animalukr.ru

Заєць-толай - невеликий пухнастий боягуз

Зміст статті

Заєць-толай, він же піщаник, зовні нагадує невеликого русака. Поширені ці зайці в Середній Азії, на Алтаї, в Казахстані, Забайкаллі, Чуйської степу, Читі, Улан-Уде, Монголії, Китаї, Афганістані, Північно-Західної Індії, Ірані та Північно-Східній Африці.

Опис зайця-толая

Довжина тіла коливається від 39 до 55 сантиметрів, вага тіла становить 1,5-2,5 кілограма. Довгі вуха відігнуті вперед так, що заходять за ніс.

Заєць-толай (Lepus tolai).
Заєць-толай (Lepus tolai).

Хвіст має клиноподібну форму, як у русака, його довжина становить 75-115 міліметрів, верхня його частина чорного кольору. Ступні задніх кінцівок вузькі, тому пісковики не можуть пересуватися по глибокому снігу.

Загальна забарвлення буро-сіра або вохристо-сіра з невеликими штрихами. Великої різниці в сезонному забарвленні хутра не спостерігається. Лише зайці, що живуть в північних частинах ареалу та в горах, взимку трохи світлішають, але білими вони не стають. Толаи, що живуть в Забайкаллі і Монголії, мають більші розміри, ніж зайці із Середньої Азії, а забарвлення хутра в зимовий час у них світліша.

Житла толая

Житла цих дрібних зайців дуже різноманітні, але перевагу вони віддають пустельниммісцевостях з високою травою і чагарниками. Вони однаково часто живуть в піщаних і глинистих пустелях. Також зустрічаються на рівнинах і в горах.

Заєць-толай не зустрічається в саксаульниках і солончаках.
Заєць-толай не зустрічається в саксаульниках і солончаках.

У гірських місцевостях толаи тримаються по долинах річок, а в степах живуть поруч з галявинами лісу. У Тянь-Шані вони зустрічаються на висоті до 3 тисяч метрів, а на Памірі піднімаються ще вище.

Ці зайці предпочитаются селитися поблизу від води, хоча можуть тривалий час взагалі не пити. Вони намагаються уникати глибоко снігу, тому в горах опускаються в менш засніжені пояса.

Раціон харчування пісковика

Характер харчування цих зайців схожий з раціоном зайців-біляків. У літню пору вони поїдають різні трави, віддаючи перевагу осоці і злакових культур, а полин вони їдять нечасто. Восени вони переходять на кору дерев і гілки. З особливим завзяттям вони поїдають Чінг і Гребенчук, тому коли толаи масово розмножуються, вони можуть їх практично повністю знищувати.

Заєць-толай уникає занадто засніжених територій.
Заєць-толай уникає занадто засніжених територій.



Пісковики віддають перевагу гілках товщиною менше 1 сантиметра, а з більших гілок вони знімають кору. Гілки піщаної акації і саксаулу вони їдять не з таким апетитом. У деяких місцях основним зимовим кормом толу є полин.

По весні вони можуть викопувати коріння і бульби рослин, тому можна часто зустріти ямки, зроблені зайцями.

Пісковики харчуються переважно ночами, а днями вони проводять на лежаках. В горах вони годуються в денні години або в сутінках.

Спосіб життя толу

У середній Азії ці зайці, як правило, не риють нори, вони лише роблять це в жарких пустелях. Нори, глибиною не більше 50 сантиметрів, служать їм захистом від спеки. Молоді особини часто ховаються в норах інших тварин. Наприклад, в Центральній Азії вони використовують нори бабаків або ховрахів.

Зайці-толаи тяжіють до водойм, хоча тривалий час вони можуть обходитися без води.
Зайці-толаи тяжіють до водойм, хоча тривалий час вони можуть обходитися без води.



Період розмноження у толу починається рано - в січні-лютому. Одну самку переслідує 3-5 самців, при цьому вони влаштовують між собою бійки і пронизливо кричать. Коли зайці б`ються, то вони піднімають на задніх ногах, а передніми кінцівками завдають ударів. Суперники часто кусають одне одного за загривок і вуха.

Вагітні зайчиха дуже полохливі, від нір далеко не відходять під час годівлі. Коли до них наближається людина, то вони тримаються дуже тихо і буквально вискакують з-під ніг.

Кількість виводків в Середній Азії може бути 3 або 4, а в Центральній Азії самка встигає зробити 2-3 посліду. У пустелях перші зайчата народжуються в березні, а в гірських районах набагато пізніше - в травні.

Зимове хутро толая трохи світліше річного, з вираженими плямами.
Зимове хутро толая трохи світліше річного, з вираженими плямами.

Період розмноження закінчується у вересні. За один раз самка народжує до 9-ти зайчат. Але якщо пологи відбуваються вперше, то може бути 1-2 дитини, при других пологах зайчат вже буває 3-5.

Період вагітності складає приблизно 45 днів. Малюки мають зір і шерсть, їх вага становить 65-95 грам. Статеве дозрівання у толу настає в 6-8 місяців.

Чисельність зайців-толу

Чисельність пісковиків вкрай нестабільна. Наприклад, в певні роки в пустелі біля озера Іссик-Куль буває стільки зайців, що на зорі з вершини можна помітити кілька десятків особин. А в Середній Азії в деякі роки можна не зустріти жодного толая за кілька днів.

Молоді звірята часто ховаються в норах гризунів. Сам толай нір, як правило, не риє.
Молоді звірята часто ховаються в норах гризунів. Сам толай нір, як правило, не риє.

Основною причиною різкого скорочення чисельності толу є епізоотії, наприклад, туляремії. Також зайці у великій кількості гинуть під час занадто сніжних зим. Паразитичні черви у толу заводяться рідше, ніж у біляків і русаків. Також зменшення чисельності цих зайців сприяє полювання.

близькі види

На Тибеті, в Непалі і Кашмірі в гірських районах, на висоті 3-5 тисяч метрів поширений тибетський кучерявий заєць, який є близьким родичем толая. Назва цього виду виправдано.

Хутро зайця-толая кучерявий і хвилястий.
Хутро зайця-толая кучерявий і хвилястий.

Загальний забарвлення хутра у кучерявого зайця бурий з рожевим відтінком або вохристо-рожевий з великим строкатим малюнком. Нижня частина тіла біла. У різні сезони забарвлення практично не змінюється, лише значно світлішає область крижів. Кучеряві зайці живуть серед каменів і чагарників на кам`янистих схилах.

Також близькими видами є деякі африканські зайці, наприклад, чагарниковий, капский і рижебокій заєць. Ці зайці живуть в південних областях Африки серед заростей чагарників і на лісових галявинах. Зустрічаються африканські види зайців від південних до північних областей Африки. За розміром вони трохи менше пісковиків, їх довжина коливається в межах 35-54 сантиметри. Вуха у них досить довгі - до 13 сантиметрів. Кінцівки короткі з кучерявими густими волосками.

По дорозі з полювання до нори толай, подібно до всіх зайцям, заплутує сліди.
По дорозі з полювання до нори толай, подібно до всіх зайцям, заплутує сліди.

У Північній Америці також є кілька видів, систематично схожі з толу. Вони живуть в Техасі, Мексиці, Колорадо, Каліфорнії, Вашингтоні, Орегоні, Канзасі, Небраска і Арізоні. Це каліфорнійський, чорно-бурий, мексиканський заєць та інші. Розміри цих зайців трохи крупніше, в порівнянні з толу. Забарвлення у них буро-сірий, в різні сезони він не змінюється. Вуха дуже широкі, звичайної довжини.

Чернохвостая зайці живуть в трав`янистих рівнинах, пустелях і степах, але також вони можуть підніматися в горбисті і гірські місцевості на висоту до 2000 метрів. Бігають вони швидко, наприклад, каліфорнійський заєць може бігати зі швидкістю близько 40 кілометрів на годину. Але при цьому вони не мігрують. Розмноження у них відбувається протягом більшої частини року. У виводку є 2-3 зайченя, а в рік може бути 5 виводків. У північній частині ареалу самки народжують менше часто, але розміри зайчат при цьому крупніше.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Заєць-толай - невеликий пухнастий боягуз