animalukr.ru

Леопардовий кіт - засновник бенгальської породи

Зміст статті

Леопардовий кіт є представником виду бенгальська кішка, сімейства котячих.

У нашій країні леопардових котів називають далекосхідними або амурськими лісовими котами. Зовні леопардовий кіт нагадує невеликого леопарда, але між цими хижаками родинні зв`язки дуже слабкі.

Леопардовий кіт (Prionailurus bengalensis euptilurus).
Леопардовий кіт (Prionailurus bengalensis euptilurus).

Зовнішній вигляд леопардового кота

Леопардовий кіт зовсім небагато крупніше звичайних домашніх котів. Залежно від зони проживання, розміри представників цього виду можуть трохи відрізнятися.

Так, в тропіках живуть леопардові коти, довжина тіла яких становить 38-65 сантиметрів, а важать вони 3,5 кілограма. А в Північних районах Китаю і Сибіру живуть амурські лісові коти, довжина тіла яких досягає 75-85 сантиметрів, при цьому, важать вони близько 7 кілограм. Хвіст становить практично половину довжини тіла.

У висоту ці хижаки доростають до 40 сантиметрів. Найбільшу вагу леопардові коти набирають напередодні зими, а навесні вони значно худнуть, оскільки знайти їжу в грудні - лютому досить складно.

Голова у леопардового кота невелика, морда коротка, а ноги довгі. Шкура пухнаста, густа і м`яка. На голові чітко помітні 2 паралельні смуги чорного кольору, що тягнуться від потилиці до очей. Також 2 смуги тягнеться від очей до носа. Очі великі, вуха округлої форми мають середній розмір.

Цей вид диких кішок - мешканці Азії.
Цей вид диких кішок - мешканці Азії.

Нижня частина морди - білого забарвлення. На кінцівках і по всьому тілу є темні плями різних розмірів і кольору. По спині тягнеться від 2 до 4 рядів довгастих плям. На хвості, крім плям, є неповні темні кільця.




Кінчик хвоста чорний. Живіт і груди мають брудно-біле забарвлення. Леопардові коти, що живуть в північних районах, мають сріблясто-сіре хутро.

Ареал проживання диких котів

Живуть ці невеликі хижаки в Амурській області Росії, в Китаї, на Корейському півострові і в Індокитаї. Ареал проживання поширюється на захід від до Індії. У центральних районах півострова Індостан леопардовий кіт не зустрічається.

У цієї кішки чудовий забарвлення.
У цієї кішки чудовий забарвлення.

Зате мешкає в північній і західній частині Пакистану. В Австралії хижака також немає, але він чудово себе почуває в Індонезії, на Філіппінах і Зондських островах.

Поведінка і харчування леопардового кота

Навколишнє середовище амурських лісових котів - вічнозелені субтропічні, тропічні, хвойні та листяні ліси. Також ці хижаки пристосувалися до життя в передгір`ях Гімалаїв на висоті 3000 метрів над рівнем моря.




У Росії та Китаї далекосхідні лісові коти живуть в лісистих річкових долинах. Ці звірі вибирають місця, в яких сніговий покрив не перевищує глибини 10 метрів.

Кожна особина володіє власною територією, розміри якої досягають 2,5-20 квадратних кілометрів. В середньому наділи складають 3,5 квадратних кілометра.

Полюють ці невеликі хижаки на дрібних гризунів, зайців, птахів, а також комах. Ці коти добре вміють плавати, але води намагаються уникати, занурюються в неї лише за крайньої необхідності.

Леопардовий кіт - хижий звір.
Леопардовий кіт - хижий звір.

Територія самця перетинається з декількома наділами самок. Взимку леопардові коти сильно худнуть, тому вони намагаються зібрати якомога більше жиру в літні місяці. У морозний час котам іноді доводиться голодувати 5-7 днів. Ці тварини ведуть прихований спосіб життя, тому люди їх зустрічають вкрай рідко.

Розмноження і тривалість життя

Коти, які живуть в південній частині ареалу не мають певного сезону розмноження, а жителі північних районів розмножуються з березня по квітень. Період вагітності складає 60-70 днів.

Самка народжує 2-4 кошеня, вагою від 80 до 130 грам кожен. Кошенята відкривають очі на 10 день після народження, на 23 день починають харчуватися твердою їжею. Малюки не залишають лігво протягом місяця. Мати доглядає за потомством близько 10 місяців.

Статева зрілість у далекосхідних лісових котів настає у віці 18 місяців. Але самці можуть приступати до розмноження вже в 7 місяців, а самка починає народжувати з 10 місяців.

Ці кішки живуть близько 15 років.
Ці кішки живуть близько 15 років.

У неволі леопардові коти живуть близько 15-17 років.

чисельність

Ще в кінці минулого століття представників цього сімейства нещадно відстрілювали через їх хутра. Щорічно вбивали до 200 тисяч леопардових котів. Сьогодні чисельність населення складається приблизно з 50 тисяч особин.

В Японії близько 15 років тому цих хижаків, практично, винищили, але на сьогоднішній день, ситуація трохи нормалізувалася.

Леопардових котів одомашнюють, але в багатьох країнах для цього потрібно отримати ліцензію. При спарюванні амурських лісових котів з домашніми кішками на світ з`являється гібридне потомство, яке називається бенгальської кішкою. Цих кішок іноді плутають з дикими бенгальськими кішками, але це різні види.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Леопардовий кіт - засновник бенгальської породи