animalukr.ru

Гіганти землі - слон

Зміст статті

Африканський слон є найбільшим із сучасних наземних ссавців. Живуть слони в стадах, на чолі з найдосвідченішою самкою. Окрема особина практично не може загубитися, тому що члени стада спілкуються один з одним за допомогою звуків, які вони чують навіть на відстані 5 км.

В даний час слони живуть в основному в ізольованих національних парках і заповідниках. Вони живуть в Південній і Південно-Східній Азії і Африці.

Африканський слон (Loxodonta Africana)
Африканський слон (Loxodonta Africana)

У зв`язку з місцем проживання розрізняють два типи слонів:

  • Африканський
  • Індійський
  • Слони і їхні звички




    Слони вибирають для життя простору з деревами, в безпосередній близькості від води. Протягом сезону дощів вони харчуються рослинами, ростуть на землі, особливо травами.

    Сім`я слонів в Африці
    Сім`я слонів в Африці

    Під час сухого сезону, слони йдуть в пошуках їжі в ліси, розташовані вище.

    Слухати голосові слона


    Живуть ці прекрасні тварини в стадах до 50 особин. Щодня проходять великі відстані в пошуках їжі і води. Зв`язок між членами стада дуже сильна, про хворих або поранених завжди піклуються.

    Чому у африканського слона великі вуха?




    Слони, як і всі великі тварини, повинні вирішувати проблему з перегрівом тіла. Підтримці належної температури тіла допомагають великі вуха.

    Вуха забезпечують терморегуляцію у слона.
    Вуха забезпечують терморегуляцію у слона.

    хобот

    Мабуть, сама характерна риса слона довгий хобот. Це не тільки орган нюху і дотику, він також використовується для особистої гігієни і захисту. Хоботом слон може дуже точно брати предмети або продукти харчування. Він настільки сильний, що доросла тварина здатне підняти хоботом ціле дерево.

    бивні

    Бивні слона насправді є довгими зубами. З їх допомогою, тварини риють коріння і знімають кору дерев. Під час посухи слон риє своїми потужними бивнями отвори в землі в пошуках води.

    Обидва види слонів африканський і індійський знаходяться під загрозою зникнення. Часто вони стають жертвами браконьєрів, які полюють за їх бивнями, які є джерелом цінної слонової кістки.

    Браконьєри полюють на слонів заради величезних бивнів.
    Браконьєри полюють на слонів заради величезних бивнів.

    Чи знаєте ви, що?

  • Африканський слон є найбільшим ссавцем на Землі, так як у нього немає природних ворогів.
  • Слон досягає 6-7,5 метрів в довжину і може важити до 5 тонн.
  • Рослини, які щодня з`їдає дорослий слон становлять близько 5% від маси його тіла.
  • Слон споживає близько 220 літрів води в день.
  • У момент народження слоненя може важити 120 кг.
  • Коли слон хоче відпочити, він часто розміщується в стороні. Він також може спати стоячи, притулившись до дерева.
  • Щоб видалити паразитів зі шкіри, слон, часто посипає себе землею або пилом.
  • Африканський слон розвиває швидкість при бігу на короткі відстані близько 35 км / год.
  • Незважаючи на свої габарити, слони досить швидко бігають і вміють за себе постояти.
    Незважаючи на свої габарити, слони досить швидко бігають і вміють за себе постояти.
  • Був зареєстрований найбільший слон з бивнями 4,2 м, довжиною 10 м і вагою 12,7 тонни.
  • Шкірні покриви тіла слона товщиною до 4 см.
  • Слони спілкуються один з одним звуками дуже низької частоти, що не сприймаються людським вухом (так званий інфразвук). Вони можуть чути один одного навіть на відстані 5 км.
  • Слони п`ють, всмоктуючи воду хоботом, а потім вливають її в рот.
  • Слони добре плавають і з задоволенням купаються.
  • Область вуха слона може досягати двох квадратних метрів.
  • Слони користуються вухами для охолодження тіла.
  • Корінні зуби слона дуже великі, вагою до 3,7 кг при довжині 30 см і шириною 10 см. Змінюються вони 3 рази протягом життя: в 15 років молочні зуби змінюються постійними, наступна зміна зубів відбувається в 30 і в 40 років. Останні зуби зношуються до 65-70 років, після чого тварина втрачає можливість нормально харчуватися і вмирає від виснаження.
  • Стадо індійських слонів
    Стадо індійських слонів

    Африканський слон (Loxodonta Africana)

    розміри:

  • Зростання самця - від 3 до 3,5 м (4,2 м рекорд), самки від 2,2 до 2,6-2.8 м
  • Довжина тіла самця - від 6 до 7,5 м (рекорд 10 м), самки - від 4,9 до 6,2 м
  • Вага самця - від 4 до 6 т (рекорд 12 т), самки - від 2,1 до 3,2 т
  • Бивні до 3 м (3,5 м)
  • Вага новонароджених від 30 до 120 кг
  • Вуха 1,5 м
  • Спосіб життя:

  • Живуть в сімейних групах
  • Видають глибоке рохкання в якості постійної форми спілкування, сурмлять, коли розбудовуються
  • харчуються рослинами
  • Середня тривалість життя становить близько 70 років (в неволі протягом 80 років)
  • Африканський слон
    Африканський слон

    Африканський лісовий слон (Loxodonta cyclotis)

    розміри:

  • Зростання самця - від 1,7 до 2,8 м, самки від 1,6 до 2,4 м
  • Довжина тіла самця - від 4 до 6 м, самки - від 3 до 4,5 м
  • Вага самця - від 1,2 до 4,5 т (в середньому 2,7 т), самки - від 0,9 до 3,0 т
  • Довжина бивнів від 0,5 м до 1,2 м
  • Спосіб життя:

  • Живуть в матріархальних сімейних групах (досвідчена самка очолює стадо)
  • Дорослі самці живуть окремо
  • харчуються рослинами
  • Живуть в безпосередній близькості від водойм
  • В день випивають до 200 літрів води
  • Лісовий слон має п`ять пальців на передніх і 4 на задніх ногах. Африканські слони відповідно 4 і 3 пальців.

    Африканський лісовий слон
    Африканський лісовий слон

    Азіатський слон (Elephas Maximus)

    Розмір:

  • Зростання від 2 до 3,5 м (в середньому 2,5-2,7 м)
  • Протяжність тіла самців - від 5,5 до 6,4 м
  • Вага від 4 до 5 тонн (макс. 8 т)
  • Вага новонароджених до 40 кг
  • Вуха набагато менше, ніж у африканського слона
  • Спосіб життя:

  • Живуть в сімейних групах по 15-30 особин
  • Харчуються рослинами (травою, листям, корою дерев)
  • Тривалість життя близько 40-60 років (максимум 80 років)

  • Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Гіганти землі - слон