карликовий броненосець - хижак. Але вживає і рослинну їжу.



Черево у карликового броненосця покрито жовто-коричневою шерстю. Взимку шерсть гущі і товщі, ніж влітку. На всіх лапах є добре розвинені кігті. Очі у броненосців невеликі, а вуха короткі.

На верхній щелепі з кожної сторони розташоване по 8 зубів, а на нижній - по 9. На предчелюстной кістки верхньої щелепи зубів немає зовсім. Це відмітний знак даного виду від інших броненосців.

Спосіб життя і харчування карликового броненосця

Карликові броненосці проявляють активність в денні години. Особи ведуть одиночний спосіб життя. Броненосці риють в піщаній землі нори, що досягають в довжину кілька метрів.




Нора броненосця має один прохід, закінчується вона камерою. Карликові броненосці щотижня риють нові нори. Взимку нори робляться більш глибокими, їх глибина становить до 1,5 метрів.

Карликові броненосці - тварини-одинаки.
Карликові броненосці - тварини-одинаки.

Це єдиний вид сімейства, що впадає в зимову сплячку. До зимової сплячки карликові броненосці повинні накопичити достатню кількість жиру. Тваринки сплять з травня по серпень місяць (в південній півкулі - в цей час зима).

Під час сну у карликових броненосців температура тіла знижується з 35 до 14 градусів за Цельсієм. Крім того, карликові броненосці щоночі ціпеніють, триваюче, в середньому, 4 години. Під час заціпеніння температура тіла у цих тварин знижується на 10 градусів.

Карликові броненосці годуються як рослинної, так і тваринною їжею - мурахами, жуками невеликими ящірками, скорпіонами, мохом, листям і грибами.

Взимку ці ссавці залягають у сплячку.
Взимку ці ссавці залягають у сплячку.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період у цих звірків триває з весни до початку літа. Час розмноження залежить від широти, в якій мешкають карликові броненосці. Період вагітності триває 58-60 днів.

У жовтні-січні на світ з`являються дитинчата. Слід врахувати, що в Південній півкулі з грудня по лютий - літо. Народжується один-два дитинчати, вагою близько 50 грам. Тіло малюків покрите рожевою м`якою шкірою, яка через 2 тижні починає поступово твердіти і купувати жовте забарвлення.

Малюки залишають вперше нору через 40 днів після народження. З цього часу вони починають самостійно харчуватися. Статева зрілість у карликових броненосців настає до 10-12 місяців життя. В умовах дикої природи ці звірята живуть в середньому 7-8 років, тільки одиниці доживають до 9 років.

У природі тривалість життя звірка коротка.
У природі тривалість життя звірка коротка.

Ситуація з чисельністю

Популяція має статус вразливою. Ці тваринки знаходяться під охороною держави на території Аргентини і Чилі. Але люди все одно винищують карликових броненосців через смачного м`яса.

Втрати чисельності також завдає активна господарська діяльність людини, що призводить до скорочення природного місця існування.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Карликовий броненосець