animalukr.ru

Олень - горда модель для фото

Зміст статті

Більшість людей з усіх видів оленів знають тільки звичайного лісового та північного. Однак все в сімействі оленевих виділяють 51 вид. Ближніми родичами вважаються лосі, лані, козулі.

Благородний олень (Cervus elaphus)
Благородний олень (Cervus elaphus)

Зовнішній вигляд

Олені - це парнокопитні ссавці тварини. Розміри оленевих бувають різні. Є маленькі, майже як заєць, і великі, вагою до 300 кг, наприклад, лось.

Всі представники сімейства оленевих мають гарне, пропорційно складене тіло. Особливу граціозність їм надають стрункі, витончені ноги, довга шия з маленькою головою. Гіллясті роги - головна прикраса оленів-самців. Тільки у північних оленів роги носять і самці, і Важенков - так північні народи називають самок. А у водяного оленя їх взагалі немає.

Самки оленів безрогі
Самки оленів безрогі

Все тіло оленів покрито бурою шерстю, у північних видів її колір має сіро-білі відтінки. У плямистого оленя по тілу розкидані плями жовтого або білого кольору. У деяких видів добре помітне серед кущів біла пляма на задній частині служить орієнтиром для оленяти.

Хвостик маленький, іноді пухнастий і зовсім не допомагає оленя відігнати докучає влітку гнус.

Зазвичай олені пересуваються стрибками.
Зазвичай олені пересуваються стрибками.

Місця проживання




До зими стада оленів укрупнюються і можуть включати до 30-50 особин
До зими стада оленів укрупнюються і можуть включати до 30-50 особин

Олені повсюдно мешкають на материку Євразія. Вперше з цією твариною людина зустрівся в Азії. Потім вони були завезені і розселені в Європі і на інших материках: Америці, Австралії. Зараз вони живуть і в Новій Зеландії.

особливості поведінки

Олені - стадні тварини. Вони завжди тримаються групами різної чисельності і пасуться, харчуючись трав`янистими рослинами. Багато видів їдять гілки і плоди дерев.

Основною їжею північних оленів є оленячий мох. Так називають лишайник-ягель. У пошуках ягелю олені взимку і влітку кочують з місця на місце. Решта видів ведуть осілий спосіб життя.

Цих тварини легко приручити. Не боячись, взимку вони приходять до стіжки сіна, заготовленим людьми для їх підживлення. У рослинах міститься мала кількість солей, тому тварини ласують їй на відкритих солончаках.

Олень об`їдає хвою
Олень об`їдає хвою



У період шлюбних ігор самці стають дуже агресивними. Раз на рік, ближче до осені, у них починається гон. Своїм утробним ревом вони викликають супротивника на бій і б`ються не на життя, а на смерть. При цьому ламають гілки великих дерев, маленькі чагарники і наносять один одному серйозні каліцтва.

Переможець стає главою гарему. Як тільки гон закінчується, олені скидають роги. У гаремі може бути до 10 самок.

Самець оленя голосно реве, його крик розноситься по лісі на кілометр
Самець оленя голосно реве, його крик розноситься по лісі на кілометр

Дитинчат самка виношує близько 7 місяців. Оленя народжується один, іноді два. Перший тиждень вони слабенькі і майже весь час лежать. Мати годує їх молоком до 5 місяців, але приблизно до 8 місяців вони все одно знаходяться поруч з матір`ю.

Все Оленева - мирні, полохливі тварини. При найменшій небезпеці вони зриваються з місця і тікають дуже швидко. Наздогнати можна тільки ослаблене або хвору тварину.

Шлюбний поєдинок оленів
Шлюбний поєдинок оленів
Крім бодання олені можуть битися з суперником передніми ногами, підіймаючись на диби
Крім бодання олені можуть битися з суперником передніми ногами, підіймаючись на диби
У всіх видів оленів дитинчата мають строкате фарбування (крім північного оленя), яка прекрасно маскує їх в лісі
У всіх видів оленів дитинчата мають строкате фарбування (крім північного оленя), яка прекрасно маскує їх в лісі

Самка годує дитинчат молоком 3-5 місяців, але молоді залишаються з матір`ю всю осінь і зиму до наступної весни.

Самка привела оленяти в стадо
Самка привела оленяти в стадо

А небезпек підстерігає оленів дуже багато. Це і мисливці-браконьєри, які через смачного м`яса стріляють оленів без обмежень. Це і будь-які хижаки, для яких олені є основною їжею. На дорослих оленів нападають в основному вовки, росомахи, рисі, пуми, леопарди. На маленьких оленят полюють лисиці, песці і навіть хижі птахи - беркути і орлан-білохвіст.

Пара ланей (Cervus dama) в осінньому лісі
Пара ланей (Cervus dama) в осінньому лісі

Крім цього, олені гинуть і від різних захворювань, тому в природі вони живуть всього 10-12 років. Домашні олені або містяться в зоопарках можуть прожити до 20 років.

Через масове винищення оленів стає все менше, незважаючи на їх високу плодючість. Наприклад, такий вид, як олень Давида, зник в природі взагалі. Побачити його можна тільки в зоопарках. Тому люди проводять спеціальні заходи по розведенню одного з найкрасивіших тварин на Землі.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Олень - горда модель для фото