animalukr.ru

Кугуар - пума-привид

Досконало володіючи мистецтвом маскування, пуми вміють ховатися від людей. Але тепер вони повільно, але вірно до нас повертаються. У Південній Каліфорнії теплий зимовий день. Туристичні автобуси стікаються до оглядового майданчику, з якої відкривається ефектний вигляд на Беверлі-Хіллз і Західний Голівуд. Гіди навперебій перераховують кіностудії і вілли зірок, але я дивлюся на вузьку смужку лісу далеко. На неї мені вказав Джефф Сікіч, фахівець з охорони дикої природи з Національної зони відпочинку «Гори Санта-Моніка». Близько року тому молодий самець кугуар спустився з гір і відправився світ за очі, і ця смужка лісу зеленої дороговказом вела його через величезний людський мурашник. Якимось дивом пуме вдалося перетнути дві жваві автомагістралі - чого варта одна лише десятисмуговий Голлівудська автострада! Зрештою звір влаштувався в парку Гріффіта на пагорбах - це тут красується відома на весь світ напис HOLLYWOOD.

Відео: Пума проти вовка


Прихована камера зафіксувала самого зоряного голлівудського відлюдника - самця кугуар, який вперше «засвітився» в парку Гріффіта майже два роки тому. Всі його руху відстежує радіоошейнік, але для місцевих жителів він залишається невидимкою.


Сікіч ловить сигнали радіоошейніка кугуар і веде мене уздовж знаменитого пагорба. Визначивши, де зараз переховується тварина, ми піднімаємося вгору, щоб навідатися в ті місця, де наш утікач влаштовував привал. У парку повнісінько народу - тут гуляють з собаками, милуються на птахів, ходять по пішим стежках, бігають, катаються на велосипедах і на конях. Чи знають люди, що десь зовсім поруч причаївся смертельно небезпечний хижак? Здається, така думка і в голову нікому не приходить.

Великий хижак, який повинен вбивати, щоб не померти з голоду, зажив розкошуючи в самому серці Лос-Анджелеса.


«В горах Санта-Моніка вистачить місця для 10-15 кугуар, максимум, - розповідає Сікіч. - У середньому дорослій самцеві потрібна територія в 50 квадратних кілометрів. Цей молодик пішов, бо самці постарше і сильніше поділили між собою весь простір, і йому просто-напросто не було де жити ».

Тільки уявіть собі: великий хижак, який повинен вбивати, щоб не померти з голоду, зажив розкошуючи в самому серці Лос-Анджелеса. При цьому він ховається від сторонніх очей так спритно, що міг би дати голлівудським зіркам майстер-клас, як втекти від папараці. Як йому це вдається? Він виходить з укриття майже завжди в сутінки або вночі, ступаючи легкими кроками і намагаючись триматися ближче до густих заростях.


Раніше вчені думали, що кугуари рідко спілкуються між собою, але в розпал весни живе в околицях національного парку Гранд-Титон самку F51, під час прогулянок і трапез всюди супроводжувала інша самка. Зрештою подруга стала прийомною матір`ю одного з дитинчат F51. Автор: Стів Вінтер


Середовище її проживання
простягається від півдня Аргентини і Чилі до кордонів канадського Юкону. Puma concolor, або кугуар, - він же бурий тигр або просто пума, - найпоширеніше і при цьому саме невловиме з великих наземних ссавців Західної півкулі. У Північній Америці його називають ще й дикою кішкою, гірським крикуна і гірським левом - хоча цей вид ближче до гепардам і більш дрібним тваринам з сімейства котячих. Та й відчуває він себе як вдома не тільки серед гірських вершин, а й у вологих тропічних долинах. Кугуар став горцем мимоволі, рятуючись від людей, з їх кулями, пастками і отрутою.
Колись давним-давно кугуари водилися на всій материковій території США, але до початку XX століття вціліли лише в глушині Скелястих гір і Берегові хребтів на тихоокеанському узбережжі південно-західних штатів. Протягом минулого століття цих диких кішок ставало все менше, і в 1972 році конгрес США прийняв закон, що забороняє використовувати отруту для хижаків на федеральних землях. Більше штатів стали охороняти кугуар, присвоївши йому статус мисливсько-промислового тваринного і встановивши строго обмежені сезони полювання. І ось вперше за триста років спостережень популяція кугуар почала зростати. Відродження кугуар стало подією куди значнішим за масштабами та наслідками, ніж наробила багато шуму відродження ведмедів грізлі і вовків, що викликає чимало сумнівів.





Кугуари зазвичай стороняться людей, лізти в бійку - не в їхніх правилах. Але коли люди з собаками підійшли до цій самці зі штату Монтана і її потомству занадто близько, собачий гавкіт викликав у великий кішки спалах люті. Після цього випадку самка з дитинчатами переселилася на нове місце. Автор: Кентон Роуі

Відео: Пума, кугуар


Протягом останніх 40 років кугуари продовжували розселятися по західній частині США. Інші сміливці ризикнули податися на схід на Великі рівнини, і тепер спільноти кугуар мешкають в закрутах річки Міссурі в Монтані, а також в Північній і Південній Дакоті. Більш того, вони вже встигли «засвітитися» практично у всіх штатах Середнього Заходу і в канадських провінціях на північ - з 1990 року зареєстровано більше двох сотень підтверджених випадків їх появи. Найчастіше це бувають молоді самці, які не проти спробувати щастя далеко від дому - на зразок нашого знайомого з парку Гріффіта. Мало хто надовго осідає на одному місці - вони або йдуть далі (можливо, в пошуках самки), або гинуть під колесами автомобілів або в зіткненнях з людьми - землевласниками, місцевими поліцейськими і браконьєрами. Найвідважніший, але, на жаль, нещасливий першопроходець став головним героєм газетних публікацій в 2011 році, коли на шосе в Мілфорді в штаті Коннектикут його збив позашляховик. Як показали генетичні аналізи, цей кугуар народився в горах Блек-Хілс в штаті Південна Дакота і пройшов шлях довжиною понад 3220 кілометрів, ставши рекордсменом серед чотириногих мандрівників Північної Америки.

Не встигла Служба охорони рибних ресурсів і диких тварин США офіційно оголосити про вимирання східного підвиду кугуар, як в Мілфорді стався цей гучний нещасний випадок. А ще через два роки я опинився на лісистій околиці міста, і місцевий житель Гаррі Джанотті повідав мені, що недавно злякав з заднього ганку ще одного кугуар. Від місця катастрофи його будинок відокремлює всього один квартал.

«У нас тут повним-повнісінько оленів, і диких індиків, і кроликів, - говорив Джанотті. - А ще мені весь час трапляються сліди кугуар ». Він показав мені фотографії відбитків на снігу - лапи на зразок котячих, але тільки набагато більше.

«У Коннектикуті стрімко зростає популяція кугуар, - запевняв мене Джаннотто, посилаючись на вебсайт, де місцеві жителі навперебій розповідають про те, що бачили великих кішок або сліди їхньої присутності. - Але влада не бажає цим займатися ».


Мати і двоє майже дорослих дитинчат переходять пасовище неподалік від міста Каліспелл в штаті Монтана. Молоді кугуари починають самостійне життя у віці одного-двох років. У пошуках території, ще не зайнятою старшими самцями, вони часом набрідають на людське житло - і це може погано скінчитися. Автор: Мюррей Суарес


По всій Америці від штату Мен на північному сході до гірської системи Аппалачі на південному сході кожне нове покоління розповідає нові історії про нібито достовірних випадках: один бачив звіра своїми очима, другий чув вночі «котячий концерт», а третій натрапив на жертву пуми. З 1960-х років жителі східних штатів тисячі разів повідомляли владу про те, що бачили кугуар. Найчастіше на перевірку це виявляється хто завгодно, тільки не кугуар. Як не дивно, майже третина очевидців стверджують, що бачили саме підвид чорного кугуар, хоча нікому з учених до цих пір не вдавалося виявити слідів перебування цих тварин в Північній Америці. Однак не всі свідчення очевидців - гра уяви. Фахівці підтвердили більше ста випадків, і в більшості з них тварини, по всій видимості, втекли з неволі - або їх відпустили навмисно. Але так чи страшний кугуар, як його малюють?

З 1890 року в США і Канаді зафіксовано близько 145 випадків нападу кугуар на людей. Всього 20 з них - в середньому раз в шість років - з летальним результатом. Але, мабуть, важливіше інші дані: щонайменше третина нападів кугуар зафіксована за останні два десятки років. І це не дивно: в сільських регіонах стає все більше і пум, і людей, а це створює грунт для конфліктів.





Відкопуючи в заметі тушу вбитого лося, самка кугуар випадково запустила приховану зйомку. Автор: Дрю Раш


Кугуари люблять полювати із засідки в темряві і ведуть переважно нічний спосіб життя. Сучасні технології дозволяють спостерігати за невловимими кішками цілодобово.

Біолог Патрік Лендрум бере участь в довгостроковому проекті з дослідження популяції кугуар в околицях національного парку Гранд-Тітон в штаті Вайомінг. Сидячи в польовому офісі в містечку Келлі, Лендрум завантажує останні дані з супутникових радіоошейніков - такі є у кількох кугуар. Тепер все переміщення кішок можна відстежувати практично в режимі реального часу. Щоб подивитися на самих тварин, Лендрум вставляє в комп`ютер карти пам`яті з автоматичних камер, встановлених в недавніх місцях полювання кугуар. При природному світлі днем і інфрачервоному вночі камери невпинно ведуть фото- і відеозйомку, і часом вчених чекають справжні чудеса. «У нас тут кожен день сюрпризи, - каже Лендрум, а в цей час на екрані комп`ютера два дорослих самця, в яких сама природа запалила дух суперництва, поперемінно ласують убитим лосем: наївшись, кугуар поступається місцем товаришеві, а сам відходить на кілька метрів і лягає відпочивати. - Навряд чи кому-небудь доводилося бачити подібне видовище ».

Ще один цікавий приклад - самка під номером F61. Коли їй і її братам і сестрам було по півроку, хтось пристрелив мешкала неподалік пуму, і троє «сусідських» дитинчат осиротіли. Через тиждень мати F61 підпустила крихіток до видобутку, яка призначалася для неї самої і її власних дітей. Минали дні, а дитинчата двох різних матерів, збившись у купу, час від часу грали і годувалися разом і навіть облизували одне одного шорсткими язиками. Так вперше за весь час спостережень у маленьких кугуар з`явилася прийомна сім`я.

Через роки подорослішала F61 і її сусідка F51 майже одночасно обзавелися потомством. Обидва сімейства частенько зустрічалися, ділили трапезу. Зрештою F61 стала ростити одного з дитинчат подруги як свого - другий випадок усиновлення.

Відео: Cougar / Пума кугуар


Полій на снігу була такою твердою, що їй вдалося виконати лише маленький отвір, щоб дістатися до м`яса. Автор: Дрю Раш


Коли я вперше побував в Гранд-Тітон в листопаді 2012 року, у обох пум з`явилося нове потомство. Через кілька місяців я знову повернувся туди, і виявилося, що за час моєї відсутності двох дитинчат F51 загризли вовки. Цілком ймовірно, одного з кошенят F61 спіткала та ж сумна доля. Озброївшись снігоступами, Лендрум і його керівник Марк Елброк вирушили на розвідку до джерела сигналу від радіоошейніка - і наткнулися на сліди сімейства кугуар упереміш з відбитками вовчих лап. На одному з дерев виднілися криваві подряпини, залишені кігтями самки. Сніг навколо теж був заляпаний кров`ю.

Більш раннє дослідження, проведене в національному парку Глейшер в штаті Монтана, показало, що вовчі зграї з Канади, обжівшіе тутешні краї, часом вбивають кугуар і нерідко відганяють їх від убитої видобутку. Ту ж саму картину біологи спостерігали в Йеллоустонськом національному парку, після того як вовки з`явилися там в середині 1990-х років. У наступне десятиліття зграї почали просуватися на південь, до парку Гранд-Тітон, і місцевим кугуар довелося захищати від них видобуток і потомство.

Немає ніяких сумнівів, що «вовчий фактор» позначився на звичках деяких з кугуар. Приміром, раніше ці пуми в Йеллоустонськом національному парку полювали на відкритих низинах і зарослих полином рівнинах. Тепер же вони віддають перевагу більш горбисту і лісисту місцевість, де набагато легше знайти укриття. А після того як в парку Гранд-Титон влаштувалися вовки, місцеві кугуари взагалі вирішили забратися з відкритих долин по-доброму.


Коли на самку з трьома дитинчатами напали вовки, з усіх малюків в живих залишилася тільки ця чотиримісячна кішечка, що вмостилася на верхівці свого обіду. За це учасники проекту з дослідження кугуар в околицях парку Гранд-Титон охрестили її щасливиця. Автор: Стів Вінтер

Відео: Ghost peppers at Dreamhack: puma guy and heroic 14 y / o


Зараз кугуари - найпоширеніший вищий хижак на одну третину материкової території США. Інші дві третини здебільшого обходяться без великих хижих ссавців. Як би там не було, створюється враження, що ця невловима велика кішка - єдиний представник м`ясоїдних «вищої ліги», з яким так-сяк уживається сучасне суспільство.

Люди думають не тільки про власну безпеку - жителі приміських і сільських районів побоюються за домашніх вихованців, а фермери і скотарі - за тварин, яких розводять на своїх ранчо. Але найгучніші і наполегливі заклики щось зробити з кугуар зазвичай звучать з вуст любителів спортивного полювання, для яких ці дикі звіролови - прямі конкуренти в боротьбі за парнокопитну дичину.

«Якщо послухати наших мисливців, вони вам понарассказивалі, що дичину в лісах зовсім перевелася», - говорить Девід Грей, колишній єгер, а нині мер містечка Хілл-Сіті в штаті Південна Дакота. Ту ж саму претензію вони пред`явили і владі, і в 2013 році ті підняли квоту на відстріл кугуар до 100 на рік, при тому, що вся популяція, за оцінками вчених, налічує 300 особин. Виходячи з того, що кожен убитий кугуар додає видобутку мисливцям, влади деяких штатів дозволяють щорічно відстрілювати гранична кількість великих кішок - з розрахунком, щоб популяція могла вижити, але не розмножитися. Як правило, головний удар припадає на дорослих самців - цінний мисливський трофей.


Цього кугуар застрелив місцевий домовласник, а потім останки звіра конфіскував управління мисливськими ресурсами штату Південна Дакота. У відповідь на скарги про те, що з-за великих кішок в лісах меншає лосів і оленів, в цьому році влада штату дозволили мисливцям відстрілювати до 100 кугуар в рік, при тому, що вся популяція, за оцінками вчених, налічує 300 особин. Автор: Стів Вінтер

Дослідження, проведені професором Університету штату Вашингтон Робертом Вільгусом і його колегами, показали, що, коли мисливці відстрілюють занадто багато великих кугуар, на їх спорожнілі землі приходять молоді самці, що називається без царя в голові. Тим, кому не вдається стати господарем вільної території, доводиться ретируватися - їх стає все більше, і, відступаючи, вони просуваються все ближче до людських осель. У той же час по околицях бродять стривожені самки, прагнучи сховатися від напливу чужинців, які часом вбивають кошенят.

«Надмірна активність мисливців може привести до підвищення скупчення кугуар, збільшення кількості яких убивали дичини і більш частих конфліктів з людьми - словом, ми добиваємося прямо протилежного результату», - пояснює Вільгус.

Замість того щоб підвищувати дозволену норму відстрілу, Вільгус радить обмежити її коефіцієнтом природного приросту популяції - близько 14 відсотків на рік. Саме таку стратегію недавно обрав штат Вашингтон. Фахівці з охорони дикої природи гаряче підтримали цю ініціативу, і не виключено, що вона стане стандартом для регуляції полювання на кугуар - а можливо, і інших хижаків.


Спалах прихованої камери злякала цього кугуар, який збирався поласувати своєю здобиччю. Пуми ведуть переважно нічний спосіб життя і настільки невловимі, що пролити світло на їхнє життя можуть хіба що спалахи ретельно замаскованих фото- і відеокамер. Автор: Стів Вінтер

Коли немає основного хижака, білохвості олені стають загрозою для водіїв, справжньою напастю для садівників і приманкою для кліщів, які розносять хворобу Лайма (кліщовий бореліоз). А оскільки оленям ніхто не заважає досхочу - а заходи вони не знають - ласувати чагарниками і молодими пагонами, тварини повільно, але вірно змінюють цілі ділянки північноамериканських лісів.

Ніхто не сперечається, що кугуар не місце де-небудь в дрібнолісся по сусідству з людиною. Але чому б їм не жити у великих лісових масивах в околицях Великих озер або Адірондакскіх гір в штаті Нью-Йорк - за останні роки кугуари встигли навідатися в усі ці місця. Хто знає&hellip- Але можна посперечатися, що бурі тигри будуть і далі відвойовувати колишні позиції. Як стверджують зоологи, врешті-решт, з усіх великих хижаків на нашій планеті цей - один з найбільш процвітаючих.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Кугуар - пума-привид