animalukr.ru

Морський слон - гігант північних і південних морів

Морські слони - це велетні з сімейства справжніх тюленів. Вони дуже схожі на тюленів-хохлач, але значно перевершують їх за розмірами. У природі є всього 2 види морських слонів: північні і південні.

Самець північного морського слона (Mirounga angustirostris)
Самець північного морського слона (Mirounga angustirostris)

Назву свою вони виправдовують на 100%. Вони настільки величезні, що крім, як зі слонами їх не можна порівняти ні з ким.
Вони виростають в довжину до 5 метрів і важать до 2.5 тонн!

Самки трохи дрібніше своїх «чоловіків». Вони рідко виростають більше 3 метрів. Від інших представників справжніх тюленів морського слона відрізняє кількість підшкірного жиру. Вони можуть накопичувати його в астрономічних розмірах. Жир може становити 35% від загальної маси.

Пінгвіни поруч з південним морським слоном дають уявлення про розміри цієї тварини
Пінгвіни поруч з південним морським слоном дають уявлення про розміри цієї тварини

На слонів вони схожі ще й через м`ясистого виросту на носі. Звичайно, це не повноцінних хобот слона, але в порівнянні ця деталь зовсім не мало важлива.

Цей «інструмент» використовується як резонатор при грізних риках, і як страхітливий елемент в період шлюбних ігор.

Самці північного морського слона під час шлюбного бою
Самці північного морського слона під час шлюбного бою

У самок такого атрибута мужності немає.

Самка північного морського слона
Самка північного морського слона

Шкура морського слона, як і годиться слону, груба і товста. Вона покрита коротким густим хутром. Дорослі особини все бурого забарвлення. Молодняк - сріблясто-сірого.

Молодий південний морський слон (Mirounga leonina)
Молодий південний морський слон (Mirounga leonina)



Південні морські слони живуть на берегах Патагонії і на субантарктических островах. Північні облюбували Північно-Американські берега, поширившись від Мексики і Каліфорнії і до Канади. Морські слони рідко зустрічаються поодинці. Вони утворюють величезні лежбища на галькових пляжах.

Самка південного морського слона на лежбище
Самка південного морського слона на лежбище

Морські слони утворюють два види лежбищ. На одному вони «будують» оченята один одному. Ці лежбища так і називаються - нагульні.

А ще є лежбища для розмноження. Там самки дають потомство й вирощують дитинчат. Такий стан справ дуже мудре. Морські слони дуже неповороткі на суші. Своєю вагою вони можуть просто знищити весь молодняк. Тому, пологові будинки та дитячий садок знаходяться за кілька сотень кілометрів від пляжу для нагулу.




Харчуються морські слони молюсками. Іноді можуть скуштувати невеликий рибкою.

Ці тварини дуже спокійні і апатичні. Але! Якщо випаде можливість споглядати їх на власні очі - не випробовуйте їхнє терпіння занадто довго!

Дитинчата з`являються на світ раз на рік. Шлюбний період починається в серпні-вересні, коли на південній півкулі починається весна.

Спочатку на пляж прибувають дорослі самці і самочки. Молодняк прибуває трохи пізніше. Самці починають ділити пляж, займаючи свої шматочки території. Вони завзято охороняють свої «нарізи» пляжу від інших самців. Якщо потрібно, то вони вступають в бій один з одним. Самці надувають свої хоботки, грізно ревуть і кусають одне одного до крові і важких каліцтв. Що сказати ... Любов зла.

Самці південного морського слона в кривавому поєдинку
Самці південного морського слона в кривавому поєдинку

Самка ж стає чийсь просто прийшовши на територію цього самця. Раз прийшла, значить потрібно спаровуватися. Якщо звичайно, її не відведе суперник.

Деяким самцям вдається сформувати великий гарем з самочок. Там може бути до 30 представниць слабкої статі. Вагітність тривати до 11 місяців. Найцікавіше, що сезон парування якраз припадає на сезон пологів.

Відгодівлі сина молоком всього один місяць, матуся поспішає знову зачати. Малюки, до речі, при народженні вони важать до 30 кілограмів, залишають лежбище, і вичікують ще пару місяців, поки не пройде линька. У цей час вони практично нічого не їдять, а живі тільки тому, що молоко матері - це вибухова суміш білків і вуглеводів, шаленою калорійності. Висмоктаного і відкладеного в підшкірний жир за місяць вистачає підтримувати сили ще 2 місяці.

Морський слон під час линьки
Морський слон під час линьки

Ворогами в природі у морських слонів вважаються косатки і акули. Самці гинуть від смертельних ран в період гону. Багато молодняка гине під тушами дорослих особин.

Збиток популяції було завдано і людиною. Морські слони були досить цінною здобиччю через свого жиру і хутра. Хоч промисел зараз заборонений, морські слони практично на межі зникнення. Вони не дуже плідні і буде потрібно не менше 300 років для збільшення кількості цих тварин хоча б в два рази.

Позіхає дитинча морського слона
Позіхає дитинча морського слона


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Морський слон - гігант північних і південних морів