animalukr.ru

Перуанський олень - копитне, спустилося з кам`янистих гірських схилів

Зміст статті

Перуанський олень - велике копитне тварина, належить до роду андские олені, загону парнокопитні.

Зовнішні ознаки перуанського оленя

Перуанський олень - середнього розміру копитне з кремезним тілом і піщано - коричневого кольору, яка забезпечує відмінний камуфляж в посушливих районах.

Перуанський олень (Hippocamelus antisensis).
Перуанський олень (Hippocamelus antisensis).

Волосяний покрив однотонний, густий і утворений довгими, грубими, ламкими волосками. Під ними ховається рідкісний і короткий підшерсток короткий і рідкісний. У перуанського оленя є на верхній щелепі ікла.

На мордочці у оленя виділяється темна «Y» - подібної форми маркування, яка поширюється на обидва ока, а також білий півмісяць навколо чорного носа.

Вушні раковини великі, з чорними кінчиками. Горло і шия білуватого кольору.

Перуанський олень має короткий коричневий хвіст з пухнастою пензликом, білої внизу. Жіночі особини менше, ніж самці і зазвичай мають коричневе шерсть, також пофарбовані молоді олені. Довжина тіла копитних досягає 1.40 - 1.60 метрів, висота 75-85 см. Вага становить близько 45-65 кілограмів.

Тільки у самців відростають роги, які мають форму простий подвійний вилки довжиною між 20 - 30 сантиметрів. Вони мають один відросток, низько розташований біля основи рога. Ця ознака є важливим для визначення видової приналежності оленів. Рогу східного виду - южноандского оленя - високі, що несуть на кінцях по два, іноді більше відгалужень.

У перуанського оленя жорсткий і густе хутро.
У перуанського оленя жорсткий і густе хутро.

Поширення перуанського оленя

Перуанський олень зустрічається в горах Андах в Перу, на північному - заході Аргентини, Болівії і північно-східній частині Чилі. Цей вид часто називають північним Андским оленем. За неперевіреними даними, можливо, зустрічається в Еквадорі.

Житла перуанського оленя




Перуанський олень добре пристосований до проживання на великих висотах, піднімається в гори на висоту 2.5 - 3 кілометри над рівнем моря вище лісових кордонів. Населяє напівпосушливі кам`янисті місцевості, субальпійські луки або тундру.

Перуанські олені живуть в районах з вологим кліматом на сході і заході Анд.

Перуанські олені зазвичай вважають за краще знаходитися на гірських схилах на тлі рослинності пасовищ. Вони вибирають скелясті ділянки з мізерною рослинністю з прилеглими джерелами води - зазвичай це невеликий яр, лагуна, однак, завжди ховаються в густому чагарнику, поблизу річок і всередині лісів.

В Аргентині на низьких висотах перуанський олень поширюється у вологих лісових смугах.
В Аргентині на низьких висотах перуанський олень поширюється у вологих лісових смугах.

Особливості поведінки перуанського оленя

Перуанський олень зазвичай зустрічається групами, в середньому шість або копитних, включаючи самця, 2-3 самок і молодих оленів. Стадо годується не тільки вдень, але і в нічний час. Дорослі самки часто ведуть групу, в той час як самець охороняє стадо ззаду. Щодня копитні відвідують водопій, при цьому спускаються по одному і тому ж маршруту в долину до джерела води.




Перуанські олені здійснюють також сезонні пересування в пошуках їжі і для захисту від несприятливих умов високогір`я. Літо проводять на високих схилах, а взимку спускаються на нижні ділянки, більш захищені від холодних вітрів і снігів. Звички перуанських оленів схожі на поведінку гірських козлів. Спосіб життя копитних вивчений слабо.

Харчування перуанського оленя

Перуанський олень рослиноїдна тварина. Поїдає трав`янисті рослини, а іноді і чагарники.

Райони поширення перуанського оленя є занадто спеціалізованими.
Райони поширення перуанського оленя є занадто спеціалізованими.

Розмноження перуанського оленя

Гон у перуанських оленів припадає на червень. У лютому - березні народжується один оленятко.

Природоохоронний статус перуанського оленя

Перуанський олень класифікується як вразливий вид (VU) і знаходиться в червоний список МСОП. Цей вид копитних вказано в CITES (Додаток I). Міжнародна торгівля перуанськими оленями знаходиться під строгим контролем.

Чисельність перуанського оленя

Перуанський олень вважається вразливим видом через невеликої кількості особин, і триваючого спаду чисельності. Основними причинами такого стану є неконтрольована полювання і зміна якості довкілля.

Після проведення кількісного аналізу загальний перепис копитних цього виду становить 12 000-17 000 тварин, з яких менше 10 000 оцінюється як дорослі.

Решта 10 000, утворюють субпопуляції, кожна з яких налічує менше, ніж 1000 оленів. Розрізнена середовище проживання також є серйозною загрозою існуванню виду в природі. Крім того є триваюче скорочення на більшій частині цього діапазону від Аргентини до Болівії, де в загальному мешкає не більше 2000 перуанських оленів. У Південному Перу спостерігається висока ймовірність вимирання (lt; 10% за 100 років), то послужило підставою внести перуанського оленя в список уразливих видів. Копитні розсіяні на занадто великій території, тому відсутній контакт між популяціями.

У деяких селах місцеві жителі запасають сушене м`ясо перуанських оленів.
У деяких селах місцеві жителі запасають сушене м`ясо перуанських оленів.

Причини зменшення чисельності перуанського оленя

Загрози чисельності перуанських оленів включають зміна місця існування, а також конкуренцію з боку домашніх тварин. Рогу перуанських оленів використовуються в традиційній болівійської медицині для лікування паралічу лицьових нервів.

Олені є об`єктом полювання, іноді стають жертвами фермерів, що стріляють в тварин, які годуються на посівах люцерни.

Перуанських оленів винищують, заганяючи їх у воду за допомогою собак, тварини потрапляють в безвихідну ситуацію і стають здобиччю людей. Крім того, акліматизована європейська лань в Південних Андах потіснила в багатьох місцях проживання місцеві види копитних, в тому числі перуанського оленя.

Заходи охорони перуанського оленя

В даний час для охорони перуанського оленя прийнято мало конкретних заходів, хоча цей вид копитних мешкає в ряді охоронюваних заповідників і національних парків.

Заходи щодо збереження цього виду включають подальші дослідження для з`ясування причин зменшення чисельності і ступеня географічного розподілу, вдосконалення управління охоронних територій, скорочення поголів`я худоби, поліпшення системи управління тваринництвом, а також раціональне використання охоронних територій. Спроби реакліматизації рідкісних копитних в тих районах Чилі, звідки вони зникли, виявилися безуспішними


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Перуанський олень - копитне, спустилося з кам`янистих гірських схилів