animalukr.ru

Пампасская кішка - все про життя нічного хижака

Зміст статті

пампасская кішка або трав`яний кіт входить до складу сімейства котячі, підродини малі кішки.

Зовнішні ознаки пампасової кішки

Довжина тіла пампасової кішки досягає 76 см, хвіст 25 см. Великі самці виростають до 120-130 см, хвіст у них довжиною 30 см. Важать кішки 3-7 кг.

Тіло щільне, висотою в плечах до 30-35 см, лапи короткі. Голова опукла, велика, череп в носовій області злегка стислий. На широкій морді знаходяться загострені вуха. Очі великі з овальним зіницею. Забарвлення хутра жовтувато-сіра, сріблясто-сіра, сірувато-срібляста з рудими смугами, які розкидані по всьому тілу і кінцівкам. На грудях, шиї помітні солом`яно-жовті або бурого кольору подовжені плями, що утворюють малюнок у вигляді пояса. Хутро у пампасової кішки грубий, довжиною до 7 см. Хвіст пухнастий, такого кольору як шерсть на спині, прикрашений 4-6 темними поперечними кільцями.

Довгі волоски на хребті утворюють подобу гриви більш темного кольору, ніж основна забарвлення.

Зустрічаються кішки чорні, руді, світлі. Інтенсивність забарвлення тварини залежить від місця проживання.

Особи, що мешкають на північному заході Південної Америки в передгір`ях Анд і поблизу південного кордону ареалу, пофарбовані в світло-сірі і сріблясто-сірі тони. У північних районах Аргентини зустрічаються біло-жовті кішки без сірих і коричневих відтінків.

Пампасская кішка (Leopardus colocolo).
Пампасская кішка (Leopardus colocolo).



Тварини, що населяють тропічні низовини, пофарбовані в сіро-жовтий або сіро-коричневий колір. У Пампасская кішок, які живуть в північній частині ареалу, хутро рудувато-коричневий з розкиданими уздовж тіла чорними або темними плямами. У південних кішок плямистий малюнок блідий, що не виражений. Мешканці пампаси південних районів Чилі і Патагонії мають забарвлення з ледь помітними плямами.

Підвиди пампасової кішки

В даний час фахівцями описано сім підвидів пампасової кішки (Oncifelis colocolo). Територія проживання O. c. braccata - Центральна Бразилія, O. c. colocolo - Центральний Чилі, O. c. budini - Північно-західна Аргентина, O. c. pajeros - Центральна Аргентина, O. c. crespoi - Північно-західна Аргентина, O. c. garleppi - південь Перу і західна Болівія, O. c. thomasi - Еквадор, північний Перу.

Поширення трав`яних котів

Пампасская кішка поширена в південних районах Південної Америки від Еквадору до Патагонії. Зустрічається в Уругваї, Аргентині, Чилі, Бразилії.

Кішка часто зустрічається в напівзасушливих холодних пустелях Патагонії.
Кішка часто зустрічається в напівзасушливих холодних пустелях Патагонії.

Житла пампасової кішки

Пампасская кішки населяють відкриті простори південноамериканської степи з багатою трав`янистою рослинністю. Величезні за площею пампаси майже позбавлені дерев. Вони тягнуться від Атлантичного Океану до Анд, займаючи більшу частину Аргентини і Уругваю. Набагато рідше трав`яні коти поселяються у вологих лісах, в області мангрових боліт, відкритої лісистій місцевості і сухих заростях колючих чагарників.




Пампасская кіт також відсутня в низинному тропічному лісі на відміну від ягуара, який вважає за краще амазонські джунглі. В горах Анд тварини поселяються на висоті від 100 до 5000 метрів над рівнем моря. У південних районах Пампасская кішки зустрічаються в посушливій Патагонії.

Розмноження трав`яних котів

Відомості про розмноження Пампасская кішок досить мізерні. Статева зрілість настає у віці 21 місяць, за іншими даними - в 5-6 місяців. Самка виношує дитинчат 80-85 днів. Народжує 1-3 кошеня.

Пампасская кішка полює ночами, особливо на гризунів, птахів і ящірок.
Пампасская кішка полює ночами, особливо на гризунів, птахів і ящірок.

Харчування Пампасская кішок

Пампасская кішки - перш за все нічні хижаки з великими очима, вони чудово орієнтуються в нічний час. Нерідко тварини полюють і в денні години. Вони харчуються переважно гризунами, полюють на птахів, поїдають пташенят і яйця, відкладені наземними пернатими. При нагоді ловлять ящірок і великих комах. Зрідка нападають на домашніх тварин.

особливості поведінки

Пампасская кішки живуть поодиноко. У кожної особини є строго контрольована мисливська територія, розміри якої становлять 30 - 50 км. Видобуток кішки переслідують на землі. При появі небезпеки підіймаються на дерева, які стоять поблизу.

За одну вагітність самка пампасової кішки може виносити від 1 до 3 кошенят.
За одну вагітність самка пампасової кішки може виносити від 1 до 3 кошенят.

Відомості про статевому складі і спілкуванні тварин цього виду один з одним досить мізерні. Особи, які проживають в неволі, певним чином реагують на появу сторонніх: дибки піднімають шерсть на спині, показуючи своє роздратування.

Така особливість поведінки пов`язана з демонстрацією противнику своєї сили. Піднята вгору шерсть візуально збільшує розміри кішки.

Причини скорочення чисельності Пампасская кішок

Пампасская кішки скорочують чисельність в місцях природного проживання. Основна причина - зменшення площі пампасов в результаті господарської діяльності людини. Крім того ведеться відстріл тварин, які нападають на домашню худобу. Знаходяться любителі екзотичних трофеїв, які прагнуть поповнити свою колекцію шкурою трав`яний кішки.

З 1976 по 1979 рік з Південної Америки було вивезено 78000 шкур пампасової кішки, а більш ніж 26000 шкур були вказані як предмет торгівлі в 1980 році. Навряд чи такі цифри є показником благополучного стану виду.

В наслідок господарської діяльності людини популяція Пампасская кішок значно скорочується.
В наслідок господарської діяльності людини популяція Пампасская кішок значно скорочується.

Охорона трав`яних котів

Відповідно до угоди по Міжнародній Торгівлі (Конвенція СІТЕС) торгівля шкурами пампасової кішки обмежена, рідкісна тварина внесено до списку Додатка II, починаючи з 1987 року. Унікальна кішка захищена національним законодавством, і на неї заборонено полювання в Чилі, Аргентині, Парагваї, і тільки в Перу можна отримати ліцензію на відстріл тварини.

Пампасская кішки мають досить великий ареал і досить стабільну чисельність, тому в міжнародній Червоної Книги не зазначені. Однак кількість особин даного виду в природних популяціях, засноване на оцінках щільності в межах географічного ареалу оцінено нижче 50000 статевозрілих розмножуються тварин.

Причому спостерігається зменшення чисельності, викликане руйнуванням жител і неконтрольованої здобиччю. Зміст і відтворення пампасової кішки в зоопарках вважається недоцільним. Тварини піддаються приручення, поводяться агресивно і погано переносять неволю.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Пампасская кішка - все про життя нічного хижака