animalukr.ru

Рись (lynx lynx)




Рись (лат. Lynx lynx) - Найпівнічніший з видів кошачьіх- в Скандинавії вона зустрічається навіть за Полярним колом. Колись вона була досить звичайна по всій Європі, але до середини XX століття її винищили в більшості країн Центральної і Західної Європи.




Характерними відмінностями рисі є виразні пензлика на верхівках вух і досить пишні бакенбарди.

Рись - досить велика кішка на дуже високих ногах: маса тіла самців 8,3-10,6 кг, самок 7,2 10,3 кг, довжина тіла самців 76-106 см, самок 73-99 см, довжина хвоста самців 10- 24 см, самок 10-24 см.





Тулуб у неї коротке, щільне, на високих сильних ногах з дуже широкими волохатими лапами. З боків голови розвинені широкі баки, а на кінцях вух -кісточкі. Хвіст короткий, на кінці як би обрубаний.
Зимова шерсть дуже густа, м`яка, колір змінюється від рудувато-бурого до палево-димчастого з характерними темними мітками на спині і боках. Черевце і груди найчастіше білі або жовтуваті без крапу. Руді і бурі тони характерні для тварин, що живуть в південних регіонах. Північні рисі носять світлий хутро. Літнє хутро більш яскравий у порівнянні із зимовим, але він відчутно коротше і грубіше. Раніше вважалося, що в Північній Америці водиться особливий вид рисі (F. canadensis), але, судячи з усього, це всього лише підвид.





В Європі рись збереглася в лісових масивах, головним чином в горах Піренейського півострова, в Скандинавії, Фінляндії, Польщі, Чехословаччини, Угорщини, Румунії, Югославії, Албанії, Греції та майже по всій Росії. Рись віддає перевагу глухим, сильно безлистим темнохвойного лісах, хоча зустрічається в найрізноманітніших насадженнях. Вона відмінно лазить по деревах і скелях, здатна далеко плавати.
У разі нестачі корму рисі залишають насиджені місця, пускаються в мандри і можуть з`явитися де-небудь далеко в лісостепу. Таким шляхом в 1939 р рисі вперше проникли на Камчатку, а в 1953-1955 рр. з`явилися там у великій кількості і заселили весь півострів. Найчастіше подібні перекочівлі хижаків відбуваються в періоди депресій чисельності зайців-біляків, які складають основу харчування рисі.
Постійно вона полює на тетеруків птахів, дрібних гризунів, рідше - на невеликих копитних, на кшталт козулі, кабарги, плямистого і північного оленів, іноді нападає на домашніх кішок і собак, а в лісі - на лисиць, єнотовидних собак та інших дрібних звірів.

Рись дуже спритний і сильний хижак, що володіє дивно гострим зором і тонким слухом. Чекаючи на здобич, вона чудово маскується, годинами перебуваючи в повній нерухомості. Рись здатна спритно лазити по будь-яким деревах і скелях. Проте, всупереч поширеній помилці, вона не нападає на здобич, стрибаючи з гілок. Рись воліє нападати потужним стрибком з землі, підкарауливши жертву або підкравшись до неї. Вона здатна одним стрибком подолати відстань понад 4 метри.




Пересуватися рись віддає перевагу досить повільно, безшумно і граціозно. Коли їй доводиться переслідувати видобуток, вона зазвичай не пробігає більше 80 метрів. Після цього відстані рись видихається. Вміє вона і плавати, причому може проплисти досить серйозне відстань.




Як істинний мисливець, рись чудово маскує всі сліди свого перебування. Хоча вона не особливо боязлива, мало кому з людей вдається знайти її. Рись завжди ходить слід у слід. Навіть кілька пішли по снігу рисей залишають чіткий ланцюжок слідів.




Для копитних рись стає особливо небезпечною взимку, коли ті грузнуть в глибокому і пухкому снігу, який добре тримає їхнього ворога. У подібних умовах рись справляється навіть з самками ізюбра.





Гон у рисі в лютому - березні, і в цю пору самці, в інший час мовчазні, часто видають гучні крики. Вагітність триває 63-70 днів.




У виводку зазвичай буває всього 2-3 кошеня. Притулком їм служить лігво під вивернутими корінням дерева, що впало, будь-яка яма, невелика земляна печера, ущелина скель, стара нора борсука, розташована в затишному, важкодоступному для людей місці.
У вихованні потомства беруть участь обидва батьки. Рисята прозрівають на 12-й день. Виводок полює разом з дорослими до настання наступного сезону розмноження. До цього часу молоді з більш пізніх виводків ще не досягають повного росту. Рись має гарний цінним хутром. Довгі роки у нас цього звіра відносили до числа шкідливих, що підлягають знищенню. Однак насправді, як і багато хижаки, рись грає важливу селекційну роль в лісових біоценозах і заслуговує уважного до себе ставлення.



наукова класифікація
царство: Тварини
Тип: Хордові



клас: Ссавці
загін: Хижі
сімейство: Котячі
підродина: Малі кішки
рід: Рисі
вид: Рись (Lynx lynx)



Рись (лат. Lynx lynx) - найпівнічніший з видів котячих


Рись (лат. Lynx lynx) - найпівнічніший з видів котячих



Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Рись (lynx lynx)