animalukr.ru

Лісовий кіт (felis silvestris)

зовні цей дикий кіт (Felis Silvestris) Дуже схожий на що мешкають поруч з нами дворових безпородних кішок так званої «дикої» забарвлення, тільки трохи за: у самців довжина тіла 40-90 см, вага до 7 кг (самки трохи дрібніше), хвіст близько половини довжини тіла. Тулуб витягнуте, на невисоких ногах, корпус трохи піднятий в області таза. Голова витягнута слабо в порівнянні з очеретяним або амурским котом, майже без подовжених «баків», вуха без пензликів, хоча волосся на кінчиках іноді бувають кілька подовженими. У підстави хвоста є пара анальних залоз, секретом яких коти-самці позначають свою територію.


Зовні цей дикий кіт (Felis Silvestris) дуже схожий на що мешкають поруч з нами дворових безпородних кішок так званої «дикої» забарвлення, тільки трохи за


Хутряний покрив досить густий і пишний, особливо взимку, через що лісовий кіт виглядає помітно більшим, ніж домашній. Основний тон забарвлення сірий, темніше на спині і світліше на череві, без охристого нальоту, взимку кілька темніше, ніж влітку. По хребту йде добре виражений неширокий темний «ремінь», з боків - розмиті поперечні смуги, на ногах і на хвості вони чіткіші. Іноді трапляються коти-меланісти: швидше за все, це гібриди лісової і домашньої форм.

Поширений лісовий кіт в центральних і південних районах Європи, Малої Азії, на Кавказі.

Поширений лісовий кіт в центральних і південних районах Європи, Малої Азії, на Кавказі. Колись суцільний, цей ареал за останні століття скоротився до окремих фрагментів, обмежених великими лісовими масивами. На Європейській рівнині область його поширення на схід доходила до басейну донараховано в даний час лісового кота там вже немає. На території нинішньої Росії цей вид зустрічається тільки на Кавказі, але і в цих місцях рідкісний.

Лісовий кіт, в повній відповідності зі своєю назвою, - типове лісова тварина. Він населяє переважно широколисті та мішані ліси в горах і на рівнинах. Як правило, звір уникає територій з високим рихлим сніговим покривом: там, де взимку покрив стійко вище 15-20 сантиметрів і супроводжується до того ж значними морозами, звір не виживає через неможливість добувати їжу. На Карпатах, Кавказі по окремим схилах хребтів, порослим грабом, буком та іншими широколистяними породами, лісовий кіт піднімається до висот 1200-1400 метрів. Ні в поясі хвойних лісів, ні тим більше в субальпіке його практично немає. У пониззі річок лісові коти найчастіше поселяються в плавнях, які рясніють протоками і дрібними озерами, де серед густих заростей очерету і тала ростуть окремі дуплисті верби і осокори. Тут вони зустрічаючись на гривах, островах, заломах і сплавини часом досить далеко від берега - в загальному, веде такий же спосіб життя, що і очеретяний кіт. У Колхидской низовини, з її постійними дощами і великими болотами (які зараз, правда майже всі висушені) коти день у день бродять по бруду, мокрій траві, їм доводиться постійно перепливати через струмки і річки, а під час повеней вони тижнями тримаються на великих деревах. Ця дика кішка не уникає людського житла, селячись не тільки поблизу селищ, але іноді і в будинках, коморах. В особливо суворі багатосніжні зими вона, як і багато інших тварин, втрачаючи звичайну обережність, забігає на ферми навіть вдень в пошуках хоч якоїсь їжі і тепла.


Лісові коти - індивідуалісти, які живуть поодиноко і об`єднуються тільки на період спарювання.


лісові коти - Індивідуалісти, які живуть поодиноко і об`єднуються тільки на період спарювання. Ділянка перебування займає від 1-2 гектарів на плавнях до 50-60 гектарів в горах. Межі ділянки його господар метятся пахучим секретом анальних залоз. Самці в період гону в пошуках самки можуть йти досить далеко від основного місця проживання. Для постійних притулків дикий кіт в лісах зазвичай вибирає невисоко розташовані дупла старих дерев. В горах він знаходить притулок також в ущелинах скель, старих норах борсуків і лисиць. Примітно, що в тих місцях, де багато борсукових нір, кіт в них не тільки влаштовує постійні притулку, а й рятується від небезпеки, навіть якщо навколо багато дерев. Дупло або нора, призначені для розмноження, вистилаються сухою травою, листям, пір`ям птахів. Тимчасові притулки - невеликі ями, поглиблення під обривами, іноді просто густе сплетіння гілок. У плавнях кіт нерідко ховається для відпочинку в розвилках дерев, в покинутих гніздах чапель.





Цей звір спритно уникає будь-якого наземного переслідувача, ховаючись на деревах або в щілинах скель. Лісовий кіт непогано плаває, але в воду лізе неохоче, навіть коли його переслідують.

Звір мало обережний, непуглів: людини підпускає на 30-40 кроків, після чого без особливої поспішності ховається в найближчому відповідному притулок.


Звір мало обережний, непуглів: людини підпускає на 30-40 кроків, після чого без особливої поспішності ховається в найближчому відповідному притулок. Незважаючи на свої не дуже великі розміри, цей хижак досить зухвалий: в горах Північного Кавказу доводилося бачити, як здоровенний котяра з шипінням і пирхаючи, відганяв від видобутку навіть шакала. Цікаво, що за багатьма показниками лісовий кіт розумніший домашнього, що живе під опікою людини і позбавленого необхідності добувати їжу і захищатися від ворогів.






Видобуток дикий кіт розшукує за допомогою слуху та зору, нюх розвинене слабо.


Видобуток дикий кіт розшукує за допомогою слуху та зору, нюх розвинене слабо. Неволю переносить насилу, погано приручаються. Голос - досить низька хрипке нявкання. Як все дрібні кішки, може «муркотіти» на вдиху і на виході: це забезпечується особливою будовою гортані, який вирізняє дрібних кішок від великих - пантер. Взагалі ж вокальний репертуар досить різноманітний: різні емоції виражаються пирханням, низьким бурчанням, шипінням.



Відео: Норвезька лісова кішка

Зовні цей дикий кіт (Felis Silvestris) дуже схожий на що мешкають поруч з нами дворових безпородних кішок так званої «дикої» забарвлення, тільки трохи за


Основу харчування лісового кота складають миші і полівки, друге за значенням місце належить курячим і водоплавним птахам. У гірських районах він ловить і поїдає також білок і сонь, з птахів - фазана, кеклика, куріпок. У плавнях його основний видобуток - качки різних видів, пастушкові птиці, а також водяний щур і ондатра. У період розмноження птахів дикі коти розоряють безліч гнізд, поїдаючи яйця і пташенят. У роки, коли багато зайців, лісовий кіт успішно полює і на них. У річкових заплавах в період дрібної води ловить рибу, раків. Живучи поруч з людиною, тягає порядна кількість домашньої птиці.

Незважаючи на порівняно невеликі розміри, лісовий кіт - досить серйозний хижак. Так, він нападає і на дитинчат копитних - козулі, сарни, домашніх і диких кіз. У місцях, де багато щури-пасюка або звичайного хом`яка, вони регулярно потрапляють на зуб коту, хоча далеко не всяка собака ризикне атакувати цих досить злісних гризунів. Там, де розводять нутрію, кіт проникає на ферми і тягає молодняк.


Зовні цей дикий кіт (Felis Silvestris) дуже схожий на що мешкають поруч з нами дворових безпородних кішок так званої «дикої» забарвлення, тільки трохи за


На полювання кіт виходить за 1-2 години до заходу сонця, серед ночі влаштовується на короткий відпочинок, на світанку знову діяльний. Найчастіше видобуток він краде і ловить в 2-3 стрибка довжиною до 3 метрів-якщо перший кидок невдалий, не відбулася жертву хижак найчастіше не переслідує. Дрібних гризунів він підстерігає, сидячи біля виходу з нори або у щілини між камінням. У плавнях кіт влаштовує засідку на низько навислу над водою дереві, з якого намагається зачепити лапою пропливаючу качку або зловити, стрибнувши їй на спину. Одного разу бачили, як він підстеріг в подібному укритті нутрію: зістрибнувши зі стовбура, незграбний мисливець загруз в багнюці і змушений був повернутися на колишнє місце. Переслідуючи білку, лісовий кіт може забиратися на такі вершини високих дерев, часом в азарті перестрибує з дерева на дерево, подібно куниці.

Невелику жертву кіт вистачає лапами і умертвляє, прокушуючи потилицю. Нападаючи на більш велика тварина, він часом схоплюється йому на спину і намагається перегризти шию.


Відео: ЛІСОВА КІШКА - 10 фото

Зовні цей дикий кіт (Felis Silvestris) дуже схожий на що мешкають поруч з нами дворових безпородних кішок так званої «дикої» забарвлення, тільки трохи за


При великій кількості їжі звір досить ненажерливий: кошеня в 1,5-2 місяці може з`їсти в день до 10 мишей, дорослий кіт в неволі поїдає до 900 г. м`яса. Лісовий кіт, як і всі дрібні кішки, їсть сидячи на задніх лапках і згорбившись, причому передні ноги на землю не кладе (лікті підняті). Шматки їжі він зазвичай відгризає бічними зубами, а не відриває.

Лісовий кіт розмножується 1-2 рази на рік. Основний гон відбувається в січні-березні, в цей час і самці, і самки частіше звичайного мітять територію, голосно і тужливо кричать. Самці, групами ходять за однією самкою, час від часу б`ються за володіння нею. Кошенята першого посліду народяться в квітні-травні, найпізніші - на початку грудня. Найчастіше самка приносить 3-6 кошенят, вони абсолютно безпорадні, покриті пухлявим волосом. Забарвлення молоді відрізняється від дорослої: по тілу розкидані темно-бурі плями, що зливаються на спині в широкі смуги, задні ноги і хвіст пописані численними поперечними смужками. Ці особливості більш, ніж забарвлення дорослих лісових котів, відповідають древньому типу забарвлення дрібних диких кішок.


Зовні цей дикий кіт (Felis Silvestris) дуже схожий на що мешкають поруч з нами дворових безпородних кішок так званої «дикої» забарвлення, тільки трохи за


Самець у вихованні потомства ніякої участі не приймає. Вся турбота лежить на самці: поки кошенята маленькі, вона не залишає їх одних підлягає, дбайливо охороняє від нападів дрібних хижаків на зразок тхора або горностая, в разі небезпеки перетягує в нове лігво. Годування молоком триває 3-4 місяці, але вже через півтора місяці після народження кошенята пробують їсти м`ясо. У цьому віці вони починають виходити з гніздового притулку і, як годиться підростаючому молодняку, без кінця возяться і грають, часто залазячи на поблизу стоять дерева. Там вони при небезпеки і затаюються. У двомісячному віці кошенята починають слідувати на полювання за матір`ю, ще через 2-3 місяці вони відокремлюються і стають самостійними мисливцями.

Там, де їх не переслідують і де лісовий ландшафт стараннями людини не перетворений в парковий, лісові коти досить численні. Навпаки, у багатьох країнах Західної Європи цей хижак майже зник, зберігся тільки в небагатьох лісових гірських районах.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Лісовий кіт (felis silvestris)