animalukr.ru

Сивуч - найбільший вухатий тюлень на планеті

Зміст статті

Сивуч - це північний морський лев. Північні морські леви значно більші південних.

Мешкає сивуч на берегах Тихого океану і Охотського моря, це Аляска, Алеутські, Курильські, Командорські острови і Камчатка. В арктичній зоні північних морських левів немає. Зате сивучи зустрічаються на узбережжі Північній Америці до Каліфорнії.

Сивуч (Eumetopias jubatus).
Сивуч (Eumetopias jubatus).

Зовнішній вигляд сивуча

Довжина тіла самців варіюється в межах 3-3,2 метра, важать вони при цьому 700-800 кілограм. Самки дрібніші за самців в 2 рази.

Вага самок не перевищує 350 кілограм, а довжина тіла складає в середньому 2-2,3 метра.




Сивуч - найбільший вухатий тюлень. Він менше морських слонів і моржів, але все одно виглядає дуже переконливо.

Сивучи під час відпочинку.
Сивучи під час відпочинку.

Представники виду мають світло-руде забарвлення тіла. Самки сивучей дуже витончені, вони мають гнучкі тіла, обтічної форми, голова при цьому невелика і акуратна. Самці виглядають набагато могутніше. Їх морди мають квадратну форму. Також є грива. Самці голосно гарчать, цей рик нагадує левиний рев. Сивучи, як все вухаті тюлені, збираються на лежбищах і влаштовують гареми. При цьому між самцями часто виникають сутички.

Поведінка і харчування сивуча

Сивуч - хижа тварина.
Сивуч - хижа тварина.



Північні морські леви влаштовують свої лежбища і на мілинах і на прямовисних скелях. Сивучи стрибають в море з висоти круч 15-20 метрів. Ці морські леви уникають льодів, вони проводять зиму в південних і центральних районах Охотського моря, які не промерзають.

Раціон харчування складається з молюск і риби. Часом нападають на морських котиків і з`їдають їх.

розмноження сивучей

Сивучи - полігамні тварини, тобто один самець запліднює кілька самок. Відносини в таких гаремах досить демократичні, самці не вимагають, щоб самки перебували завжди біля них, тому самки влаштовуються на лежбище там, де їм подобається найбільше.

Сивуч виробляє на світло одного малюка за сезон.
Сивуч виробляє на світло одного малюка за сезон.

Народжують самки в основному по одному малюкові. Після пологів самка стає агресивною, вона не підпускає нікого до себе і дитинчаті. Але через 2 тижні після пологів самка знову злучається. Закінчується процес спарювання в кінці червня, в середині липня гареми починають розпадатися і лежбища порожніють.

У сивучей є і парубоцькі лежбища. У них збираються ті морські леви, яким не вдалося з якихось причин створити власний гарем. Холостяцькі групи складаються з молодняка і зовсім старих особин. Після закінчення шлюбного періоду всі родичі змішуються між собою.

чисельність

Самка і самець сивуча.
Самка і самець сивуча.

За останні десятиліття чисельність популяції сивучей значно скоротилася. Але фахівці не можуть назвати точної причини вимирання виду. Багато хто вважає, що виною всьому є екологія. Інші вважають, що косатки стали основною причиною скорочення популяції, так як вони нещадно полюють на сивучей. Також існує думка, що через масове вилову оселедця і минтая у сивучей не залишається головного джерела живлення.

Сама критична ситуація спостерігається на Алясці, не дивлячись на те, що відстріл північних морських левів категорично заборонений.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Сивуч - найбільший вухатий тюлень на планеті