animalukr.ru

Дикий лісовий кіт: все про життя предка домашніх кішок

Зміст статті

Зовні дикого лісового кота не відрізниш від звичайної домашньої кішки, але, щоб підкреслити природну «дикість», вчені цілеспрямовано залишили саме таким назву цієї тварини.

Опис диких лісових котів

Шерсть у представників виду коротка, схожа на вигляд з хутряним покривом звичайних короткошерстих порід.




Маса, якої досягають дикі лісові коти варіюється в проміжку від 5 до 7 кілограмів. Тіло цих тварин відрізняється гнучкістю. Лапки короткі, вушка невеликі. Забарвлення шерсті, переважно, сірувато-руда, навіть трохи рябу. Хоча за цієї самої «рябостью» можна розгледіти слабо переглядає поперечні смужки. Рот озброєний безліччю гострих, хоч і дрібних, зубів, що дозволяє дикого лісового кота бути прекрасним мисливцем. Мордочка має округлу форму.

Дикий лісовий кіт (Felis silvestris).
Дикий лісовий кіт (Felis silvestris).

Житла диких лісових котів

Ці представники малих кішок поширені досить широко, особливо багато їх зустрічається в лісових зонах Європи, на Кавказі, а також даний вид зустрічається в Великобританії. Найчастіше цей вид тварин розселяється в заростях, віддаючи перевагу густій траві, ще не пошкоджене ніким з тварин.

Дикі лісові коти поширені в Європі і на Кавказі.
Дикі лісові коти поширені в Європі і на Кавказі.



Видавати звуки ці тварини не люблять. Їх можна почути хіба що в шлюбний сезон, коли коти залучають і відвойовують самок. По способу життя дикі лісові коти - одинаки. Найбільшу активність виявляють у сутінковий час. Для полювання їм більше підходить ніч, а ось вдень вони ховаються у себе в укритті. «Домом» ці тваринам служать зарості очерету, дупло або занедбана нора якої-небудь тварини.

Харчування дикого лісового кота

Лісові коти - родоначальники всіх домашніх кішок.
Лісові коти - родоначальники всіх домашніх кішок.

Як і звичайні домашні кішки, дикі лісові коти - справжні хижаки. Вони ведуть полювання на дрібних гризунів, нападають на птахів, але часом можуть замахнутися навіть на зайця! Полювання проходить так: лісовий кіт непомітно підстерігає жертву, тихо підкрадається до неї ззаду, а потім одним блискавичним стрибком нападає на видобуток і намагається швидко її задушити. При цьому він допомагає утримати жертву своїми міцними лапами і гострими кігтями. Дикі лісові коти не звикли робити запаси їжі, це змушує виходити їх на полювання кожен день.

Про розмноження диких лісових котів

У диких лісових котів гострі кігті і міцні лапи.
У диких лісових котів гострі кігті і міцні лапи.

Шлюбний сезон, по «всесвітній котячої традиції» настає у цих тварин в березні. Розмножуються дикі коти один раз на рік. Саме в цей період можна почути гучні «пісні» котів в лісі. Самка виношує потомство трохи більше 60 днів. Через цей час, на світ з`являються від трьох до семи маленьких кошенят. Довгий час матусі годують своїх малюків грудним молоком (іноді до чотиримісячного віку). Однак, не дивлячись на опіку і турботу з боку самок, кошенята часто гинуть від лап і зубів куниць і інших лісових хижаків.

Дитинча дикого лісового кота ховається в батьківському
Дитинча дикого лісового кота ховається в батьківському «будинку».

Популяція диких лісових котів в нашій природі відносно стабільна, хоча є деякі причини, що ведуть до її скорочення. По-перше, це загибель молодого покоління. По-друге, стрімке скорочення місць проживання диких лісових котів (постійна вирубка лісу). Третьою причиною можна назвати брак їжі: справа в тому, що гризуни, які так необхідні для підтримки нормального раціону лісових котів, стали частіше гинути від отрути і пестицидів, що розпорошуються на полях з метою профілактики псування врожаю. І нарешті, по-четверте, загибель лісових котів в капкани, розставлених мисливцями на інших тварин.

Найбільша популяція диких лісових котів сьогодні мешкає на території Шотландії.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Дикий лісовий кіт: все про життя предка домашніх кішок