animalukr.ru

Плямистий олень в природі і оленеводческіх господарствах

Зміст статті

Плямистий олень має струнке і легке статура. У літню пору у плямистих оленів хутро в будь-якому віці має плями, а взимку плями стають практично не видно, або зовсім зникають.

«Дзеркало» у цих оленів надзвичайно маленьке, воно не піднімається вище підстави хвоста.

Дорослі самці плямистого оленя в довжину досягають 173-180 сантиметрів, заввишки 109-112 сантиметрів і важать 117-131 кілограм.

А самки доростають в довжину до 162-174 сантиметрів, в холці - до 94-98 сантиметрів і важать 73-84 кг.

Середня довжина рогів плямистих оленів - 65-79 сантиметрів, але вони можуть доростати і до 93 сантиметрів. Форма рогів чотирикутний, але у деяких самців вона може бути 5-6-кінцева.

Плямистий олень (Cervus nippon).
Плямистий олень (Cervus nippon).

Виділяють 4 або 5 підвидів плямистих оленів.

Поширення плямистих оленів

Ці олені живуть в Північно-Східному Китаї, Північному В`єтнамі, на острові Тайвань, в Японії, а також в нашій країні - в Південному Примор`ї.

У Китаї плямисті олені практично скрізь винищені, вони залишилися лише в деяких місцях, і вважаються вкрай рідкісними тваринами.

А в Південному Примор`ї, навпаки, ареал цих красивих тварин збільшився, і чисельність їх стала більше. На сьогоднішній день тільки в господарствах оленеводства є понад 35 тисяч голів.
Плямистих оленів завезли в Нову Зеландію, де вони акліматизувалися.

Влітку забарвлення плямистого оленя червоно-руда з білими плямами, а взимку його шерсть стає тускнее.
Влітку забарвлення плямистого оленя червоно-руда з білими плямами, а взимку його шерсть стає тускнее.

Житла плямистих оленів

На Далекому Сході ці тварини мешкають в широколистяних лісах, віддаючи особливу перевагу дубовим лісам. Сьогодні плямисті олені найчастіше зустрічаються в лісах, відновлених поле пожеж, в яких росте велика кількість низькорослих чагарників і дубняків у вигляді порослей. Крім того плямисті олені трапляються в кедрово-широколистяних лісах, але не так часто.

У зимовий час ці олені намагаються уникати місць, де рівень снігу перевищує 45 сантиметрів. Вони, як правило, тримаються південних і південно-східних схилів хребтів, на яких сніг лежить не більше тижня.




Самці тримаються вище на схилах, ніж самки і молодняк, а й самці не піднімаються вище 500 метрів.

Через постійне переслідування ледь вимер на початку XX століття.
Через постійне переслідування ледь вимер на початку XX століття.

На Уралі і Кавказі - в місцях акліматизації олені живуть в змішаних і листяних лісах, вибираючи райони з густим підліском. Особливу перевагу вони віддають заплавних лісах, так в них зростає велика кількість різноманітних чагарників.

Раціон харчування плямистих оленів

Як зимового корму плямисті олені найбільше поїдають жолуді, які вдається витягти з-під снігу. Крім того, раціон харчування складається з листя, пагонів і бруньок дуба, маньчжурського горіха, липи, леспедеци, аралії, верби, ясена, оксамиту, клена, ільмів, а в окремих випадках - ліщини та бузини.

Плямисті олені їдять протягом всієї зими опале листя, особливо дубові. А кору вони їдять з великим небажанням.

Плямисті олені НЕ вибагливі в їжі: рослини, опале жолуді, горіхи і плоди, листя, гриби і ягоди, кора і молоді гілки - все це охоче поїдають дліннорогіе.
Плямисті олені НЕ вибагливі в їжі: рослини, опале жолуді, горіхи і плоди, листя, гриби і ягоди, кора і молоді гілки - все це охоче поїдають дліннорогіе.

У літню пору вони харчуються здебільшого злаками, складноцвітими, зонтичними, бобовими та лілейними. Крім трав олені їдять в досить великій кількості листя чагарників і дерев.

На морських узбережжях плямисті олені з великою охотою збирають водорості - ламінарії і зостеру. Крім того можуть поїдати крабів, рибу та інші викиди з моря.




У літню пору олені, акліматизовані в Європі, їдять небагато деревно-чагарникових кормів. Вони охоче всюди харчуються жолудями, пагонами дуба, ільми, верби, бруслини, а також трав`янистими рослинами: перстачем, таволгою, манжеткой тощо.

Спосіб життя плямистих оленів

Поодинокі плямисті олені живуть на ділянках площею 100-200 гектарів, самці з гаремами мешкають на більш великих територіях, що досягають приблизно 400 гектарів, а стада чисельністю близько 15-ти голів займають ділянки розміром не менше 800 гектарів.

Самка плямистого оленя приносить першого оленя в 2-3 роки.
Самка плямистого оленя приносить першого оленя в 2-3 роки.

У добу плямисті олені проходять взимку близько 300-2500 метрів, а при рясної підгодівлі - менше 500 метрів. Активність ці олені виявляють в основному вранці і ввечері, а взимку також годуються в середині дня.

Плямисті олені вміють добре плавати, вони навіть здатні перепливати морські протоки шириною більше 10 кілометрів.

Взимку олені збираються на південних крутих схилах. Також вони можуть спускатися ближче до моря, в долини, де не дують західні вітри. Якщо йдуть рясні снігопади, оленям доводиться шукати менш засніжені ділянки. У квітні вони відправляються на літні місця годівлі.

Розмноження плямистих оленів

Статева зрілість у самок плямистих оленів настає в 1,5 року. Найчастіше вони беруть участь у гонах на 3-му році життя, а в окремих випадках на 2-му році. Самці можуть брати участь в розмноження на 3-4-й рік.

Плямистих оленів розводять на фермах заради пантів.
Плямистих оленів розводять на фермах заради пантів.

Шлюбний період у плямистих оленів відбувається в жовтні-листопаді, пік припадає на середину жовтня і триває він 4-7 днів. Гон у плямистих оленів відбувається тихо, між самцями рідко виникають битви. А ось в пантових господарствах у акліматизованих особин часто відбуваються жорстокі бійки, мабуть, це пов`язано з порушенням співвідношення статей. У природі самці збирають гареми, що складаються з 3-4 самок, а в господарствах кількість самок може доходити до 6 20 особин.

Самці видають потужні свистячі звуки, які переходять в хрипкий рев. Самці вибивають копитами площадки розміром близько 4 квадратних метрів. У шлюбний період вони погано харчуються, тому втрачають близько 25% ваги.

Вагітність у самок продовжаться 7,5 місяців. Отелення у оленів відбувається масово. У Примор`я цей момент припадає на середину травня. У акліматизованих особин отелення відбувається в червні, а деякі самки приводять потомство в серпні і пізніше.

Плямистий олень скидає роги в квітні, в червні молоді роги вже мають два-три відростка.
Плямистий олень скидає роги в квітні, в червні молоді роги вже мають два-три відростка.

Найчастіше народжується 1 оленятко. Мати годує малюка молоком 4-5 місяців, але вже з 10-20 днів життя малюки здатні пастися. Дитинчата не покидають матір до наступної весни, а іноді залишаються довше. У 10-місячному віці у самців в місцях рогів з`являються вирости висотою до 3,5 сантиметрів. Перші нерозгалужені роги відростають в квітні, які в наступному році, в травні-червні, відпадають. Наступні роги вже гіллясті, вони скидаються щорічно в квітні. Від шкіри молоді роги очищаються в вересні.

Акліматизовані особини, як правило, скидають і відрощують нові роги з запізненням на 1 місяць.

У природі плямисті олені живуть, в основному, 11-14 років, а пантових господарствах можуть дожити до 18-21 року, при цьому у самок старше 15-річного віку ще може бути потомство.

У шлюбний період олені перестають харчуватися, через що втрачають чверть своєї ваги.
У шлюбний період олені перестають харчуватися, через що втрачають чверть своєї ваги.

Вороги плямистих оленів

Основним природним ворогом плямистого оленя є вовк. Найбільша смертність плямистих оленів спостерігається в березні-квітні, так як в цей час вони ослаблені після зими. Основна причина смертності - це сильно засніжені зими, особливо якщо на річках є полій.

Від хижаків олені рятуються у воді. У рідкісних випадках на плямистих оленів нападають леопарди. На новонароджених оленів полюють лисиці, рисі, єнотовидні собаки, бенгальські кішки, харза, ведмеді і тигри.

Полювання на цих благородних тварин повністю заборонена. Плямисті олені занесені в Червону книгу. Вони знаходяться під всесвітньої охороною.

У плямистих оленів, особливо у новонароджених молодих, дуже багато ворогів-хижаків.
У плямистих оленів, особливо у новонароджених молодих, дуже багато ворогів-хижаків.

Те, що на Кавказі і Європі плямисті олені успішно акліматизувалися, свідчить, про те, що при підгодівлі в зимовий час і охорони від хижаків, олені здатні давати великий приріст - до 30%.

Оленям необхідна підгодівля, якщо сніговий покрив перевищує 20 сантиметрів, а температура повітря опускається нижче -10 градусів. Без додаткового захисту в таких умовах олені швидко гинуть.

Велика кількість оленів живе в пантових оленеводческіх господарствах. Найбільшою мірою цінуються молоді, незміцнілі роги, які називаються пантами. З таких рогів роблять тонізуючий засіб - пантокрин. Лікувальні якості пантів плямистих оленів вище, в порівнянні з іншими видами оленів.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Плямистий олень в природі і оленеводческіх господарствах