animalukr.ru

Морський заєць

Зміст статті

Морський заєць або лахтак - один з найбільших тюленів, які живуть в Північному Льодовитому океані.

Живуть ці тюлені на глибині не більше 100 метрів. Зустрічається лахтак біля берегів Чукотського, Берингової моря і моря Бофорта. Крім того ареал проживання поширюється далеко на захід - це Баренцове і Біле море.

Морський заєць (Erignathus barbatus).
Морський заєць (Erignathus barbatus).

Велика популяція живе в західній частині Чеської губи. Морський заєць також є корінним жителем східної частини Печорського моря, там він мешкає в області протоки Югорський. Так само звір водиться на Землі Франца-Йосипа, в Новій Землі, протоці Маточкин Шар і водах Баренцева і Карського морів. Крім цього лахтак живе біля берегів півострова Адміралтейства і в прибережних водах Мису Бажань.

Зовнішній вигляд морського зайця

Морський заєць досягає в середньому 2,5 метра, а важить він близько 360 кілограм. Самці трохи крупніше самок.

Голова у цього тюленя кругла. Передні лапи знаходяться близько до плечей - це є винятковою особливістю представників даного виду. У морських зайців сильні щелепи, але дрібні зуби. Зуби слабкі, швидко зношуються. Старі особини практично не мають зубів, оскільки велика частина з них випадає.

Лахтак - жителі північних регіонів.
Лахтак - жителі північних регіонів.



Лахтак має волосяний покрив, але він рідкісний. Шкура у тюленів сіро-білого забарвлення, при цьому черево світліше спини. На спині і з боків є плями блідо-жовтого кольору. Передня частина морди і простір навколо очей жовтуватого кольору. Самці не відрізняються від самок по забарвленню шкури. А у старих особин забарвлення помітно блідіше. Вуса у морського зайця тонкі і дуже довгі.

Новонароджені діти мають буро-коричневе забарвлення. Це також відмінна риса даного виду від побратимів, у яких малюки мають білі пухнасті шубки.

Поведінка і харчування лахтака

Морські зайці завжди знаходяться поблизу з водою.
Морські зайці завжди знаходяться поблизу з водою.

Лахтак живе влітку на низьких берегах. Тюлені влаштовують свої лежбища в закритих від вітрів бухтах прямо на гальці. Колонії морських зайців налічують сотні особин. У жовтні поруч з берегами з`являються льоди, і тюлені перебираються на них. Лахтак вибирає невисокі крижини, оскільки на них набагато простіше забиратися.




На льоду морські зайці лежать у самого краю або недалеко від проталини, це пов`язано з тим, що тюлені - важкі і неповороткі тварини, вони не вміють швидко пересуватися, тому потребують того, щоб вода завжди була поруч. В цьому випадку тюленеві доводиться мінімум рухатися, відпочивши, він пірнає в воду, а потім знову забирається на край крижини. Лахтак вистрибує з води, роблячи потужний ривок. Саме тому цих тюленів прозвали зайцями, оскільки вони високо стрибають.

Деякі особини в зимовий час не йдуть на крижини і залишаються в прибережній смузі. Тюлені роблять лунки в льоду, з їх допомогою вони занурюються в воду. У снігових заметах тюлені будують нори, в яких перечікують холоду. А навесні морські зайці відправляються на дрейфуючий лід. На льоду у тюленів проходять шлюбні ігри, там же тварини линяють і приносять потомство.

Їжа цих тюленів - креветки та інші морські тварини.
Їжа цих тюленів - креветки та інші морські тварини.

Раціон харчування у лахтака, переважно, складається з риби: мойви, сайки, бичків, камбали. Також морські зайці їдять креветок, морських черв`яків, крабів і молюсків.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період у морських зайців починається в середині квітня, а закінчується в останніх числах травня. Розмножуються ці тюлені на дрейфуючих льодах. Під час шлюбного сезону самці не конфліктують між собою, оскільки вони не агресивні.

Самці залучають самок зазивають свистом. Період вагітності триває 1 рік. Самка народжує малюка в березні-квітні. Новонароджений досягає в довжину 1,2 метра, а важить близько 30 кілограм. Вже через 2 тижні малюк вміє плавати і пірнати. Самка годує малюка молоком 1 місяць, і через 2 тижні після того, як вона кине годувати малюка, знову вагітніє.

Статева зрілість у самок наступає в 4 роки, а у самців - в 5-7 років. Живуть морські зайці в середньому 30-35 років, при цьому самки живуть довше за самців приблизно на 5 років.

вороги

Найбільше лахтак боїться білого ведмедя і косатку.
Найбільше лахтак боїться білого ведмедя і косатку.

Головним природним ворогом лахтака є білий ведмідь. Ведмеді з задоволенням полюють на цих вгодованих, жирних тварин. Ці хижаки вартують тюленів у таловин, чекаючи, коли вони виринуть з води за ковтком повітря. Також ведмеді тихо підкрадаються до відпочиваючих морським зайцям. Втечею лахтак врятуватися вкрай складно, в силу його неповороткість, по крайней мере, на землі або на льоду це неможливо зробити.

Ще одним ворогом морського зайця є косатка. Ластівка поднирівает під крижину і перевертає її, в результаті лахтак падає в воду. Там він вже не може врятуватися від гострих зубів хижака.

Одним з найбільш грізних ворогів є людина. Люди безжально винищують морських зайців. У корінних народів півночі лахтак високо цінується через свою міцної шкури, великої кількості м`яса і жиру. Сьогодні популяція морських зайців складається приблизно з 400 тисяч особин.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Морський заєць