animalukr.ru

Граціозна тварина пума. Опис, фото

Зміст статті

Сімейство котячих є одним з найбільш численних сімейств тварин на нашій планеті. Кількість його представників просто не злічити! Яких тільки «кішок» не буває - від маленьких домашніх улюбленців, до величезних диких мешканців, які не вирізняються доброзичливістю і лагідною вдачею. Серед них є і тварина пума, а фото і опис в цій статті цього закордонного представників котячих допоможуть дізнатися про пуме багато цікавого.

Пума (Puma concolor)
Пума (Puma concolor)

Далеко, за океаном, на двох американських континентах живе кішка-пума (по-іншому її звуть ще «кугуар» і «гірський лев»), представник ссавців сімейства котячих. Хто ж вона така, ця пума?

Лапи у пуми широкі і сильні
Лапи у пуми широкі і сильні

опис тварини

Дорослі пуми досягають досить великих розмірів: довжина тіла, включаючи хвіст, становить від 1,5 до 2,8 метрів, висота тварини - близько 75 сантиметрів, а важить пума від 70 до 90 кілограмів. Варто відзначити, що жіночі особини пуми дрібніше самців, приблизно на 30%.

Тварина має короткої і густою шерстю, яка, переважно, пофарбована в рудуватий відтінок. Але по всьому тілу видно колірні переливи, наприклад: на шиї - біле хутро, на вухах - чорний, голова - сіруватого кольору, а закінчення хвоста і зовсім темного відтінку.

Пума валяється в снігу
Пума валяється в снігу

Де живе пума

Населяє тварина дуже велику площу материків Південної і Північної Америки. Однак, якщо територію Південної Америки популяція цих тварин охоплює повністю, то в Північній Америці пуму можна зустріти лише аж до території Канади. Більш північні широти її не залучають.

Пума легко робить багатометрові стрибки
Пума легко робить багатометрові стрибки

Поведінка тварини та особливості способу життя




Пума - це якраз та «кішка, яка гуляє сама по собі», тобто - Одинак. Лише в шлюбний період можуть ненадовго утворюватися пари.

Природні зони для проживання і полювання кугуар шукає вибірково, а знайшовши, мітить свою територію по периметру, щоб інші особи не сміли сунутися «в гості». Найбільше тварина віддає перевагу лісові зони. Іноді селиться у високій траві або на узліссі лісового масиву.

Послухати голос пуми

У світлий час дня пума спить десь на гілці високого дерева, щоб її ніхто не турбував, а ось з настанням ночі, відправляється на пошуки їжі, тобто - на полювання.

Пума переносить кошеня в лігво
Пума переносить кошеня в лігво

Чим харчується пума-кугуар?




Пума - великий хижак, тому їй під силу вести полювання на досить великих тварин. Її здобиччю стають копитні тварини (олені, лосі, толсторог, домашню худобу), також пума не омине стороною кроликів, мишей, ондатр, єнотів, бобрів, скунсів, білок... Нерідкі випадки нападу і на собі подібних особин (пум і рисей). У раціон харчування кугуар, крім перерахованих тварин, входить і риба, птахи, равлики. Взагалі, пума - велика жаднюга! За ніч свого полювання вона може вбити дуже велика кількість тварин, а ось з`їсти потім всю свою здобич не в силах.

кошенята пуми
кошенята пуми

розмноження пуми

Під час шлюбного періоду (відбувається він двічі на рік - взимку та влітку) самці і самки кугуар утворюють пари, правда зовсім недовговічні. Запліднена самка пуми виношує потомство приблизно три місяці.

Народжує одна жіноча особина 2 або 3 малюка, і вони при народженні нічого не бачать. Кошенята пуми маленькі і беззахисні, тому мама-кішка ховає їх в траві. Дитинчата народжуються довжиною близько 25 - 30 сантиметрів. Колір маленьких кошенят сіруватий, зазвичай з цятками по всьому тілу. Починають бачити малюки через 10 діб після появи на світло. Але така материнська любов і турбота, на жаль, триває не довго (трохи більше двох років), і зовсім скоро малюки залишаються зовсім одні і повинні самі виживати в умовах дикої природи. Що поробиш, так вже передбачено природою!

Середня тривалість життя пуми дорівнює 8 - 14 років, хоча в неволі були відомі випадки, коли тварина доживала і до 20 років.

Дряпаючи кору дерева пума мітить межі своєї території
Дряпаючи кору дерева пума мітить межі своєї території

Чи є у пуми природні вороги?

Таких немає, ніхто не наважується напасти на спритну і сильну дорослу пуму. Чого не можна сказати про дитинчат кугуар - ними то, як раз, не проти поласувати вовки, ягуари або грізлі.

Популяція цих тварин не так велика, тому багато держав, в яких мешкає пума, встановили заборону на вилов цієї тварини і тепер кугуари знаходяться під захистом закону.

Чи є у пуми природні вороги? Таких немає, ніхто не наважується напасти на спритну і сильну дорослу пуму. Чого не можна сказати про дитинчат кугуар - ними то, як раз, не проти поласувати вовки, ягуари або грізлі. Популяція цих тварин не так велика, тому багато держав, в яких мешкає пума, встановили заборону на вилов цієї тварини і тепер кугуари знаходяться під захистом закону.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Граціозна тварина пума. Опис, фото