animalukr.ru

Болотний олень - парнокопитна, схоже на барасинга

Зміст статті

Болотний олень належить сімейству Оленева, загону парнокопитні. Цей вид не слід плутати з барасинга, що мешкає в Індії та Непалі, яку також іноді називають болотним оленем. 

Болотний олень є родом Blastocerus, представники якого, характеризуються особливою будовою кісток п`ясті і фаланг.

Болотний олень (Blastocerus dichotomus).
Болотний олень (Blastocerus dichotomus).

Зовнішні ознаки болотного оленя

Болотний олень - велике копитне тварина висотою 1.1-1.2 метра. Довжина тіла становить 1.80 - 1.95 см, маса досягає 100-150 кг. Тіло вкрите довгою і жорсткою шерстю червонувато-коричневого кольору, взимку забарвлення темніє, набуваючи темно-коричневий відтінок.

Хвіст завдовжки 10-15 см з густою червонувато-коричневою шерстю. Нижні частини суглобів ніг пофарбовані в чорний колір. Очі обведені характерними білими кільцями. Ніс чорний, хутро за носом і по краях вух пофарбований у білий колір.

Рогу самців зелене те і світлі, без суворої закономірності розташування відростків.

Рогу болотного оленя схожі на великий кущ з 8-10 відгалуженнями.

Довжина рогів досягає 60 см, а вага близько 1.65-2.5 кілограмів. Під час линьки самці втрачають роги, які відростають заново через 21 місяць.




Рогу копитні скидають в будь-який час року, вони замінюються новими після двох років. Копита на середніх пальцях дуже довгі 7-8 сантиметрів. Вони здатні широко розсуватися.

Бічні копита довгі, низько поставлені. Між копитами знаходиться пружна мембрана, яка дозволяє тваринам вільно пересуватися по топкою і в`язкою поверхні болотистих берегів водойм.

Завдяки особливій будові копит бруд не прилипає до них, даючи можливість оленя швидко переміщатися.
Завдяки особливій будові копит бруд не прилипає до них, даючи можливість оленя швидко переміщатися.

Поширення болотного оленя

Болотний олень в минулому був широко поширений в східних частинах Південної Америки. Зустрічався в Парагваї, Уругваї, Бразилії, Північній Аргентині і Східної Болівії, в південних районах амазонского Перу. В даний час цей вид копитних практично зник з цих районів. Вимер в Уругваї, вкрай рідко трапляється в Бразилії, знаходиться під загрозою зникнення в Аргентині і Парагваї.

Житла болотного оленя

Болотний олень мешкає в затоплюваних рівнинах центральної частини Південної Америки, населяє заболочені ліси у струмків, річок і озер.

Харчування болотного оленя




Болотний олень харчується водоростями і травами, що виростають на берегах водойм.

Болотний олень споживають в їжу латаття і інші листя.
Болотний олень споживають в їжу латаття і інші листя.

Харчовий раціон на 50% складається з трави, а близько 31% складають бобові рослини Redford and Eisenberg. Болотні олені досить пластичні в харчуванні і легко переходять на інші види кормів в залежності від їх доступності в певний сезон.

Розмноження болотного оленя

Період розмноження у болотних оленів не присвячено до певного сезону. Гон мабуть, відбувається в жовтні-листопаді.

Самці не влаштовують показові бої і поводяться по відношенню один до одного не агресивно.

Самка виношує дитинча 11-12 місяців. Сховавшись де-небудь на сухому острові або в траві серед боліт, вона народжує одного оленяти. Потомство зазвичай з`являється з травня по вересень, а також з вересня по листопад.

Новонароджене оленя важить в середньому 4.2 кг. Забарвлення його хутра, на відміну від кольору шерсті дитинчат більшості інших оленів, однотонна, без характерних плям, що в цілому не типово для даного сімейства.

Через неконтрольованої полювання болотний олень став рідкісним.
Через неконтрольованої полювання болотний олень став рідкісним.

Особливості поведінки болотного оленя

Відомості про поведінку болотного оленя в природі, на жаль, неповні. Даний вид копитних годується в основному в сутінковий час. Але іноді активні вдень і вночі в залежності від сезону або переслідування мисливцями.

Болотні олені зазвичай тримається поодинці або невеликими стадами від 2 до 6 особин. Хоча є дані про більш великих скупченнях болотних оленів. Незважаючи на великі розміри, копитних важко виявити, тому що вдень вони ховаються у високій траві, очеретяних і чагарникових приводних заростях.

Болотні олені спритно і швидко пересуваються по багнистих місцях, використовуючи широкі розсувні середні і довгі бічні копита, що збільшують площу опори для ніг в болотистому ґрунті. Навіть при розливах річок тварини не покидають зрозумію, а живуть тривалий період в цих умовах, поки не спаде вода.

амие великі популяції є на території річок Парагвай і Парана.
амие великі популяції є на території річок Парагвай і Парана.

У сезон дощів болотні олені розсіяні по всій території і пасуться на великих індивідуальних ділянках. У сухий же сезон щільність олені зростає, так як копитні скупчуються на певній території, поблизу від води. Самці мають більш обширні індивідуальні ділянки на відміну від самок.

Пріріродоохранний статус болотного оленя

Болотний олень належить до зникаючих тварин. Цей вид копитних занесений в міжнародну Червону книгу.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Болотний олень - парнокопитна, схоже на барасинга