animalukr.ru

Заєць-біляк (лат. Lepus timidus)

Зміст статті

Заєць-біляк - окремий вид роду зайці. Ареал проживання цих тварин великий. Зайці-біляки живуть в азіатській частині Росії, в Скандинавії, Великобританії, Ірландії і в північній частині Східної Європи.

Також представники виду зустрічаються в північній частині Монголії і в Казахстані. Крім того заєць-біляк попадається на японському острові Хоккайдо і в північно-східних районах Китаю. Ці тварини однаково комфортно себе почувають як в гористій місцевості, так і в арктичній тундрі. Так окрема популяція як рідного дому вибрала для себе Альпи.

Заєць-біляк (Lepus timidus).
Заєць-біляк (Lepus timidus).

Зовнішній вигляд беляка

Заєць-біляк є представником виду. Довжина його тіла варіюється від 45 до 65 сантиметрів. Вага коливається від 2 до 5,3 кілограм.

Довжина хвоста становить 4-8 сантиметрів. Найбільші зайці-біляки живуть в арктичній тундрі, а найдрібніші мешкають на Далекому Сході, в Китаї, Якутії і Японії.




Самці трохи менше самок. Довжина вух становить 7-10 сантиметрів. Лапи широкі, знизу вони покриті волоссям, завдяки чому тварини легко пересуваються по сніжному пухкому покрову. Цей момент дуже важливий під час втечі від хижака.

Біляк - досить велика тварина.
Біляк - досить велика тварина.

Забарвлення хутра залежить від сезонності. Взимку шкіра біла, і лише кінчики вух темні. Літнє хутро має різні коричневі відтінки. Верхня частина тілі значно темніше нижньої. Примітним у зайця-біляка є хвіст - він протягом усього року не змінює забарвлення і залишається білим. Лише у зайців, що живуть в Ірландії, влітку верхня частина хвоста стає темно-сірої. Забарвлення у самців і самок однаковий.

Поведінка і харчування зайця




Ці тварини ведуть одиночний спосіб життя. Активність зайці-біляки виявляють в нічні години, іноді рано вранці або пізно ввечері. Вдень вони відпочивають в траві, приминаючи її. У тундрі роблять довгасті нори в снігу, в разі небезпеки ховаються в них. При будівництві нір, заєць не викидає сніг, а притоптують його. У місця годівлі ходять тільки перевіреним маршрутом, а в лігво повертається, плутаючи сліди, при цьому зайці стрибають в сторони і повертають назад.

Зайці-біляки - травоїдні тварини.
Зайці-біляки - травоїдні тварини.

Якщо з кормом погано, то заєць-біляк здійснює сезонні міграції. В основному мігрують північні представники виду. Ці тваринки можуть переміщатися на сотні кілометрів. Мігрують зайці групами по кілька особин, діставшись в більш благодатний район, знову ведуть одиночний спосіб життя.

Раціон харчування складається з рослинної їжі, але він серйозно відрізняється, в залежності від проживання тварин. Влітку зайці-біляки харчуються рослинами, ягодами і грибами, а взимку в хід йде кора і гілки чагарників. Крім того зайці-біляки їдять сіно і шишки.

Розмноження і тривалість життя

Зайці-біляки, які проживають в північних районах і, особливо, в тундрі, в сезон роблять тільки один виводок. А ось південні побратими встигають зробити 2-3 виводка. Шлюбний сезон на півночі настає в травні, а в інших регіонах перший гон відбувається в березні, другий - в червні і третій - в серпні. Самці б`ються один з одним за самок.

Період вагітності складає 45-55 днів. Самка робить лігвище, а народжує зайчат прямо на землі, вибравши невелике заглиблення. У виводку знаходиться 2-8 малюків. Кількість зайчат залежить від ареалу проживання - у північних зайців дитинчат більше, ніж у південних.

Біляки - об`єкти людської полювання.
Біляки - об`єкти людської полювання.

Вага новонароджених становить 100-120 грам. Їх тіла покриті хутром, очі відкриті. Мати картає потомство молоком протягом місяця. Вже на 3-й тижні зайчата стає самостійними. Статеве дозрівання у них настає в 10 місяців. Тривалість життя в дикій природі складає в середньому 5 років, а максимально представники виду доживають до 15 років. Але такі довгожителі зустрічаються тільки в неволі. У тундрі і в лісі старої особини не вижити, оскільки вона є легкою здобиччю для хижака.

Відносини з людиною

Зайці-біляки не гребують сусідством з людським житлом.
Зайці-біляки не гребують сусідством з людським житлом.

На зайців-біляків люди завжди полювали. У цих тварин цінується і м`ясо і хутро. Тваринки завдають шкоди городах і садам. Часом чисельність виду значно знижується в результаті різноманітних епідемій. А в благодатні роки популяція стрімко збільшується. Такі сплески відбуваються, як правило, 1 раз за 9-12 років. Людей біляки не бояться, можуть попускати до себе на досить близьку відстань. Часто зайці-біляки селяться поруч з людським житлом.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Заєць-біляк (лат. Lepus timidus)