animalukr.ru

На алтаї розмножуються рисі

Останнім часом автоматичні відеокамери, які були встановлені в ряді заповідників Алтаю, все частіше фіксують появу рисей.

Відео: Красноярські Рисі 3-5 Алтай У-К // 29 Ноября

На думку зоологів, це є явним доказом того, що популяція цих дивовижних хижаків стала збільшуватися, чого не спостерігалося вже давно.

Рись на Алтаї.
Рись на Алтаї.

Ця тварина поширене по всій території Росії, вірніше по її глухих місцях і являє собою велику кішку з коротким і дуже мускулисте тіло і коротким хвостом. Вуха прикрашені довгими кистями, а з боків щік є помітні бакенбарди. Через чудового хутра рисей, вони були практично повністю винищені в більшості країн Європи і майже зникли на території Росії, але як це не дивно, їх популяцію вдалося помітно збільшити.

Популяції рисей до недавнього часу загрожувало знищення.
Популяції рисей до недавнього часу загрожувало знищення.

Особливе значення для рисі мають лапи. Вони дуже широкі і до того ж обростають в зимовий період шерстю. Таке поєднання дозволяє рисям, чия вага може досягати тридцяти кілограм спокійно ходити по глибокому снігу не провалюючись.

Найкращою місцем існування для цієї тварини є дрімучі темнохвойниє лісу. Правда, незважаючи на це її можна зустріти і в різних насадженнях. Іноді їх можна зустріти навіть в гірських лісах, лісостепу і навіть в лісотундрі.

Рись - спритний хижак і мисливець.
Рись - спритний хижак і мисливець.

Як і будь-яка домашня кішка, рись має величезну стрибучістю, і зрівнятися з нею в цьому питанні може хіба що леопард. Стрибучість доповнюється дивовижною спритністю. До того ж рись чудово плаває. Це найпівнічніший вид кішок. Вона чудово переносить холоду, що дозволяє їй виживати не тільки на Алтаї, а й в Заполяр`ї, де вона полює на хутрового звіра. Специфічний плямисте забарвлення робить її непомітною як серед пробиваються крізь листя сонячних відблисків, так і на зорі або в сутінках.

Не дивлячись на хижі повадки у рисі досить мила мордочка.
Не дивлячись на хижі повадки у рисі досить мила мордочка.



Якщо у рисі достатньо їжі, то вона вважає за краще не залишати свою територію, але в разі нестачі їжі може почати кочувати. При цьому на відміну від інших представників сімейства котячих, яких не можна назвати хорошими ходоками, рись здатна за добу пройти до тридцяти кілометрів.

Харчується вона, як правило, зайцями, дрібними гризунами, різними тетеревами і дещо рідше невеликими копитними, на зразок кабарги або козулі. Іноді вона навіть нападає на північного оленя, а також на домашніх тварин, таких як кішка або собака.

З рисями пов`язаний популярний міф, нібито вона підстерігає свою здобич на дереві, потім стрибає на неї і одним рухом лапи згортає жертві голову: це неправда.




Як правило, вона або підкрадається до жертви якомога ближче, або нападе на неї із засідки.

Втім, іноді вона може стрибнути і з дерева, але це, як правило, низький і товстий сук, розташований горизонтально. Крім того, спочатку вона зістрибує на землю і тільки потім нападає на передбачувану здобич.

Стрибки у рисі великі - до чотирьох метрів. Однак вона все-таки не настільки витривала, як деякі інші хижаки і ніколи не переслідує здобич довше вісімдесяти метрів, але в більшості випадків дистанція не перевищує п`ятнадцяти. Якщо видобуток не буде наздогнана на такій короткій дистанції, то, швидше за все полювання закінчиться нічим.

Молоде покоління Алтайських рисей.
Молоде покоління Алтайських рисей.

Рись не спроможна вбити велику здобич ударом лапи. Тому просто встромляє кігті в тіло жертви, після чого починає розривати своїми зубами горло або шию, до тих пір, поки та не знесилиться від нанесених ран.

Цікавим є той факт, що рисі вбивають куниць і лисиць, навіть в тому випадку, якщо вони не голодні. У такому випадку їх труп просто залишається на місці полювання.

Відео: Алтай - Красноярські Рисі

Іншим поширеним міфом є численні розповіді про напади рисі на людину. Однак, на даний момент немає жодного підтверджуючого цей міф факту, а більшість джерел, що розповідають про такі випадки, відносяться до «розповідями туристів».

Відео: Рись. Виховання Хижака. Дика Планета

У деяких країнах, таких як Німеччина і Франція ці тварини були повністю винищені, однак згодом, завдяки завезенню тварин з сусідніх країн популяція була відновлена.

На щастя, тепер певні зрушення в цьому напрямку помітні і в Росії.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » На алтаї розмножуються рисі