animalukr.ru

Морські котики

Зміст статті

Чи знає хто-небудь, що в морях плавають котики? Ні, ну звичайно це не ті котики, що живуть в наших будинках, не ті котики, у яких пухнаста шерсть і довгий хвіст ... У природі є тварини морські котики, ось тільки до сімейства котячих ці тварини не мають ніякого відношення, хіба що, як і кішки є ссавцями.

Морські котики належать до загону ластоногих тварин і є представниками сімейства вухатих тюленів.

Кергеленскій морський котик (Arctocephalus gazella)
Кергеленскій морський котик (Arctocephalus gazella)

Зовнішній вигляд морських котиків

Як і у всіх ластоногих ссавців, у морських котиків тіло - витягнутої форми, шия - коротка, голова - маленька, і кінцівки мають форму ластів. Хвіст у цих ссавців, так само як і їхні вуха, практично неможливо помітити. Але хоч самі вушка у котиків і занадто малі, зате вушні раковини у них все-таки є.

На голові розташовані великі очі, вони мають темний відтінок і завжди наповнені вологою. Волосяний покрив у тварини дуже короткий, але досить густий. Колір хутра, часто, бурий або чорний

Вуха у морських котиків зовсім крихітні, спочатку їх і не помітиш
Вуха у морських котиків зовсім крихітні, спочатку їх і не помітиш

Розміри тварини зовсім не маленькі, але особини чоловічої статі завжди набагато більші за самок, приблизно в 4 або 5 разів. Самці важать від 100 до 250 кілограмів, а особини жіночої статі - від 25 до 40 кілограмів.

Спляча самка морського котика
Спляча самка морського котика

Ареал проживання морських котиків




Вся популяція цих тварин на планеті ділиться на Північних морських котиків і Південних морських котиків. Територією їх проживання є простір Тихого океану, починаючи від півострова Аляска на півночі і до Австралії на півдні. Крім того, один з видів цих тварин проживає на узбережжі південній частині африканського материка.

Лежбище морських котиків
Лежбище морських котиків

Віддає перевагу морський котик узбережжя, при цьому може розташовуватися як на скелястому березі, так і на пологих територіях.

Спосіб життя морських котиків

Морські котики - стадні тварини, вони збираються в величезні колонії, і селяться все в одному місці. Іноді в місцях, де проживає таке скупчення котиків, буквально яблуку ніде впасти. Берег для цих ссавців - місце відпочинку, а полювання відбувається в воді. Найчастіше, полювання буває затяжний - до трьох днів. Але це не проблема для морських котиків, адже вони можуть спати навіть у воді!

Цей Новозеландський морський котик (Arctocephalus forsteri) в воді почувається абсолютно вільно
Цей Новозеландський морський котик (Arctocephalus forsteri) в воді почувається абсолютно вільно



Ці ссавці - мігруючі тварини. Їх пересування пов`язані з виведенням потомства, тому як в сезон розмноження їм потрібні холодні води, в яких багато необхідної їм їжі.

Хоч морські котики і живуть стадом, але полювати воліють кожен сам по собі, такий вже у них характер! Вчені вважають, що ці представники ластоногих мають досить високим інтелектом.

Самець морського котика охороняє двох самок, не дозволяючи іншим самцям до них наблизитися
Самець морського котика охороняє двох самок, не дозволяючи іншим самцям до них наблизитися

Що їдять морські котики

Морські котики полюють, здебільшого, на рибу. Іноді можуть вживати в їжу головоногих молюсків.

Завдяки особливій обтічності тіла, ці тварини досить швидкі підводні плавці.

Розмноження морських котиків

Шлюбний період у тварин доводиться на весну (в північній півкулі - це травень, в південному - листопад). Морські котики чоловічої статі з настанням шлюбного періоду намагаються відразу позначити свою територію. Вони роблю це за допомогою гучного ревіння. Самці, що займають «високе положення» і мають найбільші розміри, розташовуються в центрі лежбища. Охорона території відбувається дуже серйозно і не завжди доброзичливо: виникають і бійки між суперниками. Навколо себе самець морського котика збирає щось, подібне гарему. У нього відразу кілька самок на прикметі (до 20 особин!) Після шлюбного періоду настає вагітність.

Морський котик робить неймовірні стрибки у відчайдушному зусиллі піти від акули
Морський котик робить неймовірні стрибки у відчайдушному зусиллі піти від акули

Цілий рік майбутня мама виношує потомство, а після пологів ретельно оберігає дитинчати, адже «батько сімейства» поводиться абсолютно безцеремонно щодо маленьких котиків: він може просто не помітити і задавити малюка своїм величезним тілом. Вага новонародженого котика становить приблизно 2 кілограми. Коли малюкам виповнюється 2 місяці від народження, вони вже починають привчатися до полювання і заходити в воду. До цього часу їжею для них служить материнське молоко.

Чи є у морських котиків вороги?

Крім того, що на особин (особливо на маленьких) ведуть полювання косатки, популяція цих звірів зменшується ще й за рахунок вилову людиною.

Навіщо ж потрібні людині морські котики?

Основна мета - це дорогий хутро. Крім того, в витрата йдуть м`ясо і жир цих тварин. Саме тому морські котики останнім часом знаходяться на межі вимирання!


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Морські котики