animalukr.ru

Белохвостий олень

Зміст статті

Белохвостий олень сімейства оленевих роду американських оленів мешкає в Південній, Північній і Центральній Америці. Велика частина популяції живе на півдні Канади, в Мексиці і США. Що стосується Південної Америки, то білохвості олені облюбували тільки її північну частину.

Белохвостий олень (лат. Odocoileus virginianus)
Белохвостий олень (лат. Odocoileus virginianus)

Даний вид оленів водиться в степу, лісах, болотах і напівпустелі, ці парнокопитні здатні добре пристосовуватися до будь-яких умов проживання. В середині ХХ століття білохвості олені були завезені до Скандинавії, де вони моментально прижилися. На сьогоднішній день популяція цього виду становить 14 мільйонів особин.

Зовнішній вигляд

Залежно від регіонів проживання варіюються розміри білохвостих оленів - в північних регіонах особини більші. Парнокопитні, які проживають на півночі США і в Канаді, важать 60-130 кілограм, деякі самці можуть важити 155 кілограм, а самки - 90 кілограм. Олені, які проживають на південь від, більш дрібні, їх вага не перевищує 35-50 кілограм. Середня вага особин чоловічої статі, незалежно від району проживання, становить 68 кілограм, а середня вага самок дорівнює 45 кілограм. Середній зріст у холці білохвостих оленів - 55-120 сантиметрів, довжина тіла з хвостом - 95-220 сантиметрів, а довжина самого хвоста - 10-37 сантиметрів.

Пара білохвостих оленів.
Пара білохвостих оленів.



Шкура влітку і навесні має червонувато-коричневе забарвлення, а взимку і восени - сіро-коричневий, при цьому у верхній частині тулуба забарвлення трохи темніше, в порівнянні з нижньою. Хвіст коричневий зверху і білий знизу, під час бігу олень піднімає хвіст вгору, що є сигналом для родичів про небезпеку. Рогу ростуть тільки у самців, але вони їх щорічно скидають їх в кінці шлюбного сезону, після чого на їх місці починають формуватися нові освіти. Рогу у білохвостих оленів гіллясті - з відростками.

Розмноження і тривалість життя

До шлюбного сезону особини чоловічої і жіночої статі живуть невеликими групами. Самці в період залицяння не створюють гареми, а проявляють увагу тільки до однієї самки.

Самка білохвостого оленя і теля.
Самка білохвостого оленя і теля.



Вагітність у самок білохвостих оленів триває 7 місяців, а пологи відбуваються в травні-червні. Самка народжує одного-трьох дитинчат. Перші кілька тижнів малюки ховаються в густій траві, їх шкурка з білими плямами сприяє маскуванню. Мати годує малюків молоком 10 тижнів. До зими молодняк вже набирає вагу до 20-35 кілограм. Самці залишають своїх матерів на перший од життя, а самки - на другий. Статеве дозрівання у білохвостих оленів настає до 1,5 років, а живуть вони в середньому 10-12 років.

Поведінка і харчування

Людей білохвості олені побоюються, і на це є причина - людина завжди отстреливал цих парнокопитних, в результаті чого на початку ХХ століття чисельність тварин скоротилася до мінімуму. Протягом десятків років популяція білохвостих оленів потроху росла, але колишніх десятків мільйонів особин так і не досягла.

Белохвостий олень відмінний бігун.
Белохвостий олень відмінний бігун.

Швидкість даного виду оленів під час бігу досягає 75 кілометрів на годину, в екстрених ситуаціях парнокопитна може стрибнути на відстань 10 метрів, при висоті 2,7 метрів.

Самець білохвостого оленя.
Самець білохвостого оленя.

Раціон білохвостих оленів досить різноманітний: трава, листя, ягоди, нирки дерев, зерно, жолуді і фрукти. Шлунок оленів влаштований особливим чином, завдяки чому він справляється з переварюванням отруйного плюща і грибів. У різні пори року раціон може змінюватися, в деяких випадках олені поїдають пташенят і мишей.

вороги

Ворогами білохвостих оленів є не тільки люди, а й вовки, ягуари, алігатори, ведмеді і койоти. Найчастіше від хижаків гинуть молоді особини, оскільки дорослі представники виду можуть не тільки врятуватися втечею, але надати при необхідності опір. До скорочення чисельності білохвостих оленів призводить також активна сільськогосподарська діяльність людини, яка є причиною знищення природного місця існування парнокопитних.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Белохвостий олень