animalukr.ru

Японський лазающий заєць

Зміст статті

Японський лазающий заєць - деревне заєць (Pentalagus furnessi) або кролик Амамі. Це найдавніший з існуючих в даний час Pentalagus, предки якого жили в останньому льодовиковому періоді 30 000 - 18000 років тому.

Зовнішні ознаки японського ЛАЗу зайця

Японський лазающий заєць має середню довжину тіла у самців 45.1 см і 45.2 см у самок. Довжина хвоста коливається від 2.0 до 3.5 см у самців і від 2.5 до 3.3 см. Розміри самки зазвичай більші. Середня маса становить від 2,1 кг до 2.9 кг.

Японський лазающий заєць - деревне заєць (Pentalagus furnessi) або кролик Амамі.
Японський лазающий заєць - деревне заєць (Pentalagus furnessi) або кролик Амамі.

Японський лазающий заєць покритий щільним хутром темно-коричневого або чорного кольору. Вуха короткі - 45 мм, очі маленькі, кігті великі до 20 мм довжиною. Зубна формула для цього виду - 2/1 різці, ікла 0/0, 3/2 премоляри і моляри 3/3, всього 28 зубів. Великий потиличний отвір має вигляд невеликого, горизонтального овалу, тоді як у зайців воно вертикально-овальне або п`ятикутної форми.

Поширення японського ЛАЗу зайця

Японський лазающий заєць поширюється на невеликій площі всього лише 335 км2 і утворює 4 фрагментовані популяції в двох місцях:

  • Амамі-Осима (712 км2 загальної площі);
  • Tokuno-Сіма (248 км2), в префектурі Кагосіма, на архіпелазі Нансей.
  • Цей вид за оцінками розподіляється на острові Амамі площею 301.4 км2 і на 33 км2 на Tokuno. Площа обох островів, становить 960 км2, але менше половини цієї території є відповідне житло.

    Японський лазающий заєць покритий щільним хутром темно-коричневого або чорного кольору.
    Японський лазающий заєць покритий щільним хутром темно-коричневого або чорного кольору.

    Житла японського ЛАЗу зайця

    Японські лазять зайці спочатку жили в густих незайманих лісах, коли не проводилися повсюдні рубки. Старі ліси скоротили свою площу на 70-90% в 1980 році в результаті лісозаготівель. Рідкісні тварини в даний час живуть в прибережних чагарниках саговника, в гірських місцепроживання з дубовими лісами, в широколистяних вічнозелених лісах і на ділянках зрубаного лісу, де переважають багаторічні трави. Тварини утворюють чотири окремі групи, три з яких дуже маленькі. Вони відзначені на висоті від рівня моря до 694 метрів на Амамі і 645 метрів на Tokuna.

    Харчування японського ЛАЗу зайця

    Японський лазающий заєць харчується 12 видами трав`янистих рослин і 17 видів чагарників. Він в основному споживає папороті, жолуді, паростки і молоді пагони рослин. Крім того, він є копрофагія і поїдає фекалії, в яких груба рослинна клітковина стає м`якше і менш волокнистої.

    Японські лазять зайці спочатку жили в густих незайманих лісах
    Японські лазять зайці спочатку жили в густих незайманих лісах

    Розмноження японського ЛАЗу зайця




    Японські лазять зайці розмножуються в норах під землею, які влаштовують, як правило, в густому лісі. Тривалість виношування дитинчати не відома, але судячи по розмноженню споріднених видів - близько 39 днів. Щороку зазвичай буває два виводка в березні - травні і вересні - грудні. Народжується тільки одне дитинча, він має довжину тіла 15.0 см і хвіст - 0.5 см і важить 100 грам. Довжина передніх і задніх кінцівок 1.5 см і 3.0 відповідно. У японських лазающих зайців є два окремих гнізда:

  • одне для повсякденної діяльності,
  • другу для потомства.
  • Самки риють нори приблизно за тиждень до народження дитинчати. Нора має діаметр 30 сантиметрів і вистелена листям. Самка залишає іноді гніздо на цілий день, при цьому вона приховує вхід грудками грунту, листям і гілками. Повертаючись назад, вона дає короткий сигнал, сповіщаючи дитинча про своє повернення в «нору». Самки японських лазающих зайців мають три пари молочних залоз, але немає відомостей, як довго вони вигодовують своє потомство. Після 3 до 4 місяців молоді зайці залишають нори.

    Японські лазять зайці розмножуються в норах під землею
    Японські лазять зайці розмножуються в норах під землею

    Особливості поведінки японського ЛАЗу зайця

    Японські лазять зайці ведуть нічний спосіб життя, залишаючись в своїх норах протягом дня, і годуються вночі, видаляються іноді на 200 метрів від своєї нори. Вночі вони часто переміщаються уздовж лісових доріг в пошуках їстівних рослин. Тварини вміють плавати. Для проживання одного самця потрібен індивідуальний ділянку розміром 1,3 га, а самці 1,0 га. Території у самців перетинаються, але ділянки самок ніколи не перекриваються.

    Японські лазять зайці спілкуються один з одним звуковими голосовими сигналами або ударами задніх лап об землю.




    Сигнали тварини подають в тому випадку, якщо з`явився поблизу хижак, а самка так повідомляє дитинчат про своє повернення в гніздо. Голос японського ЛАЗу зайця схожий на звуки піщухи.

    Причини зменшення чисельності японського ЛАЗу зайця

    Японські лазять зайці знаходяться під загрозою впливу інвазивних хижих видів і руйнування місця існування.

    Впровадження мангустів, які розмножуються дуже швидко при відсутності великих хижаків, а також здичавілі кішки і собаки на обох островах полюють на японських лазающих зайців.

    Японські лазять зайці ведуть нічний спосіб життя
    Японські лазять зайці ведуть нічний спосіб життя

    Руйнування середовища існування, в вигляді лісозаготівлі, зменшення площ старих лісів на 10-30% від площі, яку вони займали раніше, впливає на чисельність японських лазающих зайців. Будівництво курортних об`єктів (наприклад, полів для гольфу) на острові Амамі викликало занепокоєння, тому що це загроза для довкілля рідкісного виду.

    Заходи з охорони японського ЛАЗу зайця

    Японський лазающий заєць потребує особливих заходів охорони з-за обмеженої площі природного ареалу, збереження середовища існування дуже важливо для відновлення чисельності рідкісної тварини. Для цього необхідно припинення будівництва лісогосподарських доріг та обмеження вирубки старих лісів.

    Державні субсидії підтримують дорожнє будівництво серед лісових масивів, але така діяльність не сприяє збереженню японського ЛАЗу зайця. Крім того, дев`яносто відсотків площ старих лісів знаходиться в приватній або місцевої власності, інші 10% належать національному уряду, тому охорона рідкісного виду можлива не у всіх районах.

    Японський лазающий заєць знаходиться під загрозою зникнення.
    Японський лазающий заєць знаходиться під загрозою зникнення.

    Природоохоронний статус японського ЛАЗу зайця

    Японський лазающий заєць знаходиться під загрозою зникнення. Цей вид записаний в Червоному списку МСОП, так рідкісна тварина живе тільки в одному місці - на архіпелазі Нансей. Pentalagus furnessi не має особливого статусу в Конвенції про міжнародну торгівлю зникаючими видами (список CITES).

    Японський лазающий заєць в 1963 році набув статусу спеціального національного пам`ятника в Японії, тому його відстріл та відлов заборонений.

    Однак, більша частина його довкілля досі перебуває під впливом масових вирубок для паперової промисловості. Висаджуючи ліси, в дергадіруемих місцях, можна послабити цей тиск на рідкісних ссавців.

    В даний час чисельність населення, яка оцінюється тільки по фекалиям, становить от 2000 до 4800 на острові Амамі і від 120 до 300 особин на острові Tokuno. Програма охорони японського ЛАЗу зайця була розроблена в 1999 році. З 2005 року Міністерство навколишнього середовища веде викорінення мангустов з метою охорони рідкісних зайців.


    Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Японський лазающий заєць