animalukr.ru

Олень давида - загиблий, але відновлений вигляд

Зміст статті

Тіло подовженої форми, ноги високі, голова витягнута і вузька, а шия коротка. Вуха загостреної форми, короткі.

На кінчику морди немає хутра. Хвіст довгий, на його кінчику подовжені волоски.

Олень Давида має середні розміри. У довжину ці тварини досягають 150-215 сантиметрів, а в висоту близько 140 сантиметрів. Важать олені Давида 150-200 кілограмів.

Рогу в довжину доростають до 87 сантиметрів. Вони дуже своєрідні, такої форми більше немає в жодного іншого виду оленів: отроки основного стовбура дивляться назад, а найнижчий і найдовший відросток може теж галузитися, іноді у нього буває до 6-ти-решт.

Влітку забарвлення спиною частини оленя Давида жовто-сірий, а черевна сторона при цьому світло-жовто-бура.

Олень Давида (Elaphurus davidianus).
Олень Давида (Elaphurus davidianus).



Близько хвоста є невелика «дзеркало». У зимовий час забарвлення стає сіро-бурим. У молодняку окрас світлий рудо-бурий з неяскравими біло-жовтими плямами.

Спосіб життя оленів Давида

Жили олені Давида в болотистих районах Центрального і Північного Китаю. У середині XIX століття олені Давида збереглися лише в мисливському імператорському парку. Саме там оленів і виявив в 1865 році місіонер з Франції Давид. Він вивіз в 1869 році одну особину в Європу, а сьогодні ці олені в кількості приблизно 450 особин живуть у всіх великих світових зоопарках.

А в Китаї останній олень Давида був знищений в 1920 році під час боксерського повстання. У 1960 році оленів знову акклиматизировали на батьківщині.

Однією з унікальних особливостей виду є наявність довгих хвилястих цілорічних остьовіволосся.
Однією з унікальних особливостей виду є наявність довгих хвилястих цілорічних остьовіволосся.

Як поводяться олені Давида в природних умовах не ясно. Найімовірніше, ці тварини жили по берегах заболочених місць. Раціон харчування цих тварин складається з болотистих трав`янистих рослин.




Живуть олені Давида в стадах різного розміру. Шлюбний період припадає на червень-липень. Вагітність триває близько 250 днів. У квітні-травні народжується 1-2 оленяти. Статева зрілість у них наступає в 27 місяців, а в окремих випадках вони можуть дозрівати в 15 місяців.

Відродження популяції оленя Давида

Історія цієї тварини є прикладом того, наскільки важливий зміст тварин в неволі для збереження рідкісних видів. Оленів Давида винищили на їх батьківщині, цей вид міг зовсім зникнути, якби деяких тваринах не поселили в різні зоопарки Європи.

Олень Давида любить довго перебувати у воді і добре плаває.
Олень Давида любить довго перебувати у воді і добре плаває.

Всього одна людина була ініціатором того, щоб всіх оленів Давида зібрали разом і об`єднали їх в невелике стадо. Це дозволило врятувати рід від повного вимирання.

Олені Давида були одомашнені, але в той же час вони не були відомі як диких тварин. В історичний час олені Давида жили на великий аллювиальной рівнині в Китаї.

Дикі особини перестали існувати з 1766 - 1122 рр. до нашої ери, коли правила династія Шан. У цей час стали обробляти рівнини, де жили олені, тому їх не стало. Практично 3000 років олені зберігалися в парках. Коли рід був відкритий науці, тільки одне стадо вижило в Імператорському мисливському парку на південь від Пекіна. Французькому натуралісту в 1865 році Арманд Давиду вдалося побачити оленів через огорожу парку, куди не можна було проходити європейцям. Так були відкриті ці тварини.

Наступного року Давид роздобув 2 шкури цих тварин і відправив їх у Париж, там їх описав Мільн-Едвардс. Пізніше кілька живих оленів були перевезені до Європи, а їх потомство розселився по декільком зоопарках.

Під час шлюбного сезону самці влаштовують поєдинки за самку, використовуючи не тільки роги й зуби, але також і задні кінцівки.
Під час шлюбного сезону самці влаштовують поєдинки за самку, використовуючи не тільки роги й зуби, але також і задні кінцівки.

У 1894 році розлилася річка Хуанхе, яка знесла кам`яну стіну, що оточує Імператорський парк, і тварини розбіглися по околицях. Багатьох оленів умертвили голодуючі селяни. Вціліло лише невелика кількість оленів, але в 1900 році вони були знищені під час проходить боксерського повстання. Тільки кілька оленів забрали в Пекін. До 1911 року в Китаї в живих залишилося лише два оленя Давида, але через 10 років обидва вони померли.

Завзятість одну людину врятувало популяцію оленів

Ці події наштовхнули на думку герцог Бедфордська створити в Вуберне стадо, а для цього необхідно було з`єднати всіх тварин з різних європейських зоопарків разом. У 1900-1901 роках він зібрав 16 особин. Племінне стадо стало збільшуватися, і до 1922 року в ньому вже було 64 особи.

В умовах утримання у вольєрах багато самки виношують не більше 2-3 телят за своє життя.
В умовах утримання у вольєрах багато самки виношують не більше 2-3 телят за своє життя.

Після другої світової війни кількість оленів Давида в стаді стало вже настільки великим, що оленів можна було використовувати для заснування інших стад. У 1963 році чисельність оленів Давида перевищувала 400 особин. А в 1964 році було направлено 4 оленя на історичну батьківщину - в Китай. Там оленів поселили в Пекінському зоопарку, через 50 років, після того як цей вид був винищений.

Директор Уіпснейдского зоопарку Е. Тонг здійснює щороку реєстрацію чисельності оленів Давида, ці відомості друкуються в «Міжнародному щорічнику зоопарків».


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Олень давида - загиблий, але відновлений вигляд